Kaupunginhallitus, kokous 28.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 200 Tontilla 609-64-8-1 sijaitsevien rakennusten ostaminen ja vuokrasopimuksen päättäminen

PRIDno-2022-1403

Valmistelija

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on 9.11.2020 (§ 601) hyväksynyt Yyterin matkailun kasvuohjelman. Kasvuohjelman hyväksymistä koskevan asian perusteluissa on todettu Yyterin olevan kaupunginhallituksen määrittämä matkailun kärkikohde, jonka investointeihin ja markkinointiin satsataan vuosittain noin 500 000 euroa. Kaupunki investoi Yyteriin yhtäältä parantamalla alueen infraa, toisaalta kehittämällä laajasta alueesta yhä monipuolisempaa matkailukohdetta kaikkina vuodenaikoina. Lisäksi investoimalla alueeseen kaupunki rakentaa kasvualustaa erityyppistä yrittämistä varten.

Kehittämistoimenpiteiden tavoitteena on lisätä Yyterin houkuttelevuutta, tunnistettavuutta, yleisilmettä ja käytännön toimivuutta kaikkina vuodenaikoina. Lisäksi tavoitteena on luoda uusia edellytyksiä liiketoiminnalle ja sitä kautta myös uusia mahdollisuuksia Yyterin käyttäjille. Kesäsesongin pidentäminen, syys- ja kevätsesonkien tunnistaminen ja hyödyntäminen luontomatkailussa sekä talvisesongin luominen ovat keskeisessä roolissa yrittäjyyden houkuttelevuuden lisäämiseksi.

Yyterin hiekkarannan pohjoispuolella sijaitseva Herrainpäivien alue on osa Yyterin kasvuohjelman mukaista aluetta, jota kaupunki on ollut myös aktiivisesti mukana kehittämässä. Viimeisimpänä Yyterin hiekkarannan pohjoispuolelle on rakennettu Herrainpäiville suuntautuva lähes 300 metriä pitkä esteetön lankonki, joka kulkee osittain ainutlaatuisen Natura-alueeseen kuuluvan rantalehdon läpi. Lisäksi kaupunki on ostanut osan osoitteessa Lomatie 8 sijaitsevan tontin vuokraoikeudesta alueen kehittämiseksi (KH 13.9.2021 § 625) sekä ollut mukana luomassa Yyterin kasvuohjelman mukaisia edellytyksiä uusille yksityisille investoinneille Herrainpäivillä sijaitsevan Outokummun entisen lomakylän alueelle.

Herrainpäivien niemellä kulkee noin 1,5 kilometrin mittainen luontopolku luonnonsuojelulain nojalla rauhoitetulla, suhteellisen luonnontilaisella maisemallisesti merkittävällä niemenkärjellä. Arvostetun luontopolun alku sijaitsee aivan Kansalaisopiston Opiskelijat, Pori ry:lle vuokratun tontin 609-64-8-1 vieressä.

Kaupunki on neuvotellut Kansalaisopiston Opiskelijat, Pori ry:n vuokraamalla tontilla 609-64-8-1 sijaitsevien rakennusten ostamisesta ja tontin palautumisesta kaupungin hallintaan. Tontti rajoittuu edellä mainittuun luonnonsuojelualueeseen ja tontin lounaisosa on Natura 2000 -verkostoon kuuluvaa aluetta.

Alueen hankinta kaupungin hallintaan mahdollistaisi Herrainpäivien luontopolun sekä muun Herrainpäivien alueen kehittämisen kasvuohjelman mukaisesti kestävästi ja luontoarvoja kunnioittavasti.

Rakennukset ja vuokra-alue

Tontti 609-64-8-1 sijaitsee Herrainpäivien kaupunginosassa osoitteessa Kesätie 25. Tontin pinta-ala on 7123 m². Voimassa olevassa asemakaavassa 609 766 (vah. 25.2.1982) alue on osoitettu loma-asuntojen korttelialueeksi (RA-2). Muut kuin asemakaavan mukaiset rakennusalat on asemakaavassa osoitettu luonnontilassa säilytettäväksi alueen osaksi, jolla yleinen jalankulku on sallittu (ltj). Tontin rakennusoikeus on 420 k-m², josta on käytetty 338 k-m².

Vireillä olevan Yyterinniemen oikeusvaikutteisen osayleiskaavan luonnoksessa tontti on osoitettu loma-asuntoalueeksi (RA). Lisäksi alue on osayleiskaavaluonnoksen mukaista valtakunnallisesti merkittävää maisema-aluetta. Satakunnan maakuntakaavassa alue on valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta.

