Kaupunginhallitus, kokous 6.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 116 Perusturvan tuottavuusohjelman loppuraportit

PRIDno-2019-3956

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tarja Koskela porkosketa

Perustelut

Kaupunginhallitus kuuli 19.8.2019 Nordic Healthcare Groupin edustajien, johtaja Antti Alhon ja konsultti Sampo Oksasen esityksen perusturvan tuottavuuspotentiaalin määrittelystä ja kehitysohjelman toimeenpanosta. Kokouksessa olivat läsnä myös perusturvajohtaja Terttu Nordman ja sairaanhoitopiirin johtaja Ermo Haavisto.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen on 21.8.2019 tehnyt hankintapäätöksen tuottavuuspotentiaalin määrittelystä ja kehitysohjelman toimeenpanosta Nordic Healthcare Groupin 15.8.2019 päivätyn tarjouksen mukaisesti.

Kaupunginhallitus päätti merkitä kaupunginjohtajan hankintapäätöksen 21.8.2019 tiedoksi ja päätti asettaa perusturvan tuottavuuspotentiaalin määrittelyn ja kehitysohjelman toimeenpanon ohjausryhmän,​ johon kuuluvat kaupunginhallitus kokouskokoonpanossaan,​ perusturvajohtaja Terttu Nordman ja henkilöstöpäällikkö

Timo Jauhiainen sekä seuraavat henkilöstöjärjestöjen edustajat ja varaedustajat:

-​ Marie-​Anne Saari (varalla Niina Rosenberg),​ SuPer 

-​ Tanja Jussila (varalla Terhi Anttila),​ Tehy

-​ Katriina Lähteenmäki (varalla Tuula Virtaranta-​Levo),​ JUKO

-​ Satu Joensuu,​ JHL,​  (varalla Päivi Alho,​ Jyty).

 

NHG:n laatiman Porin perusturvan tuottavuusohjelman suunnittelutyön loppuraportti on esityslistan liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Aino-Maija Luukkonen porluukkai

Kaupunginhallitus päättää edellyttää, että perusturvalautakunta tekee kaupunginhallitukselle 28.2.2020 mennessä esityksensä Porin perusturvan tuottavuusohjelman toimenpidesuunnitelmaksi sisältäen:

-toimenpiteiden aikataulutuksen ja vastuuhenkilöt

-tarvittavan resursoinnin painopistealueineen

-yhteyden Satakunnan sotevalmisteluun

-henkilöstön osallistamissuunnitelman

-viestintäsuunnitelman

-suunnitelman raportoinnista kaupunginhallitukselle siihen sisältyvine mittareineen.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Juha Vasama poistui kokouksesta klo 15.23.

Valmistelija

Sanna Mustajoki-Kunnas pormustasa

Perustelut

Asian aikaisempi käsittely on esitetty historiatiedoissa.

Porin perusturvan tuottavuusohjelman toimenpidesuunnitelman laatimisesta ovat vastanneet tätä varten perustetut projektiryhmät sekä projektiryhmien työn ohjauksesta ja valvonnasta vastaava ohjausryhmä. Tuottavuusohjelman toimenpidesuunnitelma on käsitelty projektiryhmien kokouksissa, ohjausryhmän kokouksissa sekä perusturvalautakunnan kokouksissa.

Tuottavuusohjelman toimenpidesuunnitelmassa on huomioitu asiassa saatu ohjeistus.

Ehdotus

Esittelijä

Aino-Maija Luukkonen porluukkai

Kaupunginhallitus päättää

- hyväksyä Porin perusturvan tuottavuusohjelman täytäntöönpantavaksi,

- edellyttää, että tuottavuusohjelmasta vuonna 2020 johtuvat talousarviomuutokset saatetaan kaupunginvaltuuston toukokuun kokouksen käsittelyyn ja 

- edellyttää, että talousyksikkö ottaa tuottavuusohjelman huomioon valmisteltaessa vuoden 2021 talousarviokehystä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Tuomas Hatanpää

Perustelut

Nordic Healthcare Group valmisteli selvityksen perusturvan tuottavuuspotentiaalin määrittelystä ja kehitysohjelmasta. Suunnittelutyön loppuraportti esiteltiin kaupunginhallitukselle 2.12.2019 ja perusturvalautakunnan toimenpidesuunnitelma 16.3.2020, jolloin kaupunginhallitus hyväksyi toimenpidesuunnitelman ja edellytti mm., että tuottavuusohjelma otetaan huomioon valmisteltaessa vuoden 2021 talousarviokehystä.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa taloutta koskevassa suunnittelukokouksessaan ja toimenpidesuunnitelman toteuttamisen edistämiseksi  kaupunginjohtaja on valmistellut jäljempänä olevan ehdotuksen ohjausryhmän ja projektijohtajan asettamisesta tuottavuusohjelman toimenpidesuunnitelmalle.

