Perusturvalautakunta, kokous 25.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 121 Maakunnallisen monialaisen tiimityötavan valmennuksen hankinta

PRIDno-2022-4482

Valmistelija

  • Anna-Liisa Koivisto, terveys ja -sairaalapalveluiden johtaja, anna-liisa.koivisto@porinperusturva.fi

Perustelut

Porin perusturva on kilpailuttanut maakunnallisen monialaisen tiimityötavan valmennuksen.  Kilpailutetun hankinnan sopimuskausi on 1.9.2022-31.12.2023.

Hankkeen osatoteuttajana toimiva Porin perusturva on toiminut hankintaviranomaisena ja kilpailuttanut asiantuntijapalvelun, jonka on tarkoitus kohdistua koko Satakunnan alueelle ja tulevalle Hyvinvointialueelle. Asiantuntijapalvelun hankinta on osa Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus –hanketta ja hankinnan rahoitus tulee kokonaan hankkeen kautta.

Hankittavan asiantuntijapalvelun avulla on tarkoitus mallintaa ja käyttöönottaa monialainen tiimityötapa Satakunnan sote-keskuksissa / terveyskeskuksissa ja tulevalla Hyvinvointialueella. Monialaisella työtavalla tässä yhteydessä tarkoitetaan asiakkaan palvelukokonaisuutta, jossa potilaan hoitoa koordinoi yksi ammattilainen monialaisen tiimin tukemana. Monialainen tiimi koostuu laaja-alaisesti sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista. Tavoitteena on, että tiimeissä toimii avosairaanhoidon ja avoterveydenhuollon ammattilaisten lisäksi mm. kuntoutuksen, päihde- ja mielenterveystyön, sosiaalityön sekä iäkkäiden palveluiden ammattilaisia.

Monialaisen tiimityön avulla on tarkoituksena hoitaa sekä pitkäaikaista että satunnaista palvelua tarvitsevat asiakkaat. Satunnaista palvelua tarvitsevien kohdalla hoito aloitetaan ensi kontaktissa. Pitkäaikaista palvelua tarvitsevien kohdalla tavoitellaan terveyshyötyä.

Tällä hetkellä Satakunnan sote-organisaatioiden toimintatavat eroavat toisistaan. Osassa alueen sote-keskuksissa / terveysasemilla on jo käytössä monialainen tiimityötapa, osassa muutosprosessi on kesken ja vaihtelua esiintyy toteutustavassa. Satakunnan sote-organisaatioiden uudistumisen vaihe ja muutostuen tarve eroavat toisistaan. Muutostuen avulla on tarkoitus yhdenmukaistaa sote-keskusten / terveysasemien toimintaa siten, että kaikissa yksiköissä on yhteiset tavoitteet, mittarit sekä monialainen, asiakaslähtöinen työtapa. Monialainen tiimityötapa on tarkoitus laajentaa koko hyvinvointialueelle niin, että kehittämistä jatketaan niissä sote-organisaatioissa, joissa muutosprosessi on kesken ja samanaikaisesti uutta toimintatapaa mallinnetaan ja otetaan käyttöön vaiheittain niissä sote-keskuksissa, joissa toimintatapa on kokonaan uusi. Tavoite on, että sopimuskauden aikana päästään yhtenäiseen toimintatapaan koko hyvinvointialueella. Käyttöönottojen järjestys ja aikataulutus sovitaan tilaajan kanssa erikseen. Hankinnan avulla on tarkoitus varautua myös valmisteilla olevaan hoitotakuun muutokseen.

Sisältö

Monialaisen tiimityötavan valmennus ja käyttöönottoprojekti tulee koostua seuraavista kokonaisuuksista: 1) Muutostuen tarvekartoitus yhdessä tilaajan ja sote-organisaatioiden kanssa 2) Monialaisen tiimityötavan mallinnus osallistavalla menetelmällä - Mallinnus kahdelle eri asiakassegmentille: pitkäaikaista ja satunnaista palvelua tarvitseville asiakkaille - Tiimin toiminta ja tiimin ohjaaminen - Päivittäisjohtamisen malli (kokouskäytännöt, tiedolla johtaminen) 3) Käyttöönotto ja vakiinnuttaminen - Käyttöönotto sisältää jonon purun 4) Osaamisen vahvistamisen tuki sote-ammattilaisille ja johdolle 5) Sähköisten palveluiden käyttöönoton tuki 6) Sote-organisaatioiden etenemisen synkronoinnin tuki 7) Horisontaalisen integraation tuki 8) Sidosryhmäyhteistyön ja viestinnän tuki.

