Kaupunginhallitus, kokous 7.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 155 Täyttölupapyynnöt, virat ja työsuhteet, Tekninen toimiala

PRIDno-2020-4960

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, yksikön päällikkö, yhteiset palvelut -yksikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan vahvistaa rekrytointeja koskevat menettelytapaohjeet. Päätös on voimassa 1.9.2021 - 31.12.2022. Rekrytointia koskevaa menettelytapaa päivitettiin seuraavasti:


Toiminnan suunnitteluun liittyvän henkilöstösuunnitelman ja siihen perustuvan käyttösuunnitelman henkilöstömenojen toteutumista ja sitovuutta tulee vahvistaa. Rekrytoinneissa tulee noudattaa vahvistettua henkilöstösuunnitelmaa. Henkilöstöön liittyvä tulevien vuosien tavoitetaso määritellään talousarvio- ja henkilöstösuunnitteluprosessin sekä Satakunnan hyvinvointialueen valmistelun yhteydessä.


Käyttösuunnitelman henkilömenolaji sekä siihen liittyvä henkilöstösuunnitelma ovat toimialoja, liikelaitoksia sekä Satakunnan pelastuslaitosta sitovia. Henkilöstömenoihin tarvittavat mahdolliset määrärahamuutokset tulee käsitellä talous- ja hallintoyksikön kanssa.


Vuoden kestävät ja sitä pidemmät virat ja toimet täytetään kaupunginhallituksen myöntämän täyttöluvan perusteella. Perusturva lähettää täyttölupaesityksensä kaupunginhallituksen käsiteltäväksi lautakuntakäsittelyn kautta. Muiden toimialojen ja laitosten osalta täyttölupamenettelyn käsittelee henkilöstöjohtaja, kaupunginjohtaja ja lopuksi hänen esittelystään kaupunginhallitus.


Täyttölupamenettelyä ei tule kiertää ketjuttamalla alle vuoden mittaisia rekrytointeja. Määräaikaisuuden asianmukaisiin perusteisiin tulee kiinnittää erityistä huomiota.


Toimialajohtajilla ja laitosten johtajilla sekä konsernipalvelujen osalta rahoitusjohtajalla, talous- ja hallintojohtajalla sekä henkilöstöjohtajalla on oman vastuualueensa osalta toimivalta seuraaviin rekrytointeihin ilman kaupunginhallituksen päätöstä niiden kestosta riippumatta:

 

  • Tehtäväjärjestelyihin perustuvat sisäiset siirrot. Kaupunginhallitukselle esitetään täyttölupa, jos tehtäväjärjestelyn toteuttamisen jälkeen tarvitaan myös vuoden tai sitä pidempi lisärekrytointi.
  • Sisäiset määräaikaiset oppisopimuspäätökset
  • Rekrytoinnit, joita ulkopuolisen tahon kanssa voimassa olevat palvelusopimukset edellyttävät
  • Ulkopuolisella hankerahoituksella tehtävät rekrytoinnit

Tehtävänimikkeiden ja palkkauksen määrittelyn osalta noudatetaan voimassa olevaa ohjeistusta ja toimintasäännöissä määriteltyä toimivaltajakoa.


Kaupunginjohtaja on puoltanut seuraavia täyttölupia:

  • Aluetiemestari, vakituinen työsuhde, Infran kunnossapito PORI-04-4-22
    • Aluetiemestari on irtisanoutunut tehtävästä vuonna 2021. Porin katujen kunnossapidon työnjohto ja työnjohtopäivystys on hoidettu kolmen työsuhteen voimin; tiemestari, aluetiemestari ja työnjohtaja. Aluetiemestarin tehtävä on järjestetty määräaikaisella järjestelyllä loka 2021 - toukokuu 2022 ajan. Tehtävän hoitaminen vaatii jatkossakin kolmea henkilöä joten aluetiemestarin tehtävä tulisi täyttää pysyvästi kesäkuun alusta lukien. Esitetään aluetiemestarin tehtävään palkattavaksi insinööri (amk), joka on hoitanut aluetiemestarin tehtävää nyt määräaikaisesti sijaisena.
  • Kiinteistömanageri (Koulut), vakituinen työsuhde, Tilayksikkö PORI-04-1-22
    • Tilayksikössa käytiin YT-neuvottelut kiinteistömanagerointi-järjestelmään siirtymisestä. YT-neuvottelujen kautta rekrytoitiin tilayksikön sisäisin järjestelyin neljään kiinteistöryhmään henkilöt. Koulujen kiinteistömanageritehtävään ei henkilöä saatu rekrytoitua.
    • Kiinteistömanageroinnin järjestelmän käyttöönotolla varaudutaan mm. isännöinnin tuleviin eläköitymisiin ja varmistetaan tilayksikön asiakaspalvelu myös tulevalle hyvinvointialueelle. Samalla kiinteistöryhmäkohtaisia tilajohtamisen kokonaisvastuita selkeytetään. Kiinteistömanageri vastaa kiinteistöryhmän isännöinnistä ja teknisten asioiden operoinnista. 
    • Koulujen kiinteistömanagerointia ei ole ostettavissa palveluna markkinoilta. Managerointi on keskeinen osa tilapalvelun asiakaspalvelua ja johtamista.
  • Kunnossapitoammattityöntekijä, määräaikainen työsuhde, Infran kunnossapito PORI-04-5-22
    • Infran kunnossapidosta on vuodesta 2018 - 2021 jäänyt pois 17 henkilöä ja vuonna 2022 jää yksi henkilö. Lisäksi henkilöstön keski-iän johdosta eläkevalinnan ikään tulee lähivuosina 14 henkilöä. 
    • Kunnossapitotöihin käytetään vakituisen henkilökunnan lisäksi vuosittain 50 - 60 työllistettyä ja 40 koululaistyötyösuhdetta. Tehtävien ja työturvallisuuden tarvittavan hoidon järjestäminen vaatii nyt uusia rekrytointeja. Rekrytoinnit tehdään oppisopimuksen kautta. Rekrytoivien henkilöiden tulee oppisopimusprosessin jälkeen hallita runsas osaaminen kesä ja talvikunnossapidossa. Tehtäviä on katuihin, viheralueisiin ja veneilyyn liittyen.
       

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää myöntää seuraavat täyttöluvat:

  • Aluetiemestari, vakituinen työsuhde, Infran kunnossapito PORI-04-4-22
  • Kiinteistömanageri (Koulut), vakituinen työsuhde, Tilayksikkö PORI-04-1-22
  • Kunnossapitoammattityöntekijä, määräaikainen työsuhde, Infran kunnossapito PORI-04-5-22.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

HR-yksikkö, tekninen toimiala

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.