Kaupunginhallitus, kokous 6.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 117 Sovintosopimuksen hyväksyminen osastosihteerien työaikaa koskevassa riita-asiassa

PRIDno-2023-728

Valmistelija

  • Timo Jauhiainen, Henkilöstöjohtaja, timo.jauhiainen@pori.fi

Perustelut

Porin kaupunki on saanut Satakunnan käräjäoikeudelta kaksi haastetta koskien osastonsihteerien työaikakysymystä koskevaa riita-asiaa. Haasteet koskevat 15 henkilöä, jotka ovat työskennelleet Porin kaupungin palveluksessa perusturvassa osastonsihteerin tehtävissä. 

KVTES:n III työaikaluvun 9 §:n mukaan säännöllinen työaika jaksotyöajassa on enintään 38 tuntia 15 minuuttia viikossa (täysi työaika). Edelleen 8 §:n mukaan säännöllinen työaika toimistotyöajassa on enintään 36 tuntia 15 minuuttia viikossa (täysi työaika). Jaksotyöajan ja toimistotyöajan säännöllisen työajan ero on 2 tuntia viikossa. 

Kantajat ovat työskennelleet koko työsuhteensa ajan osastonsihteerinä jakso- tai yleistyöaikamuodossa, josta heidät ja muut kaupungilla työskentelevät osastonsihteerit on 26.9.2022 alkaen siirretty toimistotyöaikamuotoon. Porin kaupunki on työnantajan aloitteesta elokuussa 2022 käynnistänyt neuvottelut ammattijärjestöjen edustajien kanssa osastonsihteerien työaikamuodon muuttamisesta toimistotyöaikaan. Ennen muutoksen toteuttamista osastonsihteerit työskentelivät eri työaikamuodoissa ja niistä oli työsopimuksessa sovittu, jolloin työnantaja ei voi yksipuolisesti muuttaa työaikamuotoa. Neuvottelujen perusteella osastonsihteerit siirrettiin toimistotyöaikaan 26.9.2022 lukien. 

Asia nousi esille työtuomioistuimen 7.11.2019 antaman tuomion (TT 2019:104) seurauksena. Työtuomioistuin katsoi ratkaisussaan, että suurin osa osastonsihteerien työajasta kului tehtäviin, jotka luonteensa ja laatunsa vuoksi kuuluivat toimistotyöaikaan. Hoitotyöhön välittömästi liittyviä tehtäviä oli lähinnä puhelimitse tapahtuva neuvonta omaisille ja potilaille. SOTE-sopimuksen III luvun 8 §:n mukaan toimistotyöaikaa sovelletaan esimerkiksi niihin viranhaltijoihin/työntekijöihin, joiden työt ovat luonteeltaan hallinnollisia, suunnittelu- ja laskentatehtäviä. Toimistotyöaikajärjestelmän soveltaminen ratkaistaan tehtävän laadun ja luonteen perusteella.

Riita-asiassa on kyse siitä, että vaikka Porin kaupunki on nyt 26.9.2022 alkaen siirtänyt kantajat toimistotyöaikaan, heille ei ole maksettu takautuvasti korvausta ennen työaikamuodon korjaamista. Haasteiden vaatimusten mukaan Porin kaupungin tulee korvata kantajille vanhentumissäännöt huomioiden myös ennen siirtoa toimistotyöaikamuotoon väärässä työaikamuodossa teettämänsä työn. Koska jakso- ja toimistotyöajan säännöllisen täyden työajan ero on 2 tuntia, ovat kantajat haasteen mukaan tehneet viikoittain työtä palkatta mainitun kahden eri työaikamuodon välisen eron eli viikoittain 2 tuntia.    

Asiassa on riidatonta, että kantajat ovat tehneet osastonsihteerin työtä ja oikea työaikamuoto on toimistotyöaika. Työnantaja ei kuitenkaan ole toiminut virheellisesti työsopimuksia tehdessään, vaan, silloin voimassa olleiden KVTES:in tulkintojen mukaisesti. Työtuomioistuimen ratkaisu TT 2019-104 perusteella työaikamuodon muuttaminen olisi tullut toteuttaa mahdollisimman pian työtuomioistuimen antaman ratkaisun 7.11.2019 jälkeen. Työnantaja on kuitenkin ollut asiassa aloitteellinen ja käynnistänyt neuvottelut, joissa asia korjattiin syksyllä 2022. Työnantaja esitti ammattijärjestöille työaikamuodon korjaamista koskevien neuvottelujen päätteeksi 18.8.2022, että edellä mainittuun tuomioistuimen ratkaisuun perustuvasta takautuvasta maksuvelvollisuudesta neuvotellaan erikseen. Työsopimuslain 13 luvun 9 §:n mukaan työntekijän palkkasaatava vanhentuu viiden vuoden kuluttua erääntymispäivästä, jollei vanhentumista ole sitä ennen katkaistu. Tulkinnallista on se, tuleeko työnantajan maksaa takautuvasti työaikamuodon muuttamisen perusteella palkkasaatavia koko vanhenemisajalta vai vasta työtuomioistuimen ratkaisusta lukien.

Porin kaupunki on käynyt sovintoneuvotteluja kantajien asianajajan kanssa tavoitteena ratkaista erimielisyys, välttää oikeudenkäynti sekä oikeudenkäynnin aiheuttamat oikeudenkäyntikulut.

Asiassa on päästy osapuolten välillä neuvottelutulokseen, jonka perusteella Porin kaupunki suorittaa työsopimuslain 12 luvun 1 §:n mukaisena vahingonkorvauksena sekä viivästyskorkona kantajille yhteensä 132.000 euroa sekä asianajokuluja yhteensä 5.000 euroa. Sovintosopimus allekirjoitetaan kaupunginhallituksen käsittelyn jälkeen. Sopimuksen myötä kummallakaan osapuolella ei ole sovittujen suoritusten tultua maksetuksi mitään vaatimuksia toisiaan kohtaan sopimuksen kohteena olevassa asiassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa HR-yksikölle toimivallan laatia sovintosopimus osastonsihteerien työaikaa koskevasta riita-asiasta, jonka perusteella Porin kaupunki suorittaa työsopimuslain 12 luvun 1 §:n mukaisena vahingonkorvauksena sekä viivästyskorkona kantajille yhteensä 132.000 euroa sekä asianajokuluja yhteensä 5.000 euroa. Kaupunginhallitus valtuuttaa henkilöstöjohtaja Timo Jauhiaisen allekirjoittamaan sopimuksen Porin kaupungin puolesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Tuomas Hatanpää, Taru Smolander, Meri Ekholm

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.