Perustelut
Henkilöstöraportin tehtävänä on tukea strategista henkilöstöjohtamista. Sen avulla seurataan kaupungin henkilöstön tilaa, kehitystä sekä henkilöstösuunnitelman toteutumista. Henkilöstöraportissa kuvataan henkilöstöä koskevia määrällisiä ja laadullisia tunnuslukuja. Lisäksi henkilöstöohjelman painopistealueiden (henkilöstövoimavarojen johtaminen ja työnantajakuva, osaamisen johtaminen sekä työhyvinvoinnin johtaminen) kautta kuvataan muun muassa henkilöstöä koskevia toteutuneita kehittämistoimia.
Henkilöstöraportti sisältää keskeisten teemojen kautta esitettäviä konkreettisia nostoja vuonna 2021 tapahtuneista asioista. Valtaosa tilastoista on esitetty erillisessä liiteosassa. Liiteosan on tarkoitus esittää tilastot helpommin luettavassa muodossa. Vertailtavuus aikaisempiin raportteihin on rajallinen. Tämä johtuu tietojärjestelmissä olevan tiedon jatkuvasta päivittymisestä. Hyvä käytäntö onkin lukea raportista myös edellisen vuoden (2020) tunnusluvut vuoden 2021 tunnuslukujen ohella.
Vuoden lopussa henkilöstön lukumäärä oli 6265, joka on hieman enemmän kuin vuosi sitten. Henkilötyövuosikertymä kasvoi edeltävästä vuodesta 0,43 prosenttia. Vakituisen henkilöstön määrä jatkaa laskuaan ja vastaavasti määräaikaista henkilöstöä on enemmän. Ammattinimikkeistä lähihoitajat ja sairaanhoitajat ovat yhä selkeästi suurimmat.
Henkilöstökulut kasvoivat lähes neljä prosenttia. Kustannusten nousu johtui pieneltä osin henkilötyövuosikertymän kasvusta, mutta erityisesti peruspalkkojen ja ylityökorvausten noususta. Merkittävintä oli maksettujen peruspalkkojen kasvu noin kolme prosenttia (5,2 miljoonaa euroa), joka oli pääosin seurausta yleiskorotuksesta, paikallisen järjestelyerän jakamisesta sekä muista toteutetuista palkantarkistuksista. Peruspalkkojen korotukset vaikuttavat muihin palkantekijöihin, joten kokonaiskustannusten nousu kumuloituu kokonaispalkkakustannuksiin.
Tehdyn ylityön kustannukset ovat kasvaneet edeltävään vuoteen verrattuna noin 833 000 euroa (55 prosenttia). Ylityön kasvusta valtaosa johtuu terveys- ja sairaalapalveluista, jossa on tehty vuoden aikana moninkertainen määrä ylitöitä normaaliin vuoteen verrattuna. Koronarokotukset ja tartunnanjäljitys on ollut suuri ponnistus ja vaatinut henkilöstöltä paljon.
Vakituisen henkilöstön vaihtuvuus kasvoi 7,4 prosenttiin (6,2 prosenttia vuonna 2020). Vanhuuseläkkeelle siirtyi 128 henkilöä, joka on työntekijöiden ikäjakaumaan nähden ennakoitua vähemmän ja myös vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Vaikka palvelussuhteita päättyi erilaisten eläkkeelle jäämisten vuoksi edeltävää vuotta vähemmän, kasvoi vakinaisten palvelussuhteiden päättymiset kokonaisuudessaan.
Poissaoloprosentti laski 4,95 prosenttiin (5,09 prosenttia vuonna 2020). Koronapandemia jatkui vuonna 2021, jonka vuoksi lyhyitä poissaoloja oli paljon. Pitkiä poissaoloja onnistuttiin kuitenkin vähentämään edeltävään vuoteen verrattuna. Sairauspoissaolokustannukset vähenivät noin 266 000 euroa (-3,2 prosenttia).
Kaupunginhallitus päivitti elokuussa rekrytointeja koskevia menettelytapaohjeita. Käytännössä vuoden 2021 talousarviota laadittaessa päätettyjä normaalia tiukempia seuranta- ja täyttölupamenettelyjä lievennettiin, mutta niistä ei kokonaan luovuttu. Muutos vuoteen 2020 verrattuna näkyy selvästi täyttölupahakemuksien määrässä. Hyväksyttyjä täyttölupahakemuksia tehtiin 375, joka on 132 hakemusta enemmän kuin edeltävänä vuonna.
Tarkastuslautakunnan suosituksena on, että henkilöstöraportti käsitellään kaupunginhallituksessa samaan aikaan tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen kanssa.
Ehdotus
Esittelijä
-
Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi
Kaupunginhallitus päättää hyväksyä vuoden 2021 henkilöstöraportin. Kaupunginhallitus päättää edelleen esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto merkitsee vuoden 2021 henkilöstöraportin tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.