Kaupunginhallitus, kokous 7.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 78 Rakkaudella porilaisille -hyvinvointiraha 2022

PRIDno-2021-5602

Valmistelija

  • Tomi Lähteenmäki, strategiapäällikkö, tomi.lahteenmaki@pori.fi

Perustelut

Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahaa on toteutettu vuodesta 2018 alkaen. Kyseessä on ainutlaatuinen osallistavan budjetoinnin malli, jossa kaupunkilaiset ehdottavat, suunnittelevat ja toteuttavat Porin kaupungin strategian ja hyvinvointiohjelman tavoitteiden mukaista hyvinvoinnin edistämistä porilaisille. Hyvinvointiraha tukee kuntalaisia aktivoivaa, yhteisöllistä ja osallistavaa toimintaa. Tarkoituksena on tukea uusia ideoita ja avauksia sekä olla toteutuksessaan mahdollisimman joustavaa. Sitä voivat hakea kaikenlaiset toimijat ja sen jakaminen tapahtuu osallisuutta lisääviä menettelyitä käyttäen.

Rakkaudella porilaisille –hyvinvointirahalla on pyritty vastaamaan viime vuosien hyvinvointiraporteissa nousseisiin erityisiin haasteisiin, joita ovat olleet liian vähäinen liikkuminen ja yksinäisyys. Lisäksi tavoitteena on ollut lisätä porilaisten osallistumista, yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä sekä Porin julkisten paikkojen käyttöä. Vuoden 2022 hyvinvointiraha-hankkeilla pyritään vastaamaan samoihin haasteisiin.

Vallitseva pandemiatilanne rajoituksineen on tuonut haasteita vuoden 2020 ja 2021 hankkeiden toteutukseen. Osa hankkeista toteutui kokonaan, osa toteutui osittain, osa siirsi toiminnan vuodella tai kahdella ja osa jäi toteutumatta. Hankkeet, jotka jäivät toteutumatta kokonaan tai osittain, ovat palauttaneet saamansa avustuksen takaisin kaupungille. Vuodesta 2020 siirtyi vuodelle 2021 toimintaa seitsemän hankkeen osalta. Toteutuneet hankkeet olivat onnistuneita ja porilaiset osallistuivat aktiivisesti niiden toteuttamiseen sekä itse tapahtumiin. Hankkeiden ansiosta porilaisten yhteisöllisyys ja yhteinen tekeminen ovat tulleet hyvin esiin. Liitteenä on kaupunginhallitukselle arviointikooste viime vuonna valmiiksi saaduista hankkeista. Arviointikoostetta ei julkaista sen sisältämien henkilötietojen vuoksi. Vuosien 2020 ja 2021 kesken jääneistä hankkeista 10 siirtyy vuodelle 2022.

Kaupunginvaltuusto päätti 15.11.2021 Porin kaupungin vuoden 2022 talousarviosta ja taloussuunnitelmasta vuosille 2023-2024 ja sen yhteydessä hyväksyi 80 000 euroa käytettäväksi Rakkaudella porilaisille –hyvinvointirahaan. Hankkeiden valintaprosessista vastasi kaupungin avustustyöryhmä. Kaupunkilaiset saivat äänestää heitä kiinnostavia hankkeita. Avustustyöryhmän ehdotuksen käsitteli kaupungin hyvinvointiryhmä, joka tekee kaupunginhallitukselle lopullisen esityksen valittavista hankkeista.

Hyvinvointirahan 2022 säännöt, teemat ja valintakriteerit päivitettiin hyvinvointiryhmän kokouksessa 26.11.2021. Hyvinvointirahan hausta tiedotettiin etukäteen kaupungin järjestöuutiskirjeessä marraskuussa. Tiedote hausta julkaistiin 1.12.2021, jolloin haku aukesi ja oli avoinna 3.1.2022 asti. Hakemuksia tuli määräaikaan mennessä 33 kappaletta. Avustustyöryhmästä ja asiantuntijoista koostuva raati karsi hakemuksista teemat ja kriteerit täyttäneet hankkeet 10.-11.1.2022 ja laati ehdotuksen hankkeista, joista porilaiset saivat äänestää. Kaikille avoin äänestys alkoi 14.1.2022 ja päättyi 20.1.2022. Ääniä annettiin 619 kappaletta. Äänestyksen perusteella porilaiset ovat kiinnostuneita osallistumaan esillä olleisiin hankkeisiin. Jokainen hankeidea sai kannatusta.

