Kaupunginhallitus, kokous 7.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 137 Yyterin porttirakennus Piletin konseptisuunnitelma

PRIDno-2020-5592

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Porin kaupungin ja Visit Porin tehtävänä on kehittää Yyterin aluetta matkailukohteena ja -kokonaisuutena. Tämä pitää sisällään alueen infran kokonaisuuden, strategisen kehittämisen sekä kohteen brändin ja markkinoinnin. Porin kaupunki investoi vuosittain alueen kehittämiseen, ympärivuotiseen toiminnallisuuteen, saavutettavuuden parantamiseen sekä liiketoiminnan edellytysten parantamiseen.

Osana Yyterin kehittämisen infran kokonaisuutta sekä alueen strategista kehittämistä tukemaan laadittiin vuonna 2019 Yyterin matkailualueen ytimeen alueiden maisemaa ja toimintojen kehittymistä kuvaava yleissuunnitelma, jonka pohjalta on laadittu toteutussuunnitelmia ja toteutettu niitä.

Yleissuunnitelman keskeisiä alueita ovat: Yyterin alueen sisääntulo (Yyterinsantojentie), Yyterin aukio, p-alue pengeralueineen, ”punainen tupa”, Hevospankintie sekä osittain dyynialue.

Yleissuunnitelman tavoitteena on lisätä Yyterin houkuttelevuutta, tunnistettavuutta, yleisilmettä, käytännön toimivuutta, sekä luoda uusia mahdollisuuksia Yyterin käyttäjille sekä uusia edellytyksiä liiketoiminnalle.

Suunnittelutyössä tuli huomioida alueen ominaispiirteet ainutlaatuisena luontokohteena (Natura 2000) sekä sen dominoivat elementit: hiekka, vesi, dyynit ja mäntymetsä. Kaavamuutokset eivät sisältyneet suunnittelutehtävään.

Työssä tuli esittää maisemointi, pintamateriaalit sekä rakenteet ja esittää suunnitelman keskeiset ratkaisut leikkaus- ja havainnekuvilla. Yyterin aukion ilme tuli esittää tarkoituksenmukaisilla kuvasovitepiirroksilla tai perspektiivikuvilla.

Työssä tuli huomioida, että Yyterin aukiolla on mahdollista toteuttaa toimintaa tukevaa rakentamista, alustaa, joka mahdollistaa tulevaa kokonaispalvelutasoa kasvattavaa liiketoimintaa sekä laajempaa käyttöä kaikkina vuodenaikoina.

Yyterin aukiolle suunnitellun porttirakennus Piletistä luotiin hankesuunnitelma vuonna 2020 ja vuonna 2021 suunnittelu eteni konseptisuunnitelmavaiheeseen. Valmiissa konseptisuunnitelmassa otetaan kantaa tarkemmin uudisrakennuksen toimintoihin, muunneltavuuteen sekä käytettävyyteen. Tilaa rakennetaan paitsi nykyisiä, myös tulevaisuuden tarpeita silmällä pitäen.

Piletti-rakennuksen konseptisuunnitelmassa toteutuu Yyterin strategiset linjaukset sekä arvot. Uudisrakennuksen tulee olla paitsi toimiva, myös maisemaan sopiva vetovoimatekijä ja houkuttelija alueelle.

Konseptisuunnittelun jälkeen työ voi edetä varsinaiseen rakennuttamiseen.

Ehdotus

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä osaltaan Yyterin porttirakennus Piletin konseptisuunnitelman ja ja esittää kaupunginhallitukselle konseptisuunnitelman hyväksymistä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Anna Kyhä-Mantere, anna.kyha-mantere@pori.fi

Perustelut

Elinvoima- ja ympäristölautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 2.3.2022. Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy konseptisuunnitelman.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta, tekninen toimiala

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.