Kaupunginhallitus, kokous 6.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 108 Pääomasijoituksen tekeminen perustettuun jätehuoltoyhtiöön

PRIDno-2021-5593

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksissaan 3.12.2021 § 855 ja 13.6.2022 § 407.

Asian esittely ja käsittely on historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto päättää perustaa kuntien yhdessä omistaman jätehuoltopalveluita tarjoavan osakeyhtiön sillä edellytyksellä, että yhtiön osakkaaksi liittyy yhtiön taloudellisten ja toiminnallisten toimintaedellytysten kannalta riittävä määrä kuntia, ja hyväksyy esityksen mukaiset yhtiön perustamisasiakirjat.  

Kaupunginvaltuusto pyytää nykyisiä yhteistyökuntia käsittelemään yhtiön osakkuutta koskevan asian 30.9.2022 mennessä. Myönteisen päätöksen tehneitä yhteistyökuntia pyydetään samalla nimeämään edustajansa yhtiön hallitukseen esitetyn osakassopimuksen mukaisesti.  

Kaupunginvaltuusto oikeuttaa kaupunginhallituksen tekemään lopullisen päätöksen yhtiön perustamisesta, kun riittävä osa nykyisistä yhteistyökunnista on tehnyt myönteisen päätöksen yhtiön osakkaaksi liittymisestä. Kaupunginvaltuusto oikeuttaa kaupunginhallituksen tekemään tarpeelliset muutokset ja tarkennukset yhtiön perustamisasiakirjoihin ja osakassopimukseen.  

Kaupunginvaltuusto oikeuttaa kaupunginhallituksen tekemään päätöksen pääomasijoituksen tekemisestä osakeyhtiöön, kun käytettävissä olevan jätemaksuista kertyneen ylijäämän lopullinen määrä on tiedossa, sekä jätehuoltoliiketoimintaa koskevan kauppakirjan hyväksymisestä. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Tiina M Toivonen, controller, talousyksikkö, tiina.m.toivonen@pori.fi

Perustelut

Porin kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 20.6.2022 § 91 perustaa kuntien yhdessä omistaman jätehuoltopalveluita tarjoavan osakeyhtiön sillä edellytyksellä,​ että yhtiön osakkaaksi liittyy yhtiön taloudellisten ja toiminnallisten toimintaedellytysten kannalta riittävä määrä kuntia. Kaupunginvaltuusto oikeutti samalla kaupunginhallituksen tekemään päätöksen pääomasijoituksen tekemisestä osakeyhtiöön,​ kun jätemaksuista kertyneen ylijäämän lopullinen määrä on tiedossa. 

Kaupunginvaltuusto pyysi nykyisiä yhteistyökuntia käsittelemään yhtiön osakkuutta koskevan asian 30.9.2022 mennessä. Eurajoen kunta on pyytänyt lisäaikaa päätöksenteon osalta lisäaikaa siihen saakka kunnes Eurajoen kunnalle yhtiöön liittymisestä aiheutuvat kustannukset tai mahdollisesta poisjäämisestä suoritettavat ylijäämäkorvauksien suuruudet ovat varmistuneet.

Kertyneen ylijäämän arvioitu määrä per 31.12.2022 on 7 237 559 euroa. Siinä on huomioitu ennen yhtiöittämisen toteuttamista tehtävä kaatopaikan jälkihoitovarauksen korotus. Arvio sisältää ennusteen, että jätehuoltoyksikön kuluvan vuoden tulos on 0,2 meur alijäämäinen, mikä vähentää aikaisemmin kertyneen ylijäämän määrää. Ennuste on laadittu keväällä ja tarkistettu syyskuussa. Porin kaupunki sijoittaa kertyneen ylijäämän perustettavaan yhtiöön kuntien yhteisenä pääomasijoituksena. Eurajoen kunnan ja Pomarkun kunnan osalta ylijäämää ei ole kertynyt vastaavasti, joten niiden tulee tehdä pääomasijoitus yhtiöön kuntakohtaisesta ylijäämän määrästä laaditun laskelman mukaisesti. Entisen Eurajoen kunnan alueelta sekajätteet viedään Raumalle, miltä osin ylijäämää ei ole kertynyt. Pomarkku puolestaan on kerännyt itse ekomaksun, joten se ei ole kerryttänyt ylijäämää. 

