Kaupunginhallitus, kokous 4.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 228 Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi terveydensuojelulain muuttamisesta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

PRIDno-2022-1131

Valmistelija

  • Leena Tuominen, kaupunginlakimies, leena.tuominen@pori.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut hallituksen esityksen terveydensuojelulain ja siihen liittyvien lakien muuttamisesta. Esityksellä pannaan täytäntöön Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi ihmisten käyttöön tarkoitetun veden laadusta (juomavesidirektiivi).

Direktiivin keskeisenä tavoitteena on talousveden terveydellisen laadun turvaaminen riskienhallinnan ja laatuvaatimusten keinoin. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi terveydensuojelulakia, vesihuoltolakia, ympäristönsuojelulakia ja eräiden tuotteiden markkinavalvonnasta annettua lakia. Sääntelyn muutostarpeet liittyvät talousveden ja kiinteistöjen vesijärjestelmien riskienhallinnan parantamiseen, veden kanssa kosketuksissa olevien materiaalien hygieniavaatimuksiin, veden saatavuuden varmistamiseen etenkin heikompiosaisille ja haavoittuville väestöryhmille sekä tiedon saatavuuden parantamiseen kansalaisille talousveden laatuvaatimuksista. Esim. vesilaitoksen olisi tiedotettava asiakkailleen pyytämättä talousveden laadusta, hinnasta ja kulutuksesta. 

Elinvoima- ja ympäristötoimiala sekä Porin Vesi, liikelaitos ovat antaneet lausunnon .

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa sosiaali- ja terveysministeriölle hallituksen esityksestä terveydensuojelulain ym. muuttamisesta elinvoima- ja ympäristötoimialan valmisteleman lausunnon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Sosiaali- ja terveysmineisteriö / lausuntopalvelu.fi / 8.4.2022

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.