Kaupunginhallitus, kokous 25.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 293 Täyttölupapyynnöt, virat ja työsuhteet, Sivistystoimiala

PRIDno-2020-6094

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan vahvistaa rekrytointeja koskevat menettelytapaohjeet. Päätös on voimassa 1.9.2021 - 31.12.2022. Rekrytointia koskevaa menettelytapaa päivitettiin seuraavasti:


Toiminnan suunnitteluun liittyvän henkilöstösuunnitelman ja siihen perustuvan käyttösuunnitelman henkilöstömenojen toteutumista ja sitovuutta tulee vahvistaa. Rekrytoinneissa tulee noudattaa vahvistettua henkilöstösuunnitelmaa. Henkilöstöön liittyvä tulevien vuosien tavoitetaso määritellään talousarvio- ja henkilöstösuunnitteluprosessin sekä Satakunnan hyvinvointialueen valmistelun yhteydessä.


Käyttösuunnitelman henkilömenolaji sekä siihen liittyvä henkilöstösuunnitelma ovat toimialoja, liikelaitoksia sekä Satakunnan pelastuslaitosta sitovia. Henkilöstömenoihin tarvittavat mahdolliset määrärahamuutokset tulee käsitellä talous- ja hallintoyksikön kanssa.


Vuoden kestävät ja sitä pidemmät virat ja toimet täytetään kaupunginhallituksen myöntämän täyttöluvan perusteella. Perusturva lähettää täyttölupaesityksensä kaupunginhallituksen käsiteltäväksi lautakuntakäsittelyn kautta. Muiden toimialojen ja laitosten osalta täyttölupamenettelyn käsittelee henkilöstöjohtaja, kaupunginjohtaja ja lopuksi hänen esittelystään kaupunginhallitus.


Täyttölupamenettelyä ei tule kiertää ketjuttamalla alle vuoden mittaisia rekrytointeja. Määräaikaisuuden asianmukaisiin perusteisiin tulee kiinnittää erityistä huomiota.


Toimialajohtajilla ja laitosten johtajilla sekä konsernipalvelujen osalta rahoitusjohtajalla, talous- ja hallintojohtajalla sekä henkilöstöjohtajalla on oman vastuualueensa osalta toimivalta seuraaviin rekrytointeihin ilman kaupunginhallituksen päätöstä niiden kestosta riippumatta:

  • Tehtäväjärjestelyihin perustuvat sisäiset siirrot. Kaupunginhallitukselle esitetään täyttölupa, jos tehtäväjärjestelyn toteuttamisen jälkeen tarvitaan myös vuoden tai sitä pidempi lisärekrytointi.
  • Sisäiset määräaikaiset oppisopimuspäätökset
  • Rekrytoinnit, joita ulkopuolisen tahon kanssa voimassa olevat palvelusopimukset edellyttävät
  • Ulkopuolisella hankerahoituksella tehtävät rekrytoinnit

Tehtävänimikkeiden ja palkkauksen määrittelyn osalta noudatetaan voimassa olevaa ohjeistusta ja toimintasäännöissä määriteltyä toimivaltajakoa.


Kaupunginjohtaja on puoltanut seuraavia täyttölupia:

  • Kirjastonhoitaja pääkirjastoon, vakinainen työsuhde, Pääkirjasto, PORI-03-87-22

    • Kirjastonhoitaja on siirtynyt toiselle työnantajalle. Pääkirjastoon tarvitaan hänen tilalleen kirjastonhoitaja tapahtumatuotantoon ja aikuisten lukemaan innostamiseen, sillä näistä kirjastolla on pula. Pääkirjastossa on laajat aukioloajat ja tarvitsemme henkilökuntaa turvaamaan laadukkaat palvelut ja takaamaan aukiolon pääkirjastossa ja lähikirjastoissa. Kirjastoverkko on laaja ja pääkirjastosta sijaistetaan lähikirjastoja.

  • Koulukuraattori, vakituinen työsuhde, Kasvun ja oppimisen tuen perusyksikkö, PORI-03-76-22

    • Haetaan täyttölupaa perusopetuksen koulukuraattorin vakinaiseen työsuhteeseen 1.5.2022 alkaen.