Ehdotus

Esittelijä

Aino-Maija Luukkonen porluukkai

Kaupunginhallitus päättää

- asettaa perusturvan tuottavuusohjelman toimenpidesuunnitelmalle ohjausryhmän, jona toimii kaupunginhallitus täydennettynä perusturvalautakunnan puheenjohtajistolla, perusturvajohtajalla ja perusturvan palvelujohtajilla;

- pyytää kutakin pääsopijajärjestöä nimeämään henkilöstön edustajan ohjausryhmään sekä

- kutsua ohjausryhmään Ulvilan kaupunginjohtajan, Merikarvian kunnanjohtajan ja Satakunnan sairaanhoitopiirin johtajan.  

Edelleen kaupunginhallitus päättää valita palveluliikelaitoksen vt. johtaja Marjukka Palinin tuottavuusprojektin projektijohtajaksi johtamaan ja koordinoimaan toimenpidesuunnitelman täytäntöönpanoa omasta virastaan vapautettuna ajaksi 1.10.2020 - 31.12.2022. Projektijohtaja raportoi ohjausryhmälle. 

Kaupunginhallitus päättää oikeuttaa henkilöstöjohtajan päättämään projektijohtajan palkkauksesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Marjukka Palin, marjukka.palin@pori.fi

Perustelut

Porin perusturvan yhteistoiminta-alueen tuottavuusohjelman kehitysohjelma oli osa perusturvan toimintasuunnitelmaa vuosina 2020–2022. Varsinainen hanke alkoi helmikuussa 2020 ja päättyi vuoden 2022 lopussa. Tuottavuusohjelman keskiössä oli tuottavuuspotentiaalin määrittelyssä, mutta samalla tuli löytää, käynnistää ja vauhdittaa toimenpiteitä ja uudistuksia pitkäjänteiselle, strategiselle kehittämiselle.

Muutoshankekokonaisuuksien päätavoitteena oli hidastaa kustannuskasvua, parantaa asiakas- ja työntekijäkokemusta sekä yhteistyötä erikoissairaanhoidon, sivistystoimen ja yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa. Kokonaisvaltaisen kehitysohjelman tavoitteena oli mahdollistaa toiminnan muutoksen johtaminen yli organisaatiosiilojen ja samalla varautua sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän vuonna 2023 voimaan tulevaan soteuudistukseen.

Tuottavuusohjelman vaikuttavuusarviointi toteutettiin vuoden 2022 tammikuussa. Sen tavoitteena oli tarkastella, oliko Porin perusturva kyennyt toteuttamaan tuottavuusohjelmaa aiemmin asetettujen tavoitteiden mukaisesti ja onko tehdyillä toimenpiteillä saatu aikaan kustannusvaikutuksia. Nordic Healthcare Group Oy:n selvityksen perusteella Porin perusturva saavutti tuottavuusohjelman mukaisen kulukehityksen. Vaikuttavuusarvioinnin perusteella laadittiin ehdotus tuottavuusohjelman jatkokehittämisen painopisteiksi vuoden 2022 osalta, jotta vältyttiin päällekkäiseltä työltä hyvinvointialueen valmistelun osalta.

Tehty työ oli linjassa sote-uudistuksen periaatteiden kanssa eikä hankkeessa otettu kantaa mahdollisiin tuleviin hallinnollisiin malleihin tai palvelujen järjestämiseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus merkitsee loppuraportit ja toimenpidesuunnitelman toteuman tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

___________________

Merkitään, että Mari Kaunistola saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana kello 15.34.

Tiedoksi

Ulvilan kaupunki, Merikarvian kunta, Satakunnan hyvinvointialue

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.