Kaupunginhallitus, kokous 17.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 202 Rakkaudella porilaisille -hyvinvointiraha 2023

PRIDno-2022-6657

Valmistelija

  • Tomi Lähteenmäki, strategia- ja hyvinvointijohtaja, tomi.lahteenmaki@pori.fi

Perustelut

Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahaa on toteutettu vuodesta 2018 alkaen. Kyseessä on ainutlaatuinen osallistavan budjetoinnin malli, jossa kaupunkilaiset ehdottavat, suunnittelevat ja toteuttavat Porin kaupungin strategian ja hyvinvointiohjelman tavoitteiden mukaista hyvinvoinnin edistämistä porilaisille. Hyvinvointiraha tukee kuntalaisia aktivoivaa, yhteisöllistä ja osallistavaa toimintaa. Tarkoituksena on tukea uusia ideoita ja avauksia sekä olla toteutuksessaan mahdollisimman joustavaa. Sitä voivat hakea kaikenlaiset toimijat ja sen jakaminen tapahtuu osallisuutta lisääviä menettelyitä käyttäen.

Rakkaudella porilaisille –hyvinvointirahalla on pyritty vastaamaan viime vuosien hyvinvointiraporteissa nousseisiin erityisiin haasteisiin. Nuorten pahoinvointi ja oireilu nousi vahvasti esiin viime vuoden aikana ja siksi hyvinvointiryhmä päätti, että nuoret ovat erityisenä kohderyhmänä tänä vuonna. Tavoitteena on luoda nuorille mielekästä tekemistä, yhdessäoloa ja toivoa tulevaisuuteen.

Vuoden 2022 aikana päättyneistä Rakkaudella porilaiselle -hankkeista on koostettu arviointikooste kaupunginhallitukselle. Arviointikoostetta ei julkaista sen sisältämien henkilötietojen vuoksi. Vuosien 2020 ja 2021 kesken jääneistä hankkeista 10 siirtyi vuodelle 2022. Osa hankkeista jäi osittain tai kokonaan toteutumatta ja nämä hankkeet ovat palauttaneet saamansa avustuksen takaisin kaupungille. Toteutuneet hankkeet olivat onnistuneita ja porilaiset osallistuivat aktiivisesti niiden toteuttamiseen sekä itse tapahtumiin. Hankkeiden ansiosta porilaisten yhteisöllisyys ja yhteinen tekeminen ovat tulleet hyvin esille.

Vuonna 2022 toteutettiin myös pienimuotoisesti Rakkaudella porilaisille nuorille -hyvinvointiraha. Tällä tavoiteltiin erityisesti nuoria itse hakemaan rahoitusta heitä kiinnostavaan mielekkääseen tekemiseen. Haku järjestettiin kahteen kertaan: kesällä ja syksyllä. Hakemuksia tuli yhteensä 16, joista toteutettiin 7 hanketta. Arviointi näistä hankkeista on osana arviointikoostetta vuoden 2022 hankkeista.

Kaupunginvaltuusto päätti 14.11.2022 Porin kaupungin vuoden 2023 talousarviosta ja taloussuunnitelmasta vuosille 2024–2025 ja sen yhteydessä hyväksyi 80 000 euroa käytettäväksi Rakkaudella porilaisille –hyvinvointirahaan. Hankkeiden valintaprosessista vastasi kaupungin avustustyöryhmä. Porilaiset nuoret saivat äänestää heitä kiinnostavia hankkeita. Avustustyöryhmän ehdotuksen käsitteli kaupungin hyvinvointiryhmä, joka tekee kaupunginhallitukselle lopullisen esityksen valittavista hankkeista.

Vuoden 2023 hyvinvointirahan teemana on Hyvinvointia porilaisille nuorille. Tavoitteena on luoda nuorille mielekästä tekemistä, yhdessäoloa ja toivoa tulevaisuuteen. Porilaisia kannustettiin ideoimaan rohkeasti ja villeimmätkin ideat olivat tervetulleita, erityisesti haluttiin, että nuoret osallistuvat hankkeiden ideointiin ja toteutukseen. Hankkeiden toiminnan tulee olla kaikille porilaisille avointa ja maksutonta, ja hankkeiden tulee huomioida vastuullisuus niin vallitsevan tilanteen, kestävän kehityksen kuin taloudellisuuden näkökulmasta. Tarkoituksena on saada mahdollisimman moni porilainen osallistumaan ja hankkimaan elämyksiä kotikaupungissaan.

Hyvinvointirahan 2023 säännöt, teemat ja valintakriteerit päivitettiin hyvinvointiryhmän kokouksessa 12.12.2022. Tiedote hausta julkaistiin 12.1.2023, jolloin haku aukesi ja oli avoinna 7.2.2023 asti. Hakemuksia tuli määräaikaan mennessä 31 kappaletta. Avustustyöryhmästä ja asiantuntijoista koostuva raati karsi hakemuksista teemat ja kriteerit täyttäneet hankkeet ja laati ehdotuksen hankkeista, joista porilaiset nuoret saivat äänestää. Äänestykseen osallistettiin peruskoulun 5.–9. -luokkalaiset, lukion sekä Winnovan ammatillisen opetuksen nuorisoasteen opiskelijat. Ääniä antoi yhteensä 2095 nuorta. Äänestys alkoi 6.3.2023 ja päättyi 17.3.2023. Jokainen äänestyksessä ollut hanke sai ääniä, eniten suosioita saivat tapahtumat, joissa on enemmän menoa ja meininkiä, mutta runsaasti ääniä saivat myös hieman rauhallisemmat tapahtumat. Tulosten perusteella tarjolla olisi erilaisia tapahtumia nuorten erilaisiin tarpeisiin.

Hyvinvointiryhmä esittää valittavaksi 15 hanketta, jotka on esitelty oheisessa liitteessä Vuodelle 2023 ehdotetut Rakkaudella porilaisille nuorille -hyvinvointirahahankkeet. Yhteisten teemojen ja kriteereiden lisäksi raati kiinnitti huomiota hankkeiden uusiin ja luoviin ideoihin, alueellisuuteen, hankkeiden kohderyhmän laajuuteen sekä kustannusvaikuttavuuteen. Ehdotettavien hankkeiden yhteissumma on 60 435 euroa. Osa hyvinvointirahasta (enintään 5 000 euroa) on tarkoitus käyttää yhteiseen viestimiseen ja markkinointiin, jotta mahdollisimman moni porilainen nuori voisi osallistua järjestettävään toimintaan. Hyvinvointiryhmässä päätettiin esittää jäljelle jäävän summan käyttämistä myöhemmin esiin nostettavaan ja hyvinvointiryhmän valitsemaan hyvinvointia ja terveyttä edistävään kohteeseen.  Liitteenä on kaupunginhallitukselle myös kaikki 31 hakemusta. Kaikkia hakemuksia ei julkaista niiden sisältämien henkilötietojen vuoksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Rakkaudella porilaisille nuorille -hyvinvointirahahankkeet vuodelle 2023 hyvinvointiryhmän esityksen mukaisesti sekä muut hyvinvointiryhmän esittämät toimenpiteet hyvinvointirahan käytöstä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Talous- ja hallintoyksikkö (Pia Markkanen), kaikki hankehakijat täytäntöönpano-ohjeen mukaisesti

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.