      Koulukuraattorin toimesta on työntekijä irtisanoutunut 9.5.2021 alkaen.
      Avoimeen koulukuraattorin tehtävään ehdotetaan vakinaistettavaksi määräaikainen työntekijä. Hän on osoittanut työssään soveltuvansa erinomaisesti koulukuraattorin työhön. Hänellä on lisäksi neuropsykiatrista erikoisosaamista, joka palvelee hänen vastuuyksikkönään olevaa Myötätuulen koulua. Hän siirtyi 2.8.2021 hoitamaan koulukuraattorin avointa tehtävää lastensuojeluyksiköstä, joten yhteistoiminta esimerkiksi lastensuojelun kanssa on sujuvaa.  

      Tehtävä on lakisääteinen. Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 2. luku 9 § edellyttää, että: "oppilaitoksen sijaintikunta vastaa opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelujen järjestämisestä alueellaan sijaitsevien esi- ja perusopetusta, lukiokoulutusta ja ammatillista peruskoulutusta antavien oppilaitosten opiskelijoille heidän kotipaikastaan riippumatta. Perusopetuslain 7 ja 8 §:ssä tarkoitettujen opetuksen järjestäjien opetuksessa olevien oppilaiden psykologi- ja kuraattoripalvelujen järjestämisestä vastaa opetuksen järjestäjä."

  • Koulupsykologi, vakituinen työntekijä, Kasvun ja oppimisen tuen perusyksikkö, PORI-03-77-22

    • Täyttölupapyyntö.
      Haetaan täyttölupaa määräaikaisen koulupsykologin vakinaistamiselle. 
      Määräaikainen työntekijä toiminut psykologiharjoittelijana sivistystoimialalla 9.8.2021-7.1.2022  ja määräaikaisena koulupsykologina 8.1.-30.6.2022.

      Täyttölupapyynnön perusteluna on kaupunginhallituksen päätös 10.5.2021 § 353, jossa se päätti myöntää sivistystoimialalle täyttöluvan neljän uuden koulupsykologin palkkaamiseksi 1.5.2022 alkaen. Tehtävä on lakisääteinen.

  • Amanuenssi, vakituinen työntekijä, Satakunnan Museo, PORI-03-86-22

    • Määräaikaisen vakinaistaminen.

      Satakunnan Museon esinekokoelmista vastaavan amanuenssin siirtyessä museonjohtajan virkaan museon tulee rekrytoida uusi amanuenssi. Esinekokoelmista vastaavan amanuenssin tehtävä on Satakunnan Museon toiminnan kannalta kriittinen. Kokoelmatyö on museon ydintoimintaa, johon museolaki velvoittaa. Satakunnan Museon esinekokoelmia (yhteensä n. 97 000 esinettä) on kartutettu yli 130 vuotta, ja ne ovat Suomen mittakaavassa hyvin laajat ja monipuoliset. 

      Amanuenssi hoitaa museon esinekokoelmiin liittyvää asiakaspalvelua sekä vastaa esinekokoelmien kartuttamisesta, luetteloinnista ja digitoinnista sekä esinelainoista. Amanuenssi toimii museon kokoelmahallintajärjestelmän pääkäyttäjänä ja -kouluttajana sekä koordinoi esinekokoelmatyöhön liittyviä projekteja. Amanuenssin tehtäviin kuuluvat myös määräaikaisten digitoijien ohjaus sekä osallistuminen museon nykydokumentointi- ja näyttelytyöhön sekä kokoelmatiimin työskentelyyn. Amanuenssin työpanoksesta on laskettu alueelliseksi, korkeampaan valtionosuuteen oikeuttavaksi työksi 0,28 htv.

      Tehtävään edellytetään soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa, kokemusta museokokoelmien parissa työskentelystä sekä kokoelmahallintajärjestelmien hyvää tuntemusta.

