Kaupunginhallitus, kokous 7.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 129 Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta

PRIDno-2022-571

Valmistelija

  • Leena Tuominen, kaupunginlakimies, leena.tuominen@pori.fi

Perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausuntoa hallituksen esityksestä laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta.

Lakiin esitetään lisättäväksi säännös valtion erityisavustuksesta varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviin toimenpiteisiin. Lisäksi lakiin ehdotetaan lisättäväksi asetuksenantovaltuutus avustuksen käyttökohteista ja myöntämiskriteereistä.

Varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen toimintaympäristöt ovat uudistumassa. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus muuttaa kuntien tehtäväkenttää ja taloutta. Uudistuksen myötä kunnille kohdennettava valtionosuusrahoitus pienenee. Kuntien lähtökohdat järjestää peruspalveluita ovat eriytyneet. Perusopetuksen osalta erityisen huolestuttavana signaalina on ollut osaamiserojen kasvu sekä oppilaiden että koulujen välillä. Alueellisen sosioekonomisen ja etnisen segregaation vaikutuksesta koulutuksellinen huono-osaisuus alueellistuu, mikä heikentää maantieteellisesti ja sosiaalisesti syrjään jäävien peruskoulujen edellytyksiä saavuttaa hyviä oppimistuloksia.

Opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla on jaettu erityisavustuksia koulutuksellisen tasa-arvon edistämiseen vuodesta 2009. Valtionavustuksia koskevat tavoitteet ja toteutustavat ovat vaihdelleet hallituskausittain. 

Esityksen tavoitteena on vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja perusopetuksessa sekä vähentää yhteiskunnallisen eriarvoistumiskehityksen vaikutuksia koulutukselliseen tasa-arvoon. Tavoitteena on myös tukea pitkäjänteisemmin ja ennakoitavammin varhaiskasvatuksen toimipaikkoja  ja kouluja, joiden sijaintialueella koulutustaso on heikko ja työttömyysaste sekä vieraskielisen väestön osuus korkea. Avustus on tarkoitus myös voida myöntää kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Sivistystoimiala on antanut lausunnon.

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa sivistystoimialan valmisteleman lausunnon opetus- ja kulttuuriministeriölle hallituksen esityksestä laiksi opetus- ja kultuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

________________________

Merkitään, että tämän asian jälkeen käsiteltiin asia § 131.

Tiedoksi

Opetus- ja kulttuuriministeriö / lausuntopalvelu.fi

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.