Kaupunginhallitus, kokous 4.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 231 Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä nuorisolain sekä valtioneuvoston asetuksen nuorisotyöstä ja -politiikasta muuttamisesta

PRIDno-2022-1087

Valmistelija

  • Leena Tuominen, kaupunginlakimies, leena.tuominen@pori.fi

Perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö on valmistellut esityksen nuorisolain ja siihen liittyvän valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta. Muutosten tavoitteena on erityisesti avustusprosessien sujuvoittaminen. Tarkoituksena on myös edistää maksuttomia harrastusmahdollisuuksia koulupäivän yhteydessä.

Esityksen tavoitteena on lisätä valtakunnallisten nuorisoalan järjestöjen, valtakunnallisten nuorisoalan osaamiskeskusten ja nuorisokeskusten valtionapukelpoisuuden hyväksymiseen ja valtionavustusten myöntämiseen liittyvän menettelyn sujuvuutta ja tehostaa säännösten läpinäkyvää soveltamista. Järjestön toiminnan merkitystä ja vaikuttavuutta sekä uutena kriteerinä järjestön toiminnan ajankohtaisuutta ehdotetaan korostettavaksi nykyistä enemmän. Myös valtionapukelpoisuuden peruuttamista helpotetaan. Muiltakin osin valtionavustusten määräytymisperusteita selkeytetään ja tarkennetaan.

Lisäksi lakiin ehdotetaan lisättäväksi uudet säännökset Harrastamisen Suomen mallista. Säännöksissä määriteltäisiin edellytykset, joita noudattaen kunta voisi halutessaan järjestää Harrastamisen Suomen mallin mukaista harrastustoimintaa nuorille, tässä tarkoituksessa perusopetukseen osllistuville nuorille.

Sivistystoimiala on antanut lausunnon.

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa opetus- ja kulttuuriministeriölle hallituksen esityksestä nuorisolain ja liihen liittyvän valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta sivistystoimialan valmistelun mukaisen lausunnon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Opetus- ja kulttuuriministeriö / lausuntopalvelu.fi / 7.4.2022

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.