Kaupunginhallitus, kokous 17.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 203 Lausunto IBV Suomi Oy:n Ulvilan aurinkoenergiahankkeen YVA-ohjelmasta

PRIDno-2023-1065

Valmistelija

  • Pauliina Mäenpää, Johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi

Perustelut

YVA-ohjelma

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa (ELY-keskus) on ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (YVA-laki 252/2017) mukaista yhteysviranomaisen lausuntoa varten käsiteltävänä IBV Suomi Oy:n Ulvilan aurinkoenergiahanketta koskeva ympäristövaikutusten arviointiohjelma (YVA-ohjelma).

Hanke ja sen toteuttamisvaihtoehdot

IBV Suomi Oy suunnittelee aurinkoenergiahanketta Ulvilan kuntaan Kaasmarkun alueelle noin seitsemän kilometrin päähän Ulvilan keskustasta koilliseen. Hankealueelle suunnitellun aurinkovoimalan arvioitu verkkoon liitettävä kapasiteetti on 250 MWac. Todellinen kapasiteetti saattaa tarkentua voimalan suunnittelun edetessä. Suunnittelualue on laajuudeltaan noin 330 hehtaaria.

Voimala liitetään valtakunnanverkkoon Fingrid Oyj:n Ulvilan sähköaseman kautta. Aurinkovoimalan oma sähköasema sijaitsee hankealueen länsiosassa, mistä voimala liitetään Fingridin sähköasemalle joko maakaapelilla tai ilmajohdolla. Hankealueen länsiosassa sijaitsee myös suunniteltu akkuvarastointilaitoksen (energiavaraston) alue. Energiavarasto voidaan vaihtoehtoisesti toteuttaa myös hajautettuna ratkaisuna, jossa akkukontit sijoitetaan paneelikentillä sijaitsevien invertterien tai muuntamoasemien läheisyyteen.

Aurinkoenergia-alueen vaihtoehdot

Hankkeen ympäristövaikutuksia arvioidaan seuraavien hankevaihtoehtojen (VE) osalta:

  • Vaihtoehto VE 0: Hanketta ei toteuteta
  • Vaihtoehto VE 1: Hankealue koostuu yhdeksästä eri paneelialueesta ja on laajuudeltaan 303 hehtaaria
  • Vaihtoehto VE 2: Hankealue koostuu kahdeksasta eri paneelialueesta ja on laajuudeltaan 290 hehtaaria.

Sähkönsiirron vaihtoehdot

Hankkeen liittäminen valtakunnanverkkoon suunnitellaan tapahtuvan Fingrid Oyj:n Ulvilan sähköaseman kautta:

  • Vaihtoehto VE A: Toteutetaan 110 kV maakaapeli, kaapelireitin pituus 2680 metriä
  • Vaihtoehto VE B: Toteutetaan 110 kV ilmajohto, voimajohtoreitin pituus 2300 metriä
  • Vaihtoehto VE C: Toteutetaan 110 kV ilmajohto, voimajohtoreitin pituus 2660 metriä.

Arviointiohjelma liitteineen löytyy sähköisesti ympäristöhallinnon verkkosivulta www.ymparisto.fi/ulvilaaurinkoenergiaYVA 

Lausuntopyyntö

Yhteysviranomaisena toimiva Varsinais-Suomen ELY-keskus on varannut Porin kaupungille mahdollisuuden lausunnon antamiseen arviointiohjelmasta. Lausunto tulee toimittaa yhteysviranomaiselle viimeistään 20.4.2023.

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimiala on valmistellut alla olevan lausunnon.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa seuraavan lausunnon:

Porin kaupunki toteaa, että IBV Suomi Oy:n Ulvilan aurinkoenergiahanke tukee alueen vihreää siirtymää ja mahdollistaa päästötöntä energiaa käyttävän teollisuuden investoinnit alueelle. Yleisesti ottaen YVA-ohjelma on huolellisesti laadittu ja tulee tuottamaan riittävät tiedot hankkeen vaikutuksista.

Porin kaupungin näkemyksen mukaan Ulvilan aurinkoenergiahankkeen ympäristövaikutukset saattavat ennalta arvioiden ulottua Porin kaupungin alueelle lähinnä vesistö- ja kalastovaikutuksina. Ulvilan Kaasmarkussa sijaitseva hankealue sijoittuu Kokemäenjoen vesistöalueelle. Hankealueen valumavedet kulkeutuvat pääosin metsä- ja pelto-ojia myöten kahta eri reittiä Harjunpäänjokeen ja edelleen Kokemäenjokeen.

YVA-ohjelmassa todetaan, että aurinkovoimala-alueen pohjoisosissa on mahdollisesti happamia sulfaattimaita. Mikäli kaivamista tapahtuu pohjavesipinnan tai sulfaattisavikerroksen alapuolella, voivat happamat sulfaattimaat aiheuttaa happamia ja metallipitoisia valumavesiä, jotka haittaavat kuivatusalueen alapuolisen vesistön eliöstöä. Ne voivat muun muassa vähentää kasvien ja eläinten lajimäärää, heikentää kalojen kasvua ja vaikeuttaa lisääntymistä. Myös myrkyllisten metallien kertyminen kaloihin ja muihin eliöihin lisääntyy.

Harjunpäänjoella alunamaat ovat aiemmin aiheuttaneet happamuusongelmia etenkin vesistön järjestelytöiden yhteydessä. Porin kaupunki pitää tärkeänä, että YVA-selostukseen sisältyy myös arvio hankkeen vaikutuksista Harjunpääjoen vaelluskalastoon. Joella on tehty useita koskikunnostuksia lohikalojen lisääntymis- ja kasvuympäristöjen parantamiseksi ja se on luokiteltu hyvään ekologiseen tilaluokkaan.

Teknisenä huomiona todetaan, että karttamateriaalin laatuun muun muassa vesistöaluetta ja hankealueen valumavesien purkupisteitä kuvaavien kuvien osalta tulee kiinnittää huomiota YVA-selostuksessa.

Kaupunginhallitus päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Tiedoksi

Ote / lausunto viimeistään 20.4.2023 kirjaamo.varsinais-suomi@ely-keskus.fi (myös word, rtf muodossa). Lausunnossa viittaus diaarinumeroon VARELY/1194/2023.

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.