Kuntakohtainen ylijäämä per 31.12.2022 ja sijoitustarve

KUNTA YLIJÄÄMÄ (€) SIJOITUSTARVE (€)
Eurajoki 236 227 302 849
Harjavalta 391 861 0
Kokemäki 401 448 0
Merikarvia 176 439 0
Nakkila 298 531 0
Pomarkku 101 860 14 398
Pori 4 821 424 7 237 559
Siikainen 78 083 0
Ulvila 731 686 0
YHTEENSÄ 7 237 559 7 554 806

Yhtiöittämisen seuraavat vaiheet

Yhtiön perustaminen tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi 17.10., jolloin yhtiön osakkaiksi liittyvät kunnat ovat tiedossa. Samalla kaupunginhallitus vahvistaa yhtiön perustamisasiakirjat ja osakassopimuksen sekä nimeää Porin edustajat yhtiön hallitukseen. Pääomasijoituksen tekeminen yhtiöön tulee kaupunginhallituksen päätettäväksi yhtiön perustamisen jälkeen. Tämän jälkeen valmistaudutaan jätehuoltopalveluita koskevaan liikkeenluovutukseen, joka toteutetaan liiketoimintakauppana. Perustettava yhtiö vastaa jätehuollon järjestämistehtävistä osakaskuntien puolesta 1.1.2023 lähtien.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vt. rahoitusjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää vahvistaa esityksen mukaan Porin kaupungin, Eurajoen kunnan ja Pomarkun kunnan tehtäväksi tulevien pääomasijoitusten määrät perustettavaan yhtiöön. Mikäli Eurajoki päättää olla liittymättä yhtiöön, sen osuus kertyneestä ylijäämästä palautuu kunnalle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

__________________

Merkitään, että Raisa Ranta saapui kello 15.19 tämän asian käsittelyn aikana.

Valmistelija

Tiina M Toivonen, controller, talousyksikkö, tiina.m.toivonen@pori.fi

Perustelut

Porin kaupunginvaltuusto päätti (20.6.2022 § 91) perustaa kuntien yhdessä omistaman jätehuoltopalveluita tarjoavan osakeyhtiön sillä edellytyksellä,​ että yhtiön osakkaaksi liittyy yhtiön taloudellisten ja toiminnallisten toimintaedellytysten kannalta riittävä määrä kuntia. Kaupunginvaltuusto oikeutti kaupunginhallituksen tekemään lopullisen päätöksen yhtiön perustamisesta,​ kun riittävä osa nykyisistä yhteistyökunnista on tehnyt myönteisen päätöksen yhtiön osakkaaksi liittymisestä. 

Harjavalta,​ Kokemäki,​ Merikarvia,​ Pomarkku,​ Nakkila,​ Siikainen ja Ulvila ovat tehneet päätöksen liittyä perustettavan jätehuoltoyhtiön osakkaaksi. Kuntien yhteenlaskettu väkiluku oli 121 703 henkilöä 31.12.2021. Tämä on yhtiön toimintaedellytysten kannata riittävä asukaspohja. Kuntien omistusosuudet jakautuvat väkilukujen suhteessa seuraavasti:

 

Kunta Osuus yhtiöstä %
Harjavalta 5,60
Kokemäki 5,73
Merikarvia 2,51
Nakkila 4,27
Pomarkku 1,66
Pori 68,70
Siikainen 1,12
Ulvila 10,41

Osakkaaksi liittyvien kuntien valtuustot ovat hyväksyneet yhtiön perustamissopimuksen, yhtiöjärjestyksen ja osakassopimuksen, joten yhtiö voidaan perustaa heti, kun päätökset ovat lainvoimaisia.

Porin kaupunki tulee omistamaan merkittävän osuuden jätehuoltoyhtiöstä, joten yhtiö tulee liittää kaupungin strategisten tytäryhtiöiden joukkoon. Tämä tulee myös huomioitavaksi kaupungin omistajapoliittisissa linjauksissa seuraavan päivityksen yhteydessä.

