Kaupunginhallitus, kokous 7.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 126 Turvallisuuspoliittisen tilanteen muuttuminen lähialueilla ja sen aiheuttamat vaikutukset

PRIDno-2022-1134

Valmistelija

  • Janne Vartia, sidosryhmäpäällikkö, janne.vartia@pori.fi

Perustelut

Ukrainan sodasta johtuen kaupungin on valmistauduttava pakolaisten saapumiseen ja sodan vuoksi asetetuilla taloudellisilla pakotteilla on vaikutuksia alueen elinkeinoelämään. Turvallisuuspäällikkö Jukka-Pekka Schroderus ja sidosryhmäpäällikkö Janne Vartia antavat antavat kaupunginhallituksen kokouksessa ajankohtaiskatsauksen Ukrainan sodan vaikutuksista Satakuntaan, Poriin työsskäyntialueelle ja Porin kaupunkiin,

Ukrainan suurlähetystö on lähestynyt eräitä Suomen kaupunkeja avunpyynnöllä Ukrainan valtioon ja sen väestöön kohdistuneiden sotilastoimien aiheuttamien vahinkojen ja menetysten lieventämiseksi. 

Suomen suurimpien kaupunkien kesken on valmisteltu yhteistä tapaa Ukrainan avustamisesta tavoitteena tukea Ukrainaa kriisissä. Avustus voi rahallisen avun ohella sisältää myös tarvikelahjoituksia, kuten lääkinnällisiä tarvikkeita. 

Tarvikelahjoitus voidaan toteuttaa yhteistyössä esim. Huoltovarmuuskeskuksen kanssa, joka vastaa myös valtion lahjoituksista. Huoltovarmuuskeskus vie tarvikkeet suoraan EU:n keskitettyyn kriisikeskukseen Puolaan, josta Ukraina hakee tarvikkeita

Rahavarat Suomen Punainen Risti kerää katastrofirahastoonsa. Kansainvälisen katastrofiavun yksikön mukaan varoja käytetään ensisijaisesti niiden ihmisten suojeluun ja auttamiseen, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa. Apuna on asuinsuojia, vettä, ruokaa ja sairaalahoitoa. Kriisialueella Ukrainan Punainen risti toimii yhteistyössä Punaisen Ristin kansainvälisen komitean kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää

- merkitä tiedoksi turvallisuuspäällikkö Jukka-Pekka Schroderuksen ja sidosryhmäpäällikkö Janne Vartian ajankohtaiskatsauksen Ukrainan sodan vaikutuksista Satakuntaan, Porin työssäkäyntialueelle ja Porin kaupunkiin.

- antaa Ukrainalle humanitaarisena apuna 42 000 € Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston kautta. Kustannukset katetaan kaupunginhallituksen kustannuspaikalta 14112001 ja

- lahjoittaa Ukrainalle Palvelukeskus Himmelin tarpeettomaksi käyneitä ja käytöstä poistettuja tarvikkeita Huoltovarmuuskeskuksen kautta. 

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Kaupunginhallitus hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti.

Edelleen kaupunginhallitus päätti saamansa ajankohtaiskatsauksen perusteella todeta, että Porin kaupungilla on tahto ja täysi valmius Ukrainasta tulevien pakolaisten laajamittaiseen vastaanottamiseen.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

______________________

Merkitään, että Jukka-Pekka Schroderus ja Janne Vartia olivat esittelemässä asiaa kello 15.35 - 16.40.

Merkitään, että Mari Kaunistola saapui kello 16.14 tämän asian käsittelyn aikana.

Kokouskäsittely

Keskustelun jälkeen esittelijä teki seuraavan lisäyksen päätösesitykseen: Porin kaupungilla on tahto ja täysi valmius Ukrainasta tulevien pakolaisten laajamittaiseen vastaanottamiseen.

Tiedoksi

Jukka-Pekka Schroderus; turvallisuuspäällikkö ja Janne Vartia; sidosryhmäpäällikkö

Muutoksenhaku

Oikeus oikaisuvaatimuksen tekemiseen

Päätökseen tyytymätön voi tehdä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa, sekä Porin kaupungin jäsen.

Päätöksen tiedoksianto ja oikaisuvaatimusaika

Valtuuston, kunnanhallituksen ja lautakunnan sekä kuntayhtymän kuntalain 58 §:n 1 momentissa tarkoitetun toimielimen pöytäkirja tai viranhaltijapäätös siihen liitettyine oikaisuvaatimusohjeineen tai valitusosoituksineen pidetään tarkastamisen jälkeen nähtävänä yleisessä tietoverkossa, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaamisesta. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua pöytäkirjanotteen lähettämisestä kirjeellä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai kolmantena päivänä pöytäkirjaotteen lähettämisestä asianomaisen suostumuksella sähköisenä viestinä. Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii. Oikaisuvaatimuskirjelmässä on ilmoitettava päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu, sekä se, millaista oikaisua vaaditaan ja millä perusteilla sitä vaaditaan.

Oikaisuvaatimuskirjelmä on allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimuksen käsittelemiseksi kirjelmässä on ilmoitettava vaatimuksen tekijän nimi ja postiosoite, johon asiaa koskevat ilmoitukset vaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.

Oikaisuvaatimuksen perille toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa osoitteeseen:

Porin kaupungin kirjaamo
PL 121
28101 PORI

Käyntiosoite:   Otavankatu 5 A, 3 krs.
Vaihde:           (02) 621 1100
Kirjaamo:        (02) 623 4470
Faksi:             (02) 634 9417
Sähköposti:     kirjaamo@pori.fi