Kaupunginhallitus, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 566 Yhdistysyhteistyöohjelma 2025

PRIDno-2023-4356

Valmistelija

  • Annika From, annika.from@pori.fi

Perustelut

Kunnan tehtävänä on kuntalain (410/2015) mukaan edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa. Yhdistysyhteistyön keskeisenä tavoitteena on luoda Porin kaupungin ja Porissa toimivien yhdistysten välille sujuva toimintamalli, joka edistää kuntalaisten osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä hyvinvointia.

Yhdistysyhteistyöohjelma 2025 on tarkoitettu Porin kaupungin työntekijöiden ja yhdistysten käyttöön yhdistysyhteistyötä linjaavaksi asiakirjaksi. Ohjelma-asiakirja kuvaa kaupungin ja yhdistysten välistä yhteistyötä, sen tavoitteita ja toimintatapoja sekä tekee näkyväksi yhdistysten merkittävyyden koko kaupungin hyvinvoinnin edistämisessä.

Yhdistysyhteistyöohjelma edistää Porin kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista ja toteuttaa kaupungin hyvinvointisuunnitelman 2025 painopistettä ”Osallisuus ja aktiivisuus”, jossa keskeisenä lähtökohtana on ihmisen luontainen tarve yhteisiin tai itseä koskeviin asioihin vaikuttamiseen sekä yhteisössä osallisena olemiseen. Yhdistysten toiminnan aktiivinen tukeminen on tärkeää asukkaiden osallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Yhdistysyhteistyöohjelman painopisteet on muodostettu kaupungin ja yhdistysten välisistä olemassa olevista sekä kehittämistä edellyttävistä rakenteista ja toimintatavoista. Kehittämisen tarpeet ovat tulleet esille kaupungin eri toimialojen ja yhdistystoimijoiden huomioista. 

Yhdistysyhteistyöohjelman laadintaan on osallistettu porilaisia ja Porin alueella toimivien yhdistysten edustajia. Ohjelmaa on työstetty yhdistysten kanssa yhteisessä työpajatyöskentelyssä, ja ohjelmaluonnos on ollut nähtävillä sekä kommentoitavana kaupungin verkkosivuilla. Yhdistysyhteistyöohjelma on viimeistelty yhdessä kaupungin yhdistysyhteistyötä tekevien eri toimialojen asiantuntijoiden sekä yhdistysyhteistyöryhmän kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Porin kaupungin yhdistysyhteistyöohjelman 2025.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Yhdistysyhteistyöryhmä

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.