Perustelut
Lausuntopyyntö
Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa on käsiteltävänä ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (YVA-laki 252/2017) mukaista yhteysviranomaisen lausuntoa varten Eolus Finland Oy:n merituulivoimahanke Wellamoa koskeva ympäristövaikutusten arviointiohjelma (YVA-ohjelma). Varsinais-Suomen ELY-keskus on varannut Porin kaupungille mahdollisuuden lausua asiasta.
Eolus Finland Oy, Wellamo-merituulivoimahanke, Selkämeri (ymparisto.fi)
Eolus Finland Oy suunnittelee Wellamo-merituulivoimahanketta Selkämerelle, Satakunnan ja Varsinais-Suomen pohjoisimpien osien edustalle, noin 90 kilometrin etäisyydelle Suomen rannikosta. Noin 1 000 neliökilometrin laajuinen tuotantoalue sijaitsee Suomen talousvyöhykkeellä. Hankkeessa on suunniteltu rakennettavaksi 70–100 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho on 15–30 MW ja niiden tuottama energiamäärä vuodessa on noin 8–9 TWh. Voimaloiden tavoiteltu kokonaiskapasiteetti on noin 2 000 MW. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus merenpinnasta on enintään 360 metriä ja voimalat on ensisijaisesti suunniteltu rakennettaviksi kelluville perustuksille. Tuulivoimaloiden lisäksi merialueelle rakennetaan voimaloiden väliset kaapelit, tarvittava määrä merisähköasemia sekä tuotantoalueelta rantaan tulevat merikaapelit.
Wellamo-merituulivoimahankkeen YVA-menettelyssä tarkastellaan tuulivoimaloiden osalta kahta eri sijoitteluvaihtoehtoa (VE1 ja VE2) ja tilannetta, jossa hanketta ei toteuteta (VE0). Tuulivoimaloiden sijoitteluvaihtoehtojen lisäksi tarkastellaan seitsemää eri reittivaihtoehtoa (VEA-VEE) merikaapelien sijoittumiselle sekä neljää eri maalle sijoittuvien voimajohtojen toteutusvaihtoehtoa (WeA-WeD). Hankkeen voimajohtoreittivaihtoehtoja sijoittuu Porin kaupungin, Ulvilan kaupungin, Eurajoen kunnan, Rauman kaupungin ja Pyhärannan kunnan alueille.
Merikaapelivaihtoehdot:
- VEA: Noin 90 km pitkä merikaapelireitti tuotantoalueelta Porin Tahkoluodon sähköasemalle
- VEBP: Noin 85 km pitkä merikaapelireitti tuotantoalueelta Porin Tahkoluodon sähköasemalle
- VEBE: Noin 80 km pitkä merikaapelireitti tuotantoalueelta Porin Tahkoluodon sähköasemalle
- VEC: Noin 90 km pitkä merikaapelireitti tuotantoalueelta Porin Tahkoluodon sähköasemalle
- VEDP: Noin 94 km pitkä merikaapelireitti tuotantoalueelta rantautumispaikkaan Eurajoen Pihlauksenmaalle
- VEDE: Noin 94 km pitkä merikaapelireitti tuotantoalueelta rantautumispaikkaan Eurajoen Pujonkulmaan
- VEE: Noin 88 km pitkä merikaapelireitti tuotantoalueelta rantautumispaikkaan Pyhärannan Rihtniemeen
Sähkönsiirtovaihtoehdot mantereella:
- WeA: Noin 40 km pitkä ilmajohto Tahkoluodon Meri-Porin sähköasemalta Ulvilan sähköasemalle nykyisen voimajohdon rinnalla tai yhteispylväisiin nykyisen voimajohdon kanssa
- WeB: Noin 26 km pitkä ilmajohto Eurajoen Pihlauksenmaalta Rauman sähköasemalle nykyisen voimajohdon rinnalla tai yhteispylväisiin nykyisen voimajohdon kanssa. Lisäksi osalle matkasta suunniteltava uusi voimajohtoreitti.
- WeC: Noin 21 km pitkä ilmajohto Eurajoen Pujonkulmasta Rauman sähköasemalle nykyisen voimajohdon rinnalla tai yhteispylväisiin nykyisen voimajohdon kanssa. Lisäksi osalle matkasta suunniteltava uusi voimajohtoreitti.
- WeD: Noin 28-34 km pitkä ilmajohto Pyhärannan Rihtniemestä Rauman sähköasemalle nykyisen voimajohdon rinnalla tai yhteispylväisiin nykyisen voimajohdon kanssa. Lisäksi osalle matkasta suunniteltava uusi voimajohtoreitti.
- Kaikissa mantereen sähkönsiirtovaihtoehdoissa tarkastellaan myös mahdollisuutta toteuttaa osa voimajohdosta maakaapelina.