 

Tavoite

Hankittavan muutostuen avulla tavoitteena on, että Satakunnan jokaisella alueella / sote-organisaatiossa, jatkossa Hyvinvointialueella, on jonoton sote-keskus / terveyskeskus, jossa nelimaalitavoitteet toteutuvat. Jonottomalla sote-keskuksella / terveyskeskuksella tarkoitetaan, että kiireettömään hoitoon pääsee seitsemän vuorokauden sisällä. Monialaisen tiimityön nelimaalitavoitteet ovat: - Hoidon saatavuuden paraneminen - Tuottavuuden paraneminen, jolloin kustannus palveltua asiakasta kohden pienenee - Hoidon vaikuttavuuden paraneminen - Asiakas- ja henkilöstökokemuksen paraneminen Kullekin nelimaalitavoitteelle määritellään mittarit, joiden avulla tavoitteiden toteutumista tullaan arvioimaan säännöllisesti.

 

Hankintamenettely

Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä hankinta.

Hankintayksikkönä on Porin perusturva. Hankinta on osa Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus –hanketta ja hankinnan rahoitus tulee kokonaan hankkeen kautta. Kilpailutusprosessin teknisestä läpiviennistä vastaa Porin kaupungin hankintapalvelut.

Hankinta kilpailutetaan niin kutsuttuna käänteisenä kilpailutuksena, jossa tilaaja on määritellyt kattohinnan hankittavalle palvelulle. Tarjoaja antaa suunnitelman valmennuksen sisällöstä ja toteutuksesta, selvityksen projektiin nimetystä tiimistä ja sen osaamisesta sekä kokemuksesta. Tilaaja valitsee tarjouksista toiminnallisilta ja laadullisilta ominaisuuksiltaan parhaan vaihtoehdon, tarjouspyynnöllä määritellyillä kriteereillä. Koko hankinnan kattohinta on 1 M€, jonka puitteissa tarjottu palvelu tulee toteuttaa.

Tarjottavan kokonaisuuden tulee täyttää kaikilta osin kyseessä olevan palvelun vaatimukset ja vastata kaikilta osin tilaajan tarpeisiin ja soveltua tarkoitukseen.

Sopimuksessa käytetään kannusteena bonus- ja sanktiojärjestelmää. Palvelutuottaja saa bonuksia, jos tuotettu palvelu ylittää tarjouksessa annetut lupaukset ja sanktiot määräytyivät puolestaan silloin, kun tuotettu palvelu alittaa annetut lupaukset. Bonusta voi saada, jos alueen sote-keskukset ovat jonottomia ennen sopimuskauden loppua. Palvelutuottaja on velvollinen maksamaan sanktiota, jos jonottomuus ei toteudu sopimusaikana.

Määräaikaan 27.7.2022 klo 12:00 mennessä saapui yksi tarjous, Savoa Partners Oy (FI27390053), Risto Mäkinen. Tarjous täyttää kelpoisuusehdot ja vastaa käsitystä hyvästä palvelusta. Tarjouksen sisältö ilmenee liitteenä olevasta vertailutaulukosta.

Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen operatiivinen ohjausryhmä Palvelurakenneryhmä on päättänyt kokouksessaan 12.8.2022 puoltaa Savoa Partners Oy:n tarjouksen hyväksymistä ja oikeuttaa Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus-hankkeen osatoteuttajana toimivan Porin perusturvan tekemään varsinaisen päätöksen hankinnasta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi

Hyväksytään maakunnallisen monialaisen tiimityötavan valmennuksen tuottajaksi kilpailutuksen perusteella Savoapartners Oy sopimuskaudeksi 1.9.2022-31.12.2023

Päätös

Päätös esityksen mukaan.

Tiedoksi

Tarjoaja, Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen hankejohtaja/anna.jaatinen@satasote.fi, Satakunnan sote-johtajat/heli.kaskiluoto@huittinen.fi, satu.helin@rauma.fi; taina.juvonen@sakyla.fi; jaana.mannikko@eposa.fi, hanna-leena.markki@kessote.fi, kalevi.makipaa@eura.fi, Porin kaupungin hankintapalvelut, Satasairaalan hankintapalvelut/suvi.aho@satasairaala.fi

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.