Jätehuoltotoiminta tullaan luovuttamaan perustettavalle jätehuoltoyhtiölle myöhemmin solmittavalla liiketoimintakaupalla. Tavoitteena on, että jätehuoltotoiminta siirtyy yhtiön hoidettavaksi 1.4.2023. 

Porin kaupunki järjestää osakeyhtiölle toimitusjohtajan, kunnes yhtiön hallitus saa rekrytoitua toimitusjohtajan. Kaupunginhallitukselle tiedotetaan kokouksessa yhtiön toimitusjohtajan tehtäviä koskevista järjestelyistä.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vt. rahoitusjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Porin kaupunki perustaa kunnallisen jätehuoltoyhtiön yhdessä Harjavallan kaupungin, Kokemäen kaupungin, Merikarvian kunnan, Nakkilan kunnan, Pomarkun kunnan, Siikaisten kunnan ja Ulvilan kaupungin kanssa, kun kuntien perustamissopimuksen, osakassopimuksen ja yhtiöjärjestyksen hyväksymistä koskevat päätökset ovat lainvoimaisia.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että perustettavasta osakeyhtiöstä tulee kaupungin strateginen tytäryhtiö.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Tiina M Toivonen, controller, talousyksikkö, tiina.m.toivonen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus teki päätöksen kahdeksan kunnan yhteisesti omistaman kunnallisen jätehuoltoyhtiön perustamisesta kokouksessaan 16.1.2023 § 34. Kuntien edustajat allekirjoittivat osekeyhtiön perustamissopimuksen ja osakassopimuksen 8.2.2023, ja Keräämö Oy -niminen yhtiö merkittiin kaupparekisteriin 24.2.2023. Yhtiö on Porin kaupungin strateginen tytäryhtiö, jonka osakkeista kaupunki omistaa 68,70 %.

Kaupunginvaltuusto teki periaatepäätöksen yhtiön perustamisesta kokouksessaan 20.6.2022 § 91. Samalla valtuusto päätti oikeuttaa kaupunginhallituksen tekemään päätöksen pääomasijoituksen tekemisestä osakeyhtiöön,​ kun käytettävissä olevan jätemaksuista kertyneen ylijäämän lopullinen määrä on tiedossa,​ sekä jätehuoltoliiketoimintaa koskevan kauppakirjan hyväksymisestä.

Kaupunginhallitus vahvisti kuntakohtaiset ylijäämän määrät ja sijoitustarpeet kokouksessaan 26.9.2022 § 556. Päätöksen mukaan Porin kaupungin tulisi sijoittaa yhtiöön kuntien puolesta 7.237.559 euroa ja Pomarkun kunnan 14.398 euroa. Tämän jälkeen Eurajoen kunta on päättänyt olla liittymättä yhtiön osakkaaksi, ja sille on palautettu sen osuus ylijäämästä, 236.227 euroa. Porin kaupungin yhtiöön tekemä sijoitus pienenee vastaavasti.

Kertyneen ylijäämän lisäksi Pori sijoittaa yhtiöön kaatopaikan jälkihoitovarausta vastaavat kassavarat. Varauksen määrä per 31.12.2022 on 810.548 euroa ja varauksen korotusta varten on varattu 900.000 euroa. Tilintarkastajalta saadun ohjeistuksen mukaan pakollinen varaus tulee purkaa ennen sijoituksen tekemistä, joten varauksen korottaminen jää yhtiön tehtäväksi. Yhtiöön tehtävän pääomasijoituksen määrä on kokonaisuudessaan 8.711.880 euroa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää purkaa jätehuollon taseessa olevan kaatopaikan jälkihoitovarausta koskevan pakollisen varauksen ja tehdä 8.711.880 euron sijoituksen Keräämö Oy:n sijoitetun vapaan pääoman rahastoon.

Pöytäkirja päätetään tarkastaa asian osalta heti kokouksessa. Päätös toimeenpannaan välittömästi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

___________________

Merkitään, että Petri Huru saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana kello 15.11.

Tiedoksi

Talous- ja hallintoyksikkö, omistajaohjaus- ja rahoitusyksikkö, Keräämö Oy (Tiina M Toivonen, Liisa Laurila)

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.