Kaupunginhallitus, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 577 Lausunto Porin kaupungin alueelle kohdistuvasta malminetsintälupahakemuksesta

PRIDno-2023-4178

Valmistelija

  • Pauliina Mäenpää, johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi
  • Ilkka Jussila, vs. ympäristösuunnittelija, ilkka.jussila@pori.fi
  • Risto Reipas, yksikön päällikkö, kaavoitusyksikkö, risto.reipas@pori.fi

Perustelut

Malminetsintälupahakemus

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on kuuluttanut kaivoslain (10.6.2011/621) 40 §:n nojalla Teako Minerals Finland Oy:n malminetsintälupahakemuksen alueelle, joka sijaitsee Ulvilan ja Porin kaupunkien alueella. Tukes on pyytänyt kaivoslain (10.6.2011/621) 37 §:n nojalla Porin kaupungilta lausuntoa hakemuksesta. Elinvoima- ja ympäristötoimiala on valmistellut lausuntoluonnoksen.

Salo-nimisen alueen lupatunnus on ML2023:0108 ja koko 681 ha. Hakija etsii alueelta kultaa, hopeaa ja muita mineraaliaineksia. Tutkimusmenetelmät ovat tavanomaisia malminetsinnän tutkimusmenetelmiä, kuten mm. maaperänäytteenotto ja timanttiporaus.

Magneettinen tutkimus suoritetaan kannettavalla laitteella, toimenpide ei vaadi kaivamista tai muuta ympäristöön vaikuttavaa toimintaa. Kivi- ja paljastumanäytteet tutkitaan ottamalla kalliosta vasaralla näytteitä ja raaputtamalla kallion pintaa piikillä. IP/ominaisvastus mitataan käsikäyttöisellä kannattavalla laitteella kulkien jalan maastossa. Peruskallionäytteet otetaan käsikäyttöisellä Cobra-iskuporauslaitteella. Tästä maahan jäävä jälki on halkaisijaltaan noin 3 cm:n suuruinen reikä. Timanttiporaus suoritetaan Ingetrol-timanttiporauslaitteella, joka liikkuu telaketjuilla. Perusnäytteiden ottamisesta ja timanttiporauksesta aiheutuva melu on tilapäistä. Laitetta liikutellaan siten, että puita ei kaadeta. Timanttiporauksesta jää maahan halkaisijaltaan noin 5 cm:n suuruinen kairausreikä. Mineraloginen, petrografinen ja tekninen tutkimus suoritetaan tutkimalla kairasydämestä saatavia näytteitä alueen ulkopuolella laboratoriossa.

Etsintätoiminta suoritetaan noudattaen ympäristöteknologian säännöksiä. Kairaustyöt suoritetaan SFS-EN 14001:2004 mukaisesti.

Hakemuksen kattaman alueen sisäpuolella ei hakemuksen mukaan ole muinaisjäännöksiä, luonnonsuojelualueita eikä Natura 2000 -verkostoon kuuluvia kohteita.

Lausuntopyyntö

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) pyytää kaivoslain (10.6.2011/621) 37 §:n nojalla lausuntoa liitteenä olevasta Porin kaupungin alueelle kohdistuvasta malminetsintälupahakemuksesta.

Erityisesti Tukes pyytää mainintaa tutkimussuunnitelman mukaisen toiminnan vaikutuksista alueen kaavatilanteeseen, ympäristö- ja muista vaikutuksista.

Lausunto

Kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimiala on valmistellut hakemuksesta seuraavan lausunnon:

Malminetsintälupahakemuksen kohdassa 2.2 hakemusalueen sijainniksi on ilmoitettu Pori, vaikka noin puolet hakemusalueesta sijaitsee Ulvilan hallinnollisella alueella. Myös sijaintialueen maakunta on hakemuksessa ilmoitettu virheellisesti.

Hakemuksen kattaman alueen eteläpuolella Ulvilan kunnan alueella on Natura 2000 -verkostoon kuuluva kohde Rimpisuo-Siikelisuo (SACFI0200014). Etäisyys hakemusalueen rajalta Natura-alueen rajalle on lyhyimmillään 100 metriä. Kohde on useista erillisistä ja erikoisista pikkusoista koostuva aluekokonaisuus, joka käsittää runsaasti erilaisia ja koko Satakunnan puitteissa harvinaisia suotyyppejä, mm. minerotrofisia nevoja. Vaikka seudulla on ollut runsaasti metsäojituksia, ovat soiden keskustat kuitenkin edelleen ehyitä luonnontilaisia kokonaisuuksia. Suot ovat pääosin puustoisia.

Hakemusalueen sisällä, mutta rajauksen ulkopuolella olevan vesilain nojalla suojellun Lutalammin ympärille on rajattu noin 200 m suoja-alue. Hakemusalueella on lähde sekä noroja, jotka ovat vesilain nojalla suojeltuja pienvesiä. Alueen vedet laskevat noin 10 km hakemusalueen eteläpuolella sijaitsevaan Sääksjärveen, joka kuuluu Kokemäenjoen vesistöalueeseen.

Hakemusalueen rajalta lähimpiin asuntoihin on rajattu noin 200 m suoja-alue. Uuden kaivoslain 796/2023 mukaan etsintätyötä ei saa maan pinnalla tehdä 150 metriä lähempänä asumiseen tai työntekoon tarkoitettua rakennusta tai muuta näihin rinnastettavaa tilaa ja niihin liittyvää, yksityistä piha-aluetta. Asumiseen käytettävillä alueilla ja luonnonsuojelualueilla on ohjeena, että melutaso ei saa ylittää ulkona asetuksessa 993/1992 mainittuja ohjearvoja.

Toimintaa tulee harjoittaa siten, että toiminnasta aiheutuva melu ei aiheuta terveydensuojelulain tarkoittamaa terveyshaittaa toiminnan vaikutusalueella. Toiminnan aiheuttama melu ei saa ylittää lähimmissä häiriintyvissä kohteissa asumisterveysasetuksessa 545/2015 mainittuja sisämelun toimenpiderajoja.

Mahdollisen kaivostoiminnan osalta on todettava, että uuden kaivoslain 796/2023 mukaan kaivostoiminnan tulee perustua alueidenkäyttölain mukaiseen asemakaavaan tai oikeusvaikutteiseen yleiskaavaan.

Porin kaupunkisuunnittelu toteaa, että tutkimussuunnitelmassa esitetyllä alueella ei ole Porin kaupungin alueella voimassa olevaa yleis- tai asemakaavaa. Kyseiselle alueelle ei ole myöskään vireillä asemakaavan tai yleiskaavan laadintaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa hakemuksesta edellä olevan, elinvoima- ja ympäristötoimialan valmisteleman lausunnon, ja tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Tiedoksi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.