Kaupunginhallitus, kokous 17.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 198 Porin kaupungin edunvalvonta 2023

PRIDno-2023-1357

Valmistelija

  • Janne Vartia, vs. yksikön päällikkö, kasvupalvelut ja kaupunkisuunnitteluyksik, janne.vartia@pori.fi

Perustelut

Kaupungin toimintaa johdetaan kaupunginvaltuuston hyväksymän strategian mukaisesti. Pori 2030 -strategia hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 11.4.2022. Tämän lisäksi toimintaa tukee useat muut strategisen tason asiakirjat ja ohjelmat.

Suomen uuden asemoitumisen ja länsi-integraation myötä Porille ja Satakunnalle avautuu uusia kasvunäkymiä lähitulevaisuudessa. Lisäksi meneillään oleva vihreä siirtymä luo tarvetta strategisen mittaluokan energiamurrokselle sekä kiertotalouden uusille ratkaisuille. Meri-Porin satama-alueista on kehittynyt muuttuneen tilanteen vuoksi merkittävä huoltovarmuuskeskittymä, minkä yhteyksiä tulee parantaa niin raide- ja tieinfran kuin sataman teknisen vastaanottokyvyn näkökulmista. Myös sotilaallisen liikkumiskyvyn kehittäminen on tärkeää. Porin lentokenttäalueen kokonaisvaltainen kehittäminen ottaen huomioon myös valtateiden 8 ja 11 yhteyden rakentaminen on tunnistettava myös satamalogistiikan tärkeänä tukielementtinä.

Maankäytön suunnittelu ja kaavallisten valmiuksien luominen on edellytys vastaanottaa vihreän siirtymän mukaisia investointeja Poriin. Lisäksi meneillään olevien vihreän siirtymän hankkeiden tukeminen, kuten mm. Pohjois-Euroopan offshore-tuulivoiman keskittymän rakentuminen Poriin, tulee nähdä kaupungin edunvalvonnan näkökulmasta merkittävinä asioina.

Maakunnan kehityksen keskeisin haaste, osaavan työvoiman saatavuus, on pidettävä kaupungin edunvalvonnan agendalla. Korkeakoulutasoisten aloituspaikkojen määrän nosto nykyisestä, Poriin kohdentuvan ja kanavoituvan yliopistorahoituksen tason nosto ja maakuntaan tulevien opiskelijoiden integrointi alueen elinkeinoelämään on ratkaistava yhteisillä toimilla oppilaitosten ja yliopistojen kanssa. Samaan aikaan työperäistä maahanmuuttoa on hallitusti edistettävä mm. hyvinvointialueen työvoimapulaa helpottavalla tavalla. Opiskelu ja työperäisen maahanmuuton tueksi rakennetaan yhteiskuntaan integroitumista helpottavia hankkeita.

Vuoden 2023 edunvalvonnan tueksi ja korostamiseksi on laadittu Pori 2030 -strategiaan ja muihin strategisiin asiakirjoihin perustuva edunvalvonnan toimintasuunnitelma. Suunnitelma toimii kaupunginjohtajan johdolla tehtävän lyhyen aikajänteen edunvalvontatyön teemoittajana ja vahvistaa pohjaa vuoden 2023 edunvalvontatyölle. Suunnitelma on julkinen ja toimenpiteisiin tullaan osallistamaan kaupungin henkilöstöä ja sidosryhmiä laajasti. Porin kaupungin luottamusjohdon toivotaan hyödyntävän edunvalvonta-aineiston sisältöjä aktiivisesti omien verkosto- ja sidosryhmätapaamisten yhteydessä. Viranhaltijajohdon ja poliittisten päättäjien sujuva ja yhdensuuntainen edunvalvonta edistää parhainten Porin kaupungin lyhyen aikajänteen teemoja.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi edunvalvontasuunnitelman 2023 ja ohjeistaa viranhaltijajohtoa kiinnittämään erityistä huomiota seuraaviin edunvalvonnan kohteisiin:
- Porin elinvoiman vahvistamiseen valittujen liikennehankkeiden (4 kpl) edistäminen tavoitteena käynnistää neuvottelut valtionhallinnon kanssa hankkeiden toteuttamiseksi
- Meri-Porin alueen kehittäminen vihreän siirtymän ja kansallisen huoltovarmuuden keskuksena
- Porin lentokenttäalueen sopimuksellinen kehittäminen
- Kehäradan investoinnin selvittäminen ja valmistelu välillä Pori – Niinisalo
- Yliopistokeskuksen aseman vahvistaminen ja korkeakoulutason aloituspaikkojen määrän kasvattaminen Porissa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

________________

Merkitään, että Petri Huru saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana kello 15.51.

Tiedoksi

Lauri Inna, Janne Vartia, Jouko Hautamäki

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.