Kaupunginhallitus, kokous 7.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 139 Fortum Waste Solutions Oy / Mäntyluodon jätteenkäsittelylaitoksen ympäristö- ja vesitalouslupa-asia

PRIDno-2019-2212

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Leena Tuominen, kaupunginlakimies, leena.tuominen@pori.fi

Perustelut

Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi päätöksensä Fortum Waste Solutions Oy:n Mäntyluodon jätteenkäsittelylaitoksen ympäristöluvasta ja luvasta toiminnan aloittamiseen sekä vesitalousluvasta ja valmisteluluvasta.18.4.2019. Aluehallintoviraston päätöksestä valittivat Puhtaan Meren Puolesta ry, [peitetty], Vesiluonnon Puolesta ry ja Fortum Waste Solutions Oy. Yhtiö itse vaatii ulkomaisten jätteiden tuontikiellon kumoamista lainvastaisena ja muut valittajat katsovat, että aluehallintoviraston päätös ei täytä eri lakien säännösten edellytyksiä.

Ympäristö- ja terveysvalvontayksikön päällikkö on antanut asiassa lausunnon, jonka mukaan valituksissa ei ole esitetty mitään uutta aikaisemmin esitettyyn verrattuna. Koska Vaasan hallinto-oikeuden asian käsittelylle asettama aikataulu sijoittuu kaupunginhallituksen kokoustauolle, asiassa on valmisteltu ja lähetetty edellä mainitun mukainen vastine pyydetyssä määräajassa.

Vaasan hallinto-oikeus on 28.6.2019 antamallaan välipäätöksellä hylännyt vaatimukset aluehallintoviraston päätöksien täytäntöönpanon kieltämisestä ja vakuuksien korottamisesta.

Ehdotus

Esittelijä

Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää merkitä tiedoksi ja hyväksyä suoritetut toimenpiteet sekä merkitä tiedoksi Vaasan hallinto-oikeuden välipäätöksen 28.6.2019.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Leena Tuominen, kaupunginlakimies, leena.tuominen@pori.fi

Perustelut

Fortum Waste Solutions Oy on toimittanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Porin Mäntyluodon jätteenkäsittelylaitoksen toimintaa koskevan ympäristöluvan lupamääräyksen 19 mukaisen selivtyksen jäteveden sisältämistä haitallisista aineista sekä kiintoaineen koostumuksesta sekä täydennyksen ko. selvitykseen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää kaupungin lausuntoa ko. asiassa.

Elinvoima- ja ympäristötoimialan ympäristön- ja terveydensuojeluyksikkö on antanut lausunnon.

Ehdotus

Esittelijä

Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Waste Solutions Oy:n selvityksen johdosta elinvoima- ja ympäristötoimialan ympäristön- ja terveydensuojeluyksikön valmisteleman lausunnon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.   

Kaupunginhallitus päätti siirtyä käsittelemään § 114.

Valmistelija

Leena Tuominen, kaupunginlakimies, leena.tuominen@pori.fi

Perustelut

Vaasan hallinto-oikeus antoi 24.2.2021 päätöksensä valituksiin, jotka oli tehty Etelä-Suomen aluehallintoviraston Fortum Waste Solutions Oy:n ympäristölupaa ja vesitalouslupaa koskevista päätöksistä. Tällä päätöksellään Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi tehdyt valitukset lukuunottamatta Fortum Waste Solutions Oy:n omaa valitusta, joka hyväksyttiin ulkomailta tuotujen APC-jätteiden kiellon poistamisen osalta.

Puhtaan Meren Puolesta ry ja Vesiluonnon puolesta ry ovat toimittaneet korkeimmalle hallinto-oikeudelle valituslupa-hakemuksen ja valituksen Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen johdosta. 

Korkein hallinto-oikeus on varannut kaupungille tilaisuuden antaa valituslupahakemusten ja valitusten johdosta vastineensa. Elinvoima- ja ympäristötoimiala on antanut lausunnon.

Ehdotus

Esittelijä

Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää vastineenaan todeta korkeimmalle hallinto-oikeudelle Puhtaan Meren Puolesta ry:n ja Vesiluonnon puolesta ry:n Vaasan hallinto-oikeuden 24.2.2021 nro 21/0021/3 päätöksestä tekemien valitusten johdosta, että Porin kaupunki jättää sekä valituslupahakemusten arvioimisen että valitusten mahdollisen käsittelyn korkeimman hallinto-oikeuden harkintaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Leena Tuominen, kaupunginlakimies, leena.tuominen@pori.fi

Perustelut

Fortum Waste Solutions Oy on jättänyt Etelä-Suomen aluehallintovirastolle hakemuksen Mäntyluodon jätteenkäsittelylaitoksen  ympäristöluvan lupamääräyksen 42 määräajan pidentämiseksi.  Kyseisen lupamääräyksen 42 mukaisesti luvan haltijan tulee 31.12.2020 mennessä jättää lupaviranomaiselle tarkkailututkimuksiin perustuva selvitys tooiminnan vaikutuksista kalastoon ja kalastukseen sekä esitys kalatalousmaksusta. Hakemuksen jättämisen aikatauluun on vaikuttanut ympäristölupahakemuksen käsittelyprosessin keskeneräisyys ja sen vaikutus toiminnan aloittamiseen.

Määräaikaa ehdotetaan pidennettäväksi vuoden 2023 loppuun mennessä. Aluehallintovirasto pyytää lausuntoa hakemuksen johdosta.

Elinvoima- ja ympäristötoimialan ympäristö- ja terveysvalvontayksikkö on ilmoittanut, että heillä ei ole lausuttavaa asiasta. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää todeta, että kaupunginhallituksella ei ole lausuttavaa Fortum Waste Solutions Oy:n hakemuksesta ympäristöluvan lupamääräyksen mukaisen määräajan pidentämiseksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.