Kaupunginhallitus, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 578 Lausunto koskien Reposaaren jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttamista ja toiminnan lopettamista

PRIDno-2023-4230

Valmistelija

  • Pauliina Mäenpää, johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi
  • Riikka Jokiainen, yksikön päällikkö, ympäristö- ja terveysvalvonta, riikka.jokiainen@pori.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö

Porin Vesi, liikelaitos hakee toistaiseksi voimassa olevan Reposaaren jätevedenpuhdistamon toimintaa koskevaan ympäristölupaan 41 YLO muutosta. Reposaaren alueen jätevedet tullaan johtamaan suunnitelman mukaan Luotsinmäen keskuspuhdistamolle siirtoviemäriä pitkin, jolloin Reposaaren puhdistamon toiminta loppuu 31.12.2028. Hakija on esittänyt, että Reposaaren ympäristöluvan voimassaolo päättyy 31.12.2029.

Puhdistamo toimii kiinteistöllä nro 609–460–26–0. Kiinteistön omistaa Porin kaupunki. Reposaaren jätevedenpuhdistamo on yksilinjainen biologiskemiallinen aktiivilietelaitos, joka on valmistunut vuonna 1997. Jätevedenpuhdistamon käsittelytulos on ollut keskimäärin hyvä vuosina 2018–2022. Kiintoaineen- ja fosforinpoiston osalta tulos on ollut lupamääräyksissä edellytettyä parempi. Laitoksen liete viedään käsiteltäväksi Luotismäen puhdistamolle. Puhdistettu jätevesi johdetaan purkuputkea pitkin mereen Tukkiviiki-lahteen. Reposaaren jätevedenpuhdistamon vesistökuormitus ei ole runsasta, eikä kuormituksella arvioida olevan vaikutusta vastaanottavan vesialueen ekologiseen luokitteluun.

Siirtymäaikana 2023–2028 Porin Vesi, liikelaitos pyrkii tehostamaan Reposaaren puhdistamon toimintaa. Tavoitteena on saada mahdollisimman hyvä kiintoaineen ja fosforin poiston tulos. Typenpoiston osalta pyritään häiriötilanteiden keston minimointiin ja siihen että nitrifiointi toimii mahdollisimman täydellisesti. Hakija esittää Reposaaren jätevedenpuhdistamon siirtymäajan lupaehdoiksi seuraavia pitoisuuksia ja käsittelytehoja puolivuosikeskiarvoina laskettuna:

  Pitoisuus enintään Puhdistusteho vähintään
BOD7atu 10 mg/l 90 %
CODcr 70 mg/l 75 %
Fosfori 0,5 mg/l 90 %
Kiintoaine 25 mg/l 90 %

Reposaaren jätevedenpuhdistamon jätevedet voidaan ohjata Luotsinmäen jätevedenpuhdistamolle ilman, että Luotsinmäen mitoitusarvot ylittyvät. Siirtoviemärin käyttöönoton jälkeen Porin Vesi, liikelaitos tulee purkamaan Reposaaren puhdistamon ja siihen liittyvät rakenteet niiltä osin, kun ne eivät jää käyttöön.

Reposaaren puhdistamon toimintaa tarkkaillaan toiminnan päättymiseen asti nykyisen käyttö- ja päästötarkkailuohjelman sekä vesistötarkkailuohjelman mukaisesti.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt lausuntoa 22.12.2023 mennessä.

Lausunto

Porin kaupungin ympäristön- ​ja terveydensuojeluviranomainen / yksikön päällikkö Riikka Jokiainen on antanut asiassa seuraavan lausunnon:

Hakemuksen mukaan Reposaaren jätevedenpuhdistamon toiminta on suunniteltu loppuvaksi 31.12.2028, ja jätevedet johdetaan alueelta tämän jälkeen Porin Luotsinmäen keskuspuhdistamolle. Porin kaupungin ympäristön- ja terveydensuojeluviranomainen pitää suunnitelmaa hyvänä. Siirtymäaikana puhdistamoa tulee käyttää ja kehittää hakemuksen mukaisesti.

Porin Vesi tulee purkamaan puhdistamon ja siihen liittyvät rakenteet niiltä osin, kun ne eivät jää käyttöön. Maaperän mahdollinen pilaantuneisuus ja kunnostustarve on arvioitava riittävällä määrällä maaperänäytteitä. Raportti maaperätutkimuksista sekä maaperän kunnostustarvearviosta ja tehdyistä toimenpiteistä tulee toimittaa tiedoksi kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Purkutyön päättymisen jälkeen alue tulee maisemoida. Mikäli alueelle tuodaan maa-aineksia, tulee niiden olla pilaantumattomaksi todettuja. 

Purkujätteet tulee käsitellä asianmukaisesti ja etusijajärjestystä noudattaen. Vaaralliset jätteet on pidettävä toisistaan erillään, pakattava tiiviisti ja merkittävä ominaisuuksiensa mukaisesti. Jätteet tulee toimittaa käsiteltäväksi laitokseen, jonka ympäristöluvassa tai vastaavassa päätöksessä kyseisen jätteen vastaanotto on hyväksytty.

Lisäksi kasvupalvelut- ja kaupunkisuunnitteluyksikön vs. päällikkö Janne Vartia on lausunut hakemuksesta seuraavaa: On hyvä selvittää Reposaaren jätevedenpuhdistamon toimintaan tehtävien muutosten vaikutukset Reposaaren kalasatamaan ja sen jätevesien käsittelyyn.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää yhtyä edellä esittelyosasta ilmenevään Porin kaupungin ympäristön- ja terveydensuojeluviranomaisen asiassa antamaan lausuntoon ja tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Tiedoksi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, ympäristölupavastuualue (ESAVI/20978/2023) 22.12.2023 mennessä.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.