Kaupunginhallitus, kokous 17.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 191 Porin kaupungin hallintosäännön 10 §:n muuttaminen

PRIDno-2021-3069

Valmistelija

  • Pauliina Mäenpää, Johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi

Perustelut

Taustaa

Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 23.1.2023 § 8 hyväksynyt jätehuollon yhteistoimintasopimuksen koskien jätehuoltoviranomaisena toimimista.

Yhteistoimintasopimuksen kohdassa 3. ”Päätöksenteko ja hallinto” on todettu seuraavaa:

”Vastuukuntana toimivan Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristölautakunta asettaa yhteisenä jätehuoltoviranomaisena toimivan Porin seudun jätehuoltojaoston toimikaudekseen sopijakuntien nimeämistä jäsenistä. Jätehuoltojaostossa on 12 jäsentä ja kullakin jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen.

Kunnat nimeävät yhteiseen jaostoon jäseniä seuraavasti:

  • Pori nimeää 4 jäsentä (kaksi miestä ja kaksi naista) ja kullekin henkilökohtaisen varajäsenen
  • Ulvila nimeää 2 jäsentä (yhden miehen ja yhden naisen) ja kummallekin henkilökohtaisen varajäsenen
  • Harjavalta, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku ja Siikainen nimeävät kukin yhden jäsenen ja tälle henkilökohtaisen varajäsenen. Tasa-arvosäännösten noudattamiseksi Kokemäen kaupunki kutsuu kunnat neuvotteluun ennen jäsenten nimeämistä.

Porin kaupunki nimeää yhden edustajistaan jaoston puheenjohtajaksi ja Ulvilan kaupunki nimeää toisen edustajistaan varapuheenjohtajaksi.”

Esitys hallintosäännön 10 §:n muutokseksi

Yhteistoimintasopimuksen tultua voimaan, on Porin kaupungin hallintosääntö muutettava vastaamaan sopimusta. Voimassa olevan hallintosäännön 10 §:ää on muutettava jätehuoltojaoston nimen (Porin seudun jätehuoltojaosto), jäsenten yhteismäärän (aiemman 10 sijasta: 12) ja Porin kaupungin valitsemien jäsenten lukumäärän (aiemman 5 sijasta: 4) osalta seuraavasti:

….”Elinvoima- ja ympäristölautakunnalla on ympäristöterveysjaosto, Porin seudun jätehuoltojaosto (myöhemmin: jätehuoltojaosto) ja joukkoliikennejaosto, jotka lautakunta asettaa toimikaudekseen. Jaostot ovat kuntalaissa tarkoitettuja yhteisiä jaostoja. Ympäristöterveysjaostossa on 10 jäsentä, jätehuoltojaostossa 10 12 jäsentä ja joukkoliikennejaostossa 9 jäsentä.

Vastuukunta eli Porin kaupunki valitsee ympäristöterveysjaostoon 6 jäsentä, jätehuoltojaostoon 5 4 jäsentä ja joukkoliikennejaostoon 5 jäsentä ja nimeää yhden heistä puheenjohtajaksi. Yhteistoiminnassa mukana olevat muut kunnat nimeävät jäsenensä yhteistoimintasopimuksessa määritellyllä tavalla.

Jaoston jäsenenä voi olla myös toimielimen varajäsen. Valtuusto voi päättää, että elinvoima- ja ympäristölautakunnan jaoston jäseneksi, ei kuitenkaan puheenjohtajaksi, voidaan valita muitakin kuin toimielimen jäseniä ja varajäseniä.

Valtuusto valitsee lautakuntien jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen.

Lautakunta nimeää jaostoilleen varapuheenjohtajan yhteistoimintasopimuksessa määritellyllä tavalla. Jokaisella jaoston jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen.”

Hallintosäännön muutoksesta päättää kuntalain 14 §:n perusteella valtuusto. Muutoksen jälkeen elinvoima- ja ympäristölautakunta asettaa Porin seudun jätehuoltojaoston, lautakunnan jäljellä olevan toimikauden ajaksi. Elinvoima- ja ympäristölautakunnan 22.12.2021 § 248 asettaman jätehuoltojaoston toiminta päättyy, kun uusi jaosto on asetettu ja se on järjestäytynyt toimimaan kuntien yhteisenä jätehuoltoviranomaisena.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää, että kaupunginvaltuusto päättää muuttaa hallintosäännön 10 §:ssä olevia, jätehuoltojaostoa koskevia säännöksiä edellä esitetyn mukaisesti.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.