Elinvoima- ja ympäristötoimiala on valmistellut seuraavan ehdotuksen kaupungin lausunnoksi:
Sähkönsiirto
Wellamo-tuulivoimahankkeessa on esitetty merikaapelien sijoittumisvaihtoehdoiksi seitsemän eri reittiä, joista neljä sijoittuvat Porin edustalle ja rantautuvat Tahkoluotoon. Voimajohtojen rantautuessa Tahkoluodon alueelle, tulee vaikutusten arvioinnissa selvittää, millaisia estevaikutuksia ja rajoitteita maakaapelit aiheuttavat alueen nykyiselle ja tulevalle maankäytölle (tonttien rakennettavuus, nykyiset ja mahdolliset uudet liikennereitit ja raidelinjat) eri maakaapelimäärävaihtoehdoilla. Maakaapelit tarvitsevat Wellamo-hankkeessa tilaa enimmillään 36 metriä (+4 metriä molemmin puolin työnaikaista tilaa). Myös Navakka-hankkeen ja Tahkoluodon merituulipuiston laajennuksen merikaapelilinjoja on esitetty rantautuvan Tahkoluotoon. Vaikutusten arvioinnissa tulee selvittää rantautuvien kaapelien tilantarpeen yhteisvaikutukset muiden hankkeiden kanssa. Merikaapelin rantautumisvaihtoehto VEBE osalta tulee voimajohdon rantautumisen sijoittelussa huomioida vireillä olevan Tahkoluoto-Paakarit osayleiskaavan mahdolliset teollisuusalueen laajentumisalueet.
YVA-ohjelmassa on esitetty rakennettavaksi mantereelle uusi sähköasema jokaista merikaapelireittiä kohden. Uuden sähköaseman on esitetty tarvitsevan maa-aluetta enimmillään 400 x 500 metriä. Ohjelmassa ei kuitenkaan esitetä sähköaseman sijainnille vaihtoehtoisia sijaintipaikkoja tai selvitetä sähköaseman aiheuttamia vaikutuksia. Myös Navakka-tuulivoimahankkeessa on esitetty rakennettavaksi sähköasema (enimmillään 300 m x 500 m) jokaista merikaapelireittiä kohden. Arviointiohjelmassa tulee selventää ovatko hankkeiden sähköasemat erillisiä ja millaisia yhteisvaikutuksia hankkeista muodostuu. Uudet sähkökentät vaativat paljon tilaa, jolloin niillä on merkittäviä vaikutuksia Tahkoluodon maankäytön kehittämiselle tulevaisuudessa. Vaikutusten arvioinnissa tuleekin tarkastella sähköaseman aiheuttamia maankäytöllisiä vaikutuksia sekä mahdollisuuksien mukaan esittää vaihtoehtoisia sähköaseman sijoittumisalueita. Porin kaupunkisuunnitteluun on tarpeen olla yhteydessä sähköaseman sijainnin tarkentumisen jälkeen, jotta hankkeen sähköaseman tarvitsema tila voidaan huomioida mahdollisesti Tahkoluoto-Paakarit osayleiskaavan laadinnassa.
Tahkoluodossa sijaitsee satamatoimintoja ja teollisuutta, jotka käyttävät energiaa. Vaikutusten arvioinnissa on hyvä selvittää lain muutosmahdollisuutta ja todennäköisyyttä sille, onko tuulivoimalla tuotettua energiaa mahdollisuutta käyttää suoraan merikaapeleiden rantautumisalueella teollisuuden ym. tarpeisiin. Samalla tulee tarkastella menettelyn vaikutusta voimajohtojen tarpeeseen.
Hankkeessa on tarkasteltu neljää erilaista reittiä mantereella tapahtuvan sähkönsiirron toteuttamiseksi. Vaihtoehdoista WeA on suunniteltu kulkevan Tahkoluodon sähköasemalta Ulvilan sähköasemalle nykyisen sähkölinjan rinnalla tai yhteispylväissä nykyisen linjan kanssa. Nykyinen Tahkoluodosta lähtevä 400 kV:n voimajohto kulkee osittain saaristossa. Hankkeessa on arvioitu tarvittavan sähkön siirtoon uusia 400 kV:n voimajohtoja 1–3 kappaletta. YVA-ohjelmassa ei kuitenkaan ole kerrottu, millä menetelmällä uudet voimalinjapylväät tullaan rakentamaan saaristoon tai merialueelle. Arviointiprosessissa on tärkeää täsmentää saaristoon tapahtuvan sähkölinjan perustamistapaa sekä arvioida siitä aiheutuvia luontoon ja ihmisiin kohdistuvia vaikutuksia (esim. lunastettavien kesäasuntojen määrä ja korvaukset, vesistövaikutukset).
Hankkeen sähkönsiirto maakaapelilla toteutettuna katsotaan perustelluksi selvittää välillä Tahkoluoto-Tyltty. Alueelle on suunnitteilla kevyen liikenteen väylä, joten tulee tarkastella mahdollisuutta sijoittaa maakaapeli väylän rakentamisen yhteyteen.
