Kaupunginhallitus, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 571 Porin kaupungin konsernipankkitiliin liitettyjen tytäryhtiöiden tileihin korot vuonna 2024

PRIDno-2023-4519

Valmistelija

  • Mari Häyhtiö, Rahoituspäälikkö, mari.hayhtio@pori.fi
  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungilla on käytössä konsernitili maksuliikenteen hoitoon. Konsernitiliominaisuuksien käyttöä on laajennettu syksyn 2023 aikana. Konsernitilirakenne on yleisesti hyödynnetty ja käytetty toimintatapa Suomen isoimmissa kaupungeissa. Porin kaupunki omistaa konsernitilin ja siihen liitetyt tytäryhtiöiden tilit, jotka näkyvät mm. tytäryhtiöiden kirjanpidossa saamisena/velkana emoyhtiöltä.

Konsernitili tarjoaa kaupungille kokonaisratkaisun keskitettyyn likviditeetinhallintaan. Konsernitili on olennainen osa kaupunkikonsernien kassanhallintaa, sillä se yhdistää kaupungin, liikelaitosten sekä tytäryhtiöiden tuotot ja talletukset yhdelle yritystilille. Konsernitiliin liitetyt pankkitilien katteet antavat joustavan tavan hyödyntää konsernin kassavaroja. Näin kaupunki pystyy minimoimaan ylimääräisen vieraan pääoman käytön ja säästämään korkokuluissa. Porin kaupunki maksaa tytäryhtiöille korkotuottoa konsernitilirakenteeseen liitetylle yritystilin saldolle (päiväsaldo). Nyt konsernitilillä korkomääritys tyttärien varoille on 1 kk euribor -0,2%, (päiväsaldo). Tämä tulee tarkentaa nyt.

Kaupunginvaltuuston hyväksymässä konserniohjeessa (hyväksytty 22.3.2021) konsernitilin käytöstä ja rahoitusomaisuuden ohjaamisesta emoyhteisön käyttöön on päätetty seuraavasti:

•       Kaupungin rahoitusjohdolla (kaupunginjohtaja/rahoitusjohtaja) on vastuu konsernin ylimääräisen likviditeetin tuoton maksimoinnista. Tytäryhteisöjen toimialaan ei pääsääntöisesti kuulu sijoitustoiminta. Normaalin maksuvalmiuden edellyttämän osan ylittävä osa tytäryhteisön likvidistä rahoitusomaisuudesta on ohjattava tytäryhteisön kanssa erikseen sovittavalla tavalla emoyhteisön käyttöön.

•       Konsernin maksuliikenteen tulee pääsääntöisesti tapahtua kaupungin konsernitilijärjestelmän sisällä. Tämän tavoitteena on hyödyntää ja maksimoida koko konsernin volyymietuja sekä saapuvassa että lähtevässä maksuliikenteessä sekä muissa pankkipalveluissa.

Konsernitiliin liitetystä tilistä on hyvä maksaa tytäryhtiöille lähes markkinaehtoista korkoa, jotta tällä ei ole vaikutusta tytäryhtiöiden tuloksentekokykyyn. Pankit tarjoavat monesti yritysasiakkailleen yksilöityjä korkoratkaisuja yritysasiakkuuden laadun perusteella. Lähtökohtana yritystilissä on ollut jo pitkään nolla-korko, mutta markkinoilla on yrityksen tilivaroille saatavissa myös mm. kerrostettuja korkoportaita.

Tytäryhtiöiden johdolle on kerrottu nyt päätöksenteossa olevat asiat tytäryhtiötilaisuudessa 14.11.2023 ja strategisten yhtiöiden talousjohdolle on lähetetty päätösesityksessä olevat korkoportaat ja henkilöstökassatalletuksen korvaavan tilin korkotieto kommenteille 1.12.2023. Heiltä ei ole tullut ehdotettuihin talletuskorkoihin palautetta. 

Ehdotetuilla muutoksilla konsernitilin sisäisiin korkoihin tytäryhtiöt saavat edelleen korkotuottoja tilivaroistaan ja kaupunki saa edullisemmin lyhytaikaista lainaa, kuin mitä vieras pääoma markkinoilta maksaisi. Lisäksi on järkevämpää maksaa korkotuottoja konsernin sisällä, kuin rahalaitoksille lainarahasta.

Konsernitiliin on myönnetty kaupunginhallituksen erillisellä päätöksellä tytäryhtiöille myös tililimiittejä. Nykyinen limiittikorko on ollut 1 kk euribor + 0,45. Tähän ei ehdoteta muutosta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää Porin kaupungin konsernitilin sisäiseksi koroksi tytäryhtiöiden yrityskäyttötiliin korkoporrastusta seuraavasti :

Sisäinen talletuskorko, kerrostettu (päiväsaldo)

•       1. kerros 0-100 000€   0-korko, koroton

•       2. kerros 100 000-500 000€ 1 kk euribor -2,0 %  (nyt noin 3,86 % ./. 2,0=1,86%)

•       3. kerros 500 000€- 1 kk euribor -1,0 % (nyt noin 3,86 ./. 1,0 =2,86 %)

Tämä korkorakenne palvelee suurinta osaa tytäryhtiöistämme. Tarvittaessa on mahdollista avata konsernirakenteeseen myös toinen konsernitili, jossa on parempi korko ja tämä tili on tarkoitettu varoille, joille ei heti ole käyttöä ja tämä tili tulee jatkossa korvaamaan nykyisen henkilöstökassatalletuksen.

Henkilöstökassatalletuksen korvaavan tilin korko on 1 kk euribor - 0,5%. Porin kaupungin talous- ja hallintojohtaja hyväksyy näiden tilien avaamiset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Porin kaupungin rahoituspäällikkö, vt rahoitusjohtaja ja talous- ja hallintojohtaja sekä Porin kaupungin tytäryhtiöiden toimitusjohtajat

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.