Kaupunginhallitus, kokous 7.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 142 Lisäselvitys hallinto-oikeudelle

PRIDno-2020-945

Valmistelija

  • Sini Setälä, palvelussuhdepäällikkö, sini.setala@pori.fi

Perustelut

Turun hallinto-oikeus on valituskelpoisuuden arvioimista varten pyytänyt Porin kaupunginhallitusta antamaan selvityksen pyydetyistä seikoista. Hallinto-oikeus on myöntänyt lisäaikaa lisäselvityksen antamiselle 18.3.2022 asti. Porin kaupunginhallitus lausuu lisäselvityksenä seuraavaa:

- Onko Satakunnan pelastuslaitoksen kysymyksessä olevassa asiassa kysymyksessä olevassa henkilöstömestarin tehtävässä kysymys virkasuhteesta (onko kyseessä esim. avoimen viran väliaikainen hoitaminen)?

Henkilöstömestarin tehtävää on hoidettu virkasuhteessa. Kyseessä ei ole ollut avoimen viran hoitaminen. Henkilöstömestarin tehtävä on ollut pelastuslaitoksella uusi määräaikainen sektorivastuutehtävä. Todellisuudessa kysymys on ollut viranhaltijan siirtämisestä toiseen virkasuhteeseen määräajaksi. Virkaan ei ole ketään kuitenkaan yksipuolisesti siirretty, vaikka se olisi ollut kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 24 §:n mukaisesti mahdollista. Satakunnan pelastuslaitoksella on haluttu ns. sisäisellä haulla kartoittaa tehtävästä kiinnostuneet ja heidän joukostaan valita tehtävään sopivin henkilö, koska haastattelujen kautta ilmi tulleilla henkilökohtaisilla ominaisuuksilla on ollut ratkaiseva merkitys siinä, kuka määräaikaiseen tehtävään on valittu.

- Ovatko tehtävään valitun paloesimies [peitetty] tehtävät, työaika ja palkkaus olennaisesti poikenneet hänen perusvirastaan/taustavirastaan?

Tehtävään valitun [peitetty] työaika, palkkaus ja tehtävät ovat muuttuneet hänen tultuaan valituksi määräaikaiseen tehtävään. [peitetty] toimi aiemmin paloesimiehen virassa, jossa työaikana oli poikkeusluvan mukainen vuorotyö.

- Selvitys ko. henkilöstömestarin taustalla olevasta organisaatiomuutoksesta Satakunnan pelastuslaitoksella (ko. tehtävästä ja sen sijoittumisesta organisaatioon ja tehtävien järjestämisestä aikaisemmin ja muutoksen myötä).

Henkilöstömestarin valinnan taustalla oli henkilöstötoimiston perustaminen pelastuslaitokselle. Henkilöstömestarin lisäksi henkilöstötoimistossa työskentelee henkilöstöasiantuntija. Pelastuslaitoksen toimintasääntö on uudistettu 1.12.2021 alkaen vastaamaan yhteisiä toimintatapoja. Toimintasäännön lisäksi on laadittu yksityiskohtaisempi vastuujakotaulukko, joka otettiin myös käyttöön 1.12.2021. Ennen toimintasäännön uudistusta henkilöstömestari ja henkilöstöasiantuntija tukivat toimialueiden ja paloasemien työvuorosuunnittelua ja henkilöstöjohtamista, mutta tarvittavat hallintopäätökset tehtiin voimassa olleen toimintasäännön mukaisesti.

- käsitys päätöksen valituskelpoisuudesta?

Porin kaupunki katsoo, että asiassa on tosiasiallisesti ollut kyse viranhaltijan siirtämisestä toiseen virkasuhteeseen määräajaksi, jonka jälkeen hän on voinut palata aikaisempaan virkaansa. Viranhaltijalain 24 §:n mukaiset edellytykset siirtämiseen ovat täyttyneet. [peitetty] virantoimitusvelvollisuus omassa virkasuhteessa on päättynyt siirron ajaksi. Perusteena on ollut nimenomaan toiminnan ja tehtävien uudelleenjärjestelyyn liittyvä perusteltu syy. Työnantaja olisi voinut asiasta päättää myös yksipuolisesti kuulemalla viranhaltijaa ennen siirtoa, mutta työnantaja on halunnut löytää tehtävään sopivimman henkilön, mikä on toteutettu pelastuslaitoksen sisäisellä haulla ja haastattelemalla hakijat. Asia on kuulunut työnantajan harkintavallan piiriin. Porin kaupunki katsoo siten, ettei kyseessä ole todellisuudessa ollut sellainen julkinen hakumenettely, josta voisi valittaa valittajan esittämillä perusteilla.

Joka tapauksessa työnantaja on valinnut tehtävään hakijoista haastattelujen ja vertailun perusteella sopivimman henkilön. Huomionarvoista lisäksi on, että Satakunnan pelastuslaitoksen sektorivastuutehtävät ovat päättyneet vuoden 2022 alusta.

Lisäksi Porin kaupunki haluaa korjata valittajan 22.2.2021 antamassa lausumassa todettuja virheitä. Valittajan väite, että hallintopäällikkö [peitetty] olisi ottanut päivystävien palomestareiden työvuorosuunnittelun itselleen, ei pidä paikkaansa. Toimiessaan vuoden 2019 loppuun asti Porin toimialueen aluepalopäällikkönä hän vastasi ainoastaan Karhukuntien päivystysalueen palomestareiden työvuorosuunnittelusta. Visma Numeron -ohjelmiston käyttöönoton jälkeen [peitetty] ei ole vastannut yhdenkään päivystysalueen työvuorojen suunnittelusta, vaan on hallintopäällikkönä vastannut ainoastaan Visma Numeron järjestelmästä tehtävästä tietojen siirrosta kaupungin palkkajärjestelmään.

Valittaja on myös todennut, että [peitetty]olisi voitu valita tehtävään suoraan. Tämä pitää paikkansa, kuten edellä on todettu. Määräaikaiseen tehtävään olisi voitu siirtää viranhaltija toisesta virkasuhteesta ilman hakuprosessia, mutta pelastuslaitos halusi sisäisellä hakuprosessilla löytää tehtävään parhaiten soveltuvan henkilön. Tästä syystä muun muassa valittajan hakemus otettiin huomioon, vaikka hakemus saapui hakuajan päättymisen jälkeen.

Liitteet:

1. Satakunnan pelastuslaitoksen toimintasääntö 2019

2. Satakunnan pelastuslaitoksen toimintasääntö 2021

3. Vastuunjakotaulukko

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Porin kaupunginhallitus päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle liitteenä olevan lisäselvityksen asiassa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Turun hallinto-oikeus, Satakunnan pelastuslaitoksen henkilöstötoimisto

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.