Perusturvalautakunta, kokous 25.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 116 Sotaleskien ja veteraanien leskien palveluseteli

PRIDno-2022-2829

Valmistelija

  • Pirjo Rehula, iäkkäiden palveluiden palvelujohtaja, pirjo.rehula@porinperusturva.fi

Perustelut

Porin kaupungin rintamaveteraaniasiain neuvottelukunta on kokouksissaan käsitellyt sotaleskien ja veteraanien leskien yhteiskunnallista asemaa ja päätynyt tekemään Porin kaupungin perusturvalautakunnalle ehdotuksen leskille hakemuksesta myönnettävistä palveluseteleistä.
Perustelut
- Arvostuksen osoitus leskille, jotka sotaleskinä tai sotaveteraanien puolisoina ovat loppuelämänsä ajan kantaneet sodan aiheuttamaa taakkaa.
- Hyvinvointipalvelujen jatkomahdollisuus. Veteraanien puolisoina lesket ovat olleet osallisena veteraaneille kohdennetuista palveluista. Puolison poismenon jälkeen leskellä on mahdollisuus hankkia palvelusetelillä tuttua ja hyväksi kokemaansa palvelua.
- Koronapandemian jälkeisen ajan normalisoitumisen tehostaminen. Maamme väestön vanhimpaan ikäryhmään kuuluvina lesket joutuivat kokemaan eristyneisyyttä palveluista ja arjen sosiaalisesta kansakäymisestä. Palvelusetelillä leski voi, uudessa normaalissa ajassa, kontaktoitua palvelutuottajiin ja lisätä kokemustaan arjen yhteisöllisyydestä vastapainona korona-ajan rajoituksille.
- Inflaation tasaaminen. Palvelusetelillä tuetaan reaktiivisesti ja kohdennetusti pienituloisten leskien ostovoimaa, joka on heikentynyt merkittävästä viime aikojen hintojen nousun takia.
Käyttötarkoitus
- Palvelusetelin saaneelle leskelle annetaan palvelusetelin mukana luettelo Satakunnan hyvinvointialueen/Porin kaupungin perusturvan hyväksymistä palveluntuottajista, joilta he voivat hankkia palveluita.
- Yleisimpiä leskien tarvitsemia palveluja ovat siivous, ateriapalvelut, kylvetykset, vaatehuolto,asiointipalvelut, kotisairaanhoito, jalkahoito ja kodissa tehtävät pienet muutostyöt sekä pihatyöt.
Vaikutukset
- Sotalesken ja veteraanin lesken hyvinvoinnin tukeminen ja laajemmin elämänlaadun parantaminen
- Kotona asuvan lesken selviytymisen tukeminen
- Sosiaaliset vaikutukset; palvelusetelillä viestitään välittämisestä ja vähennetään yksinäisyyden tunnetta.
- Työllisyysvaikutukset; palveluselillä työllistetään paikallisia palvelualan toimijoita kuten yrittäjiä ja yhdistyksiä sekä vähennetään julkisen sektorin työkuormaa.
- Leskien palveluseteli -palvelu kohentaa Satakunnan / Porin kaupungin imagoa ja tuo mainehyötyä sekä vahvistaa satakuntalaisten/porilaisten näkemystä siitä, että meillä veteraaniasioita hoidetaan edelleen hyvin ja asianmukaisella kunnioituksella.
Palveluseteli, hakeminen, käsittelijä
- Satakunnan hyvinvointialueen talousarvioon tai Porin perusturvan toimintaan varataan sotaleskien ja veteraanien leskien palveluseteli -palvelua varten vuosittainen määräraha. Porin kaupungin perusturvan osalta määrärahatarve on noin 10000–15000 euroa.
- Sadan euron suuruista (100,00 €) palveluseteliä haetaan hakulomakkeella; palvelusetelin myöntämisperusteena on sodassa kaatuneen puolison henkilötunnus tai edesmenneen puolison veteraanitunnus (nimi, syntymäaika ja veteraanitunnuksen numero/päivämäärä). Hakijan ei tarvitse lomakkeella ilmoittaa erikseen asumismuotoaan tai palvelusetelin käyttötarkoitusta.
- Satakunnan hyvinvointialue tai Porin kaupungin perusturva vastaa hakulomakkeiden saatavuudesta ja hakemusten käsittelystä sekä tiedottaa palvelusetelin saanutta leskeä niistä palveluista, joiden maksamiseen hän voi käyttää hänelle myönnettyä palveluseteliä.
Kenelle - leskistatus
- Leski on:
a) sotaleski, jonka puoliso on kaatunut Suomen sodissa 1939–1945, .
b) veteraanin leski, joka on ollut avioliitossa rintamasotilastunnuksen tai rintamatunnuksen omaavan miehen tai rintamapalvelustunnuksen omaavan naisen kanssa, jonka puoliso on kuollut liiton voimassa ollessa.
- Veteraanin lesken statuksen edellytyksenä on, että avioliitto on solmittu vähintään kolme vuotta ennen veteraanin kuolemaa ja leski ei ole avioitunut uudelleen.
- Porin kaupungin rintamaveteraaniasiain neuvottelukuntaan kuuluvan viiden yhdistyksen toiminnan piirissä on yhteensä 97 leskeä, joista on yksi sotaleski (selvitys tehty toukokuussa 2022).

Veteraanien lesket 2022
Porin Seudun Kaatuneitten Omaiset ry, Porin Sotaveteraanit ry,Porin Seudun Sotainvalidit ry, Porin Rintamaveteraanit ry, Noormarkun sotaveteraanit ry

Yhteensä: 97 leskeä, suoria tai välillisiä avustuksia 13 400 euroa

Ehdotus

Esittelijä

  • Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi

Lautakunta päättää, että  asia viedään hyvinvointialueen sote-johtajan ja ikääntyvien toimialuejohtajan valmisteltavaksi koskien koko Satakunnan hyvinvointialueen sotaleskiä ja veteraanileskiä.

 

Päätös

Puheenjohtajan muutosehdotus päätökseen, kaikkien ryhmien kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta.

Sotaleskien ja veteraanien leskien palvelusetelin käyttöönoton valmistelut aloitetaan ja saatetaan loppuun mahdollisimman nopeasti.

 

Puheenjohtajan muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

 

Tiedoksi

Hyvinvointialueen sote-johtaja Sari Rantanen, Ikääntyvien toimialuejohtaja Jaana Männikkö

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.