Vuoden 2022 hyvinvointirahan teemoina ovat: Siltoja porilaisten välille, yhteisöllisyys sekä hyvänmielen tekoja toisille, samalla saa myös hyvää mieltä itselle. Porilaisia kannustettiin ideoimaan rohkeasti ja villeimmätkin ideat olivat tervetulleita. Hankkeiden toiminnan tulee olla kaikille porilaisille avointa ja maksutonta, ja hankkeiden tulee huomioida vastuullisuus niin vallitsevan tilanteen, kestävän kehityksen kuin taloudellisuuden näkökulmasta. Tarkoituksena on saada mahdollisimman moni porilainen osallistumaan ja hankkimaan elämyksiä kotikaupungissaan.

Porilaiset järjestöt ja muut toimijat olivat jälleen aktiivisia, ja saimme hyviä ja monipuolisia hankehakemuksia. Rakkaudella porilaisille -hyvinvointiraha on saavuttanut porilaisten keskuudessa arvostetun aseman ja paljon kiinnostusta Porin ulkopuolella.

Hyvinvointiryhmä esittää valittavaksi 18 hanketta, jotka on esitelty oheisessa liitteessä Vuodelle 2022 ehdotetut Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahahankkeet. Yhteisten teemojen ja kriteereiden lisäksi raati kiinnitti huomiota hankkeiden uusiin ja luoviin ideoihin, hankkeiden kohderyhmän laajuuteen sekä kustannusvaikuttavuuteen. Ehdotettavien hankkeiden yhteissumma on 52 970 euroa. Hyvinvointiryhmässä päätettiin esittää 20 000 euroa käyttämistä myöhemmin esiin nostettavaan hyvinvoinnin haasteeseen.  Liitteenä on kaupunginhallitukselle myös kaikki 33 hakemusta. Kaikkia hakemuksia ei julkaista niiden sisältämien henkilötietojen vuoksi.

Aiemmista vuosista on opittu, että hankkeista viestiminen ja porilaisten tavoittaminen on ollut haasteellista. Sen vuoksi hyvinvointiryhmä on suunnitellut laajempaa keskitettyä viestintää ja markkinointia hyvinvointirahahankkeista. Osa hyvinvointirahasta (7 000 euroa) on tarkoitus käyttää yhteiseen viestimiseen ja markkinointiin, jotta mahdollisimman moni porilainen voisi osallistua järjestettävään toimintaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Rakkaudella porilaisille –hyvinvointirahahankkeet vuodelle 2022 hyvinvointiryhmän esityksen mukaisesti. Lisäksi kaupunginhallitus osoittaa hyvinvointirahaan varatusta määrärahasta 7 000 euroa käytettäväksi hankkeiden yhteiseen viestintään ja markkinointiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Talous- ja hallintoyksikkö (Tiina M. Toivonen), kaikki hankehakijat täytäntöönpano-ohjeen mukaisesti

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikeus oikaisuvaatimuksen tekemiseen

Päätökseen tyytymätön voi tehdä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa, sekä Porin kaupungin jäsen.

Päätöksen tiedoksianto ja oikaisuvaatimusaika

Valtuuston, kunnanhallituksen ja lautakunnan sekä kuntayhtymän kuntalain 58 §:n 1 momentissa tarkoitetun toimielimen pöytäkirja tai viranhaltijapäätös siihen liitettyine oikaisuvaatimusohjeineen tai valitusosoituksineen pidetään tarkastamisen jälkeen nähtävänä yleisessä tietoverkossa, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaamisesta. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua pöytäkirjanotteen lähettämisestä kirjeellä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai kolmantena päivänä pöytäkirjaotteen lähettämisestä asianomaisen suostumuksella sähköisenä viestinä. Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii. Oikaisuvaatimuskirjelmässä on ilmoitettava päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu, sekä se, millaista oikaisua vaaditaan ja millä perusteilla sitä vaaditaan.

Oikaisuvaatimuskirjelmä on allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimuksen käsittelemiseksi kirjelmässä on ilmoitettava vaatimuksen tekijän nimi ja postiosoite, johon asiaa koskevat ilmoitukset vaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.

Oikaisuvaatimuksen perille toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa osoitteeseen:

Porin kaupungin kirjaamo
PL 121
28101 PORI

Käyntiosoite:   Otavankatu 5 A, 3 krs.
Vaihde:           (02) 621 1100
Kirjaamo:        (02) 623 4470
Faksi:             (02) 634 9417
Sähköposti:     kirjaamo@pori.fi