Maisemavaikutukset
Maisemavaikutusten havainnollistamiseen ja vaikutusten arviointiin tulee ympäristövaikutusten arviointimenettelyn yhteydessä kiinnittää erityistä huomiota. Mantereella tapahtuvan sähkönsiirron vaikutuksia maisemaan tulee tarkastella erilaisilla voimajohtoratkaisuilla sekä täydentää valokuvasovittein ja näkymäanalyysein. Valokuvasovitteita tulee esittää mantereen lisäksi saaristosta. Lisäksi tulee huomioida yhteisvaikutukset muiden energia- ja sähkönsiirtohankkeiden kanssa.
Vaikutukset maankäyttöön, työllisyyteen ja elinkeinotoimintaan
Hankkeessa on tarkoitus rakentaa 70–100 tuulivoimalaa merialueelle. Yhden kahden gigawatin tuulipuiston on arvioitu tarvitsevan noin 20 hehtaaria maa-aluetta osien varastointia ja kokoamista varten. Ympäristövaikutusten arvioinnissa tulee arvioida Wellamo-hankkeen tarvitsemaa tuulivoimaloiden osien säilytys ja kokoamisalueiden määrää ja laajuutta sekä niiden vaikutusta mm. liikenteeseen, työllisyyteen, elinkeinotoimintaan ja maankäyttöön. Lisäksi tulee arvioida millaista yritysyhteistyötä, alihankkijayrityksiä ja palveluita rakennettavat merituulipuistot voivat tuoda alueelle ja miten ne voivat vaikuttaa alueen elinvoimaan. Arvioinnissa tulee huomioida Navakka- ja Tahkoluodon merituulipuiston laajennushankkeiden yhteisvaikutukset.
Vaikutukset luontoon
Tuotantoalueella esiintyy silakka- ja kilohailiparvia, ja siellä harjoitetaan troolikalastusta. Silakka on tärkeä saalislaji Porin edustan merialueella ja silakalla on iso rooli Reposaaren kalasatamassa. Reposaaren kalasataman toimintaa on kehitetty viime vuosina ja sinne on tullut uutta yritystoimintaa. Merituulivoimahankkeen vaikutus kalastuksen kehittämiseen on arvioitava.
Tuotantoalueella ja merikaapelikäytävillä tapahtuvat muutokset luonnontilassa voivat vaikuttaa linnustoon suoraan tai välillisesti ravintoverkon kautta. Esimerkiksi erittäin uhanalainen selkälokki käyttää ravintonaan pääasiassa silakkaa, ja sen ravinnonsaantiin vaikuttavat silakkakantaan kohdistuvat muutokset. Tuotantoalueella voi olla merkitystä useiden lintulajien ruokailualueena, ja se pitäisi huomioida vaikutusten arvioinnissa.
Merikaapeleiden ympärille muodostuu turbiinien pyöriessä magneettikenttiä, joiden on arveltu voivan haitata vaelluskalojen suunnistamista. Ympäristövaikutusten arvioinnissa pitäisi kuvata, miten sähkömagneettisten kenttien vaikutusta vaelluskaloihin arvioidaan.
Porin kaupunki on kartoittanut omistamiensa metsien METSO-kohteita (Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma) ja julkaissut niistä raportin maaliskuussa 2023. Raportissa on työryhmän esitykset suojeltavista metsistä. Voimajohdon linjaus kulkee Lampaluodon alueella METSO-kohteilla. Puuntäinluodon kohdalla mantereen sähkönsiirron vaihtoehdon WeA linjaus ei noudata nykyisen voimajohdon linjausta ja poikkeaa maakuntakaavasta. YVA-ohjelmassa ei ole sanallisesti kuvattu, miten linjaus kulkisi Puuntäinluodon kohdalla ja kuva 5-2 ei ole riittävän tarkka. Mikäli linjaus kulkisi Puuntäinluodon pohjoispuolelta, kulkisi se METSO-kuvioilla, jotka työryhmä on ehdottanut suojeltaviksi.
Yleiset huomiot
Erityistä huomiota tulee kiinnittää ohjelmassa esitettyihin karttoihin siten, että arviointiselostuksessa karttojen tulisi olla vähintään yhden sivun kokoisia. Suuremmat kartat parantavat kuvien informaatiosisältöä sekä linjausten ja paikkojen hahmottamista.
Liittyminen muihin hankkeisiin -kappaleessa s. 129 on käsitelty muita samaa sähkönsiirtoinfraa käyttäviä tai vaativia maatuulivoimahankkeita. Hankelistalta puuttuu Lammin tuulivoimahanke, jonka suunnittelu on vireillä. Lisäksi ympäristövaikutusten arvioinnin osassa A (merialue) mainitaan, että tuulivoimahanke tuottaisi sähköä vuodesta 2035 alkaen ja osassa B (manner), että hanke tuottaisi sähköä jo vuonna 2030.
Ehdotus
Esittelijä
-
Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi
Kaupunginhallitus päättää antaa edellä olevan, elinvoima- ja ympäristötoimialan valmisteleman lausunnon ja tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.