Kaupunginhallitus, kokous 4.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 226 Kaavoituskatsaus 2022-2024

PRIDno-2022-1538

Valmistelija

  • Risto Reipas, kaupunkisuunnittelupäällikkö, risto.reipas@pori.fi

Perustelut

Kaavoituskatsaus on maankäyttö- ja rakennuslain mukainen vuosittain laadittava asiakirja, jossa esitetään merkittävät ajankohtaiset alueiden käytön suunnitelmat. 

Porissa sen laatii elinvoima- ja ympäristötoimialan kasvupalvelut ja kaupunkisuunnittelun toimintayksikkö. Katsaus toimii myös kaupunkisuunnittelun työohjelmana. 

Kaavoituskatsauksessa esitetään vireillä olevia ja 1-3 vuoden sisällä vireille tulevia merkittäviä kaavoitushankkeita. Kaavoituskatsauksesta päättää kaupunginhallitus. 

Kaavoituskatsaus on Porissa laadittu ensimmäistä kertaa kokonaan sähköiseen muotoon (tarinakartta), https://arcg.is/1C5GWa . Yleiskaava- ja asemakaavakohteet on esitetty karttojen yhteydessä, jo vireillä olevia kaavoja voi tarkastella lähentämällä karttaa, joistakin kaavoista on olemassa lisätietoa verkossa (kohteen tekstissä linkki). Katsaus sisältää myös linkkejä mahdollisiin lisätietoihin. Sähköinen kaavoituskatsaus yhdistää tietoa aiempaa paremmin ja palvelevammin. 

Porin kaavoituskatsaus 2022-2024 sisältää aiempaa vähemmän ohjelmallista osuutta, sillä tarkoituksena on kehittää kaavoituskatsaus vireillä olevan maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen edellyttämään, jatkuvasti ylläpidettävään muotoon. Kaavoitusohjelma on tarkoitus jatkossa laatia erillisenä ohjelmana ja osana kaupungin strategista ohjelmatyötä. Kaavoituskatsauksessa esitetään joitakin selvitys-, varaus- ja kehitysalueita. Lisäksi siinä on nostettu liikenteen, tulvasuojelun ja energiaverkon kannalta tärkeimpiä kehitysnäkymiä. 

Kaavoituskatsauksen selvitysalueilla on erityisiä liikenteeseen tai kulttuurihistoriaan liittyviä selvitystarpeita. Yleisemmin alueidenkäytön suunnittelua ohjaavista politiikoista on esitelty maapolitiikan uudistaminen sekä kaupunkikehityksen kärkihankkeet. 

Liitteenä on tiedosto, josta on linkki Porin kaavoituskatsaus 2022-2024 tarinakarttaan sekä samasta aineistosta kerättyyn pdf-aineistoon. Kaavoituskatsaus laitetaan nähtäville verkkosivulle. 

Lisätietoja antavat kaupunkisuunnittelu, kaupunkisuunnittelu@pori.fi, ja kaupunkisuunnittelupäällikkö Risto Reipas, p. 044 701 1609. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy kaavoituskatsauksen 2022-2024 ja lähettää sen kaupunginvaltuustolle tiedoksi.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Esteellisyys

  • Arto Nurmi

Kokouskäsittely

Merkitään, että Arto Nurmi poistui esteellisenä (yhteisöjäävi, Porin Satama Oy hallituksen puheenjohtaja) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto, Satakuntaliitto, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Satakunnan Museo, Vaasan maanmittauslaitos, Porin Vesi, Pori Energia Oy Energiayksikkö, DNA Oyj Länsi-Suomi, Porin Satama, Elinvoima- ja ympäristölautakunta, Tekninen lautakunta, Sivistyslautakunta, Tonttipäällikkö, Rakennusvalvontapäällikkö, Apulaiskaupungingeodeetti, Liikenneinsinööri

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.