Kaupunginhallitus, kokous 4.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 234 Ennakkokäsityspyyntö: Porin Aikuiskoulutussäätiö, Ilmailuopistorakennuksen ostaminen ja peruskorjaus

PRIDno-2022-1657

Valmistelija

  • Jouni Lampinen, rahoitusjohtaja, jouni.lampinen@pori.fi

Perustelut

Konserniohjeen (KV 22.3.2021) mukaan tytäryhteisön on jo valmisteluvaiheessa hankittava pääomistajan eli Porin kaupungin ennakkokäsitys tehdessään päätöstä merkittävässä asiassa. Velvollisuus pääomistajan ennakkokäsityksen hankkimiseen on tytäryhteisön toimitusjohtajalla tai isännöitsijällä. Tytäryhteisön hallituksen puheenjohtajan velvollisuus on valvoa, että ennakkokäsitys on tämän ohjeen mukaan hankittu, ja että se kirjataan sen kokouksen pöytäkirjaan, jossa tehdään merkittävää asiaa koskeva päätös. 

Porin Aikuiskoulutussäätiö (kuuluu Porin kaupungin konserniin) pyytää ennakkokäsitystä osoitteessa Ilmailupuistontie 221, 28540 Pori olevan Suomen Ilmailuopisto Oy:n kiinteistön ostamisesta ja sen peruskorjaamisesta sekä vuokraamisesta. Kauppahinta olisi n. 500 000 €.  Kohde liittyy erillisenä hankkeena Ilmailupuiston hankesuunnitteluun, josta KH on antanut ensimmäisen myönteisen ennakkokäsityksen 5.10.2020 (§ 522).

Aikuiskoulutussäätiö peruskorjaisi kiinteistön siten, että se olisi tavoiteaikataulun mukaan käytössä keväällä 2024. Peruskorjauksen kustannusarvio on n. 3,75 M€ alv 0 %, joka rahoitettaisiin säätiön ottamalla pankkilainalla. Aikuiskoulutussäätiö vuokraisi kiinteistön takaisin Ilmailuopistolle sekä Länsirannikon Koulutus Oy WinNovalle 25 vuoden määräaikaisella vuokrasopimuksella. Peruskorjaushankkeesta
osapuolet Iaatisivat aiesopimuksen, jossa osapuolet sitoutuvat hankkeen toteuttamiseen.

Suomen Ilmailuopisto on esittänyt, että sen tulisi saada vuokrasopimuksen ehtona Porin kaupungilta
sijaantulosopimus, jossa Porin kaupunki sitoutuisi tulemaan Ilmailuopiston sijalle vuokralaiseksi Aikuiskoulutussäätiölle, mikäli Ilmailuopisto joutuisi poistumaan force majeuren eli ylivoimaisen esteen takia Porista. Tämä sijaantulosopimus merkittäisiin lopullisen vuokrasopimuksen ehtoihin. Sijaantulosopimus tullaan tuomaan erikseen aikanaan kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi, kun on olemassa s Ilmailuopiston ja Porin Aikuiskoulutussäätiön välillä vuokrasopimusluonnos, jossa on määritelty vuokran määrä sekä vuokra-aika ynnä muut mahdolliset kaupungille mahdollisesta sijaantulosta tulevat vastuut. Eli kaupunginvaltuusto voi asian päättää vasta silloin, kun kaupungin kokonaisvastuut sijaantulosta olisivat selvillä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa myönteisen ennakkokäsityksen Porin Aikuiskoulutussäätiölle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Porin Aikuiskoulutussäätiö/Toni Wahlman

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.