Tontilla sijaitsee 92 k-m²:n suuruinen noin vuonna 1948 parakeista rakennettu rakennus ”Pihlaja”, jossa on keittiö ja olohuone sekä makuuhuoneita, arvioilta vuonna 1948 rakennettu hirsirunkoinen 46 k-m²:n suuruinen rakennus ”Kuusi”, vuonna 1983 rakennettu 110 k-m²:n suuruinen pyöröhirsinen rakennus ”Honka”, Natura 2000 -alueella sijaitseva 31 k-m²:n suuruinen vuonna 1997 rakennettu sauna, kaksi varastoa, kesäkeittiö, grillikota ja puucee.

Tontin omistaa Porin kaupunki ja se on vuokrattu yhdistykselle vuokrasopimuksella, joka on voimassa 31.12.2042 asti. Vuokrasopimus sovittaisiin päättyväksi rakennusten kaupan yhteydessä.

Yhdistyksen kanssa on neuvoteltu 128.000 euron kauppahinnasta. Rakennukset on arvioitu ja katselmoitu tilayksikön toimesta ja kauppahinta voidaan katsoa hyväksyttäväksi. Alueen arvoa laskee tontin osittainen ja saunarakennuksen sijaitseminen Natura 2000 -alueella, yleisen luontopolun kulkeminen tontin vieressä, kesävesiliittymä sekä kunnallisen viemärin puuttuminen.

Päätöksenteko ja käytettävä määräraha

Hallintosäännön 28 §:n mukaan tekninen lautakunta päättää muun muassa enintään 200.000 euron arvoisten kiinteistöjen, rakennusten, rakennelmien ja laitteiden hankinnoista ostamalla, vaihtamalla, lunastamalla ja vuokraamalla. Nyt kysymyksessä oleva hankinta liittyy Yyterin kasvuohjelman mukaisten tavoitteiden edistämiseen. Yyterin kohdejohtamisen vastuu on elinvoima- ja ympäristölautakunnan alaisella matkailu- ja markkinointiyksiköllä.

Rakennusten hankintaan käytetään investointimäärärahaa, joka on varattu kaupunginhallitukselle erikseen päätettäviin elinkeinoelämää tukeviin investointeihin.

Edellä mainitut seikat huomion ottaen on perusteltua, että asia tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää, että kaupunki ostaa Kansalaisopiston Opiskelijat, Pori ry:ltä tontilla 609-64-8-1 sijaitsevat rakennukset 128.000 eurolla oheisen kauppakirjaluonnoksen mukaisesti ja sopii samassa yhteydessä oheisen sopimusluonnoksen mukaisesti tontin 609-64-8-1 vuokrasopimuksen ennenaikaisesta päättämisestä. Kaupunginhallitus valtuuttaa elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtaja Lauri Kilkun allekirjoittamaan kauppakirjan sekä sopimuksen vuokrasopimuksen ennen aikaisesta päättämisestä kaupungin puolesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Yhdistys, tekninen toimiala/maapolitiikkatiimi, tekninen toimiala/tilayksikkö

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikeus oikaisuvaatimuksen tekemiseen

Päätökseen tyytymätön voi tehdä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa, sekä Porin kaupungin jäsen.

Päätöksen tiedoksianto ja oikaisuvaatimusaika

Valtuuston, kunnanhallituksen ja lautakunnan sekä kuntayhtymän kuntalain 58 §:n 1 momentissa tarkoitetun toimielimen pöytäkirja tai viranhaltijapäätös siihen liitettyine oikaisuvaatimusohjeineen tai valitusosoituksineen pidetään tarkastamisen jälkeen nähtävänä yleisessä tietoverkossa, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaamisesta. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua pöytäkirjanotteen lähettämisestä kirjeellä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai kolmantena päivänä pöytäkirjaotteen lähettämisestä asianomaisen suostumuksella sähköisenä viestinä. Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii. Oikaisuvaatimuskirjelmässä on ilmoitettava päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu, sekä se, millaista oikaisua vaaditaan ja millä perusteilla sitä vaaditaan.

Oikaisuvaatimuskirjelmä on allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimuksen käsittelemiseksi kirjelmässä on ilmoitettava vaatimuksen tekijän nimi ja postiosoite, johon asiaa koskevat ilmoitukset vaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.

Oikaisuvaatimuksen perille toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa osoitteeseen:

Porin kaupungin kirjaamo
PL 121
28101 PORI

Käyntiosoite:   Otavankatu 5 A, 3 krs.
Vaihde:           (02) 621 1100
Kirjaamo:        (02) 623 4470
Faksi:             (02) 634 9417
Sähköposti:     kirjaamo@pori.fi