      Esitys:
      Amanuenssin sijaisena on Johanna Jakomaan hoitaessa museonjohtajan tehtävää 10.8.2020 lähtien toiminut määräaikainen työntekijä, jonka sijaisuutta on jatkettu useaan otteeseen museopalveluiden organisaatiouudistuksen viivästyessä.
      Hän on hoitanut työnsä erinomaisesti ja vastannut mm. museon kokoelmahallintajärjestelmän vaihtoprojektista, minkä takia esitetään täyttöluvan myöntämistä hänen vakinaistettavaksi amanuenssin toimeen 1.5.2022 lähtien.

  • Suunnittelija, opetusyksikkö, vakituinen työsuhde, Opetusyksikkö PORI-03-75-22
    • Haetaan täyttölupaa suunnittelijalle sivistystoimialan opetusyksikköön, sisäinen ja ulkoinen haku.
    • Sivistystoimialan yhteiset palvelut puretaan 1.6.2022 lukien. Tässä yhteydessä myös yhteisten palveluiden yksikön päällikön tehtävä lakkaa, jolloin koulusihteeripalveluiden koordinointi ja kehittäminen jäävät ilman omistajaa. Lisäksi perusopetuksen muiden tukipalvelutehtävien eli koulunkäynnin ohjaajien ja iltapäivätoiminnan keskitetty ja aiempaa paremmin resursoitu koordinointi ja kehittäminen lisäisivät mitä todennäköisemmin näiden palveluiden tuottavuutta eli toisin sanoen perusopetuksen laatua.
    • Lisäksi on huomattava, että perusopetuksen toimintaympäristö kompleksisoituu ja esimerkiksi erilaisia räätälöityjä ratkaisuja tehdään yhä enemmän. Opetustoimeen kohdistuu myös uusia vaateita muun muassa oppivelvollisuuden laajenemisen ja laajenevan maksuttomuuden muodossa. Lisäksi hyvinvointialueen toiminnan käynnistyminen 1.1.2023 lisää tarvetta osallistua erilaiseen työryhmätyöskentelyyn ja vuoropuheluun, jotta oppilas- ja opiskeluhuoltolain mukainen laadukas toiminta turvataan jatkossakin. Näiden muutosten johdosta riittävä hallinnollisjuridinen osaaminen tulee jatkossakin taata lähellä perusopetusyksikön arkea.
    • Opetusyksikön päällikkö esittää toimialajohtajan puoltamana, että opetusyksikkö käynnistää suunnittelijan rekrytoinnin opetusyksikköön. Suunnittelijan palkkakustannukset katetaan sivistystoimialan talouskokonaisuudesta. Opetusyksikkö hyödyntää paljon erilaisia hankkeita, ja suunnittelijan myötä erilaiset hankemahdollisuudet vahvistuvat entisestään. Osa suunnittelijan palkkakustannuksista pyritään kattamaan hankkeiden avulla. 
    • Uudelta suunnittelijalta edellytetään soveltuvaa, yliopistossa suoritettua korkeakoulututkintoa sekä opetusalan ja kunnallishallinnon tuntemusta. Perusopetusta säätelevän lainsäädännön tuntemus katsotaan eduksi. Tehtävänkuva tulee sisältämään opetusyksikön tukipalvelutehtävien eli koulusihteeri- ja koulunkäynnin ohjaajapalveluiden sekä iltapäivätoiminnan koordinoinnin ja kehittämisen. Lisäksi suunnittelija tuottaa hallinnollisjuridisen tuen kiinteästi perusopetuksen substanssiin liittyvissä kysymyksissä toimialan ja perusopetuksen johdolle. Tarkka tehtävänkuva muokkautuu hakijan oman osaamisen ja yhteisten palveluiden purkamisesta aiheutuvien tehtävänkuvamuutosten pohjalta. Henkilön muina vastuualueina voivat olla esimerkiksi monikielisten oppilaiden palvelut ja digitaaliseen oppimiseen liittyvät kehittämistehtävät.
    • Tehtävässä luetaan eduksi kyky ja halu hyödyntää ja käyttää erilaisia digitaalisia palveluita, aktiivinen ja kehittämismyönteinen työskentelyote, itseohjautuvuus, hyvät yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot sekä joustavuus työtehtäviin liittyen.

Ehdotus

Esittelijä

  • XAino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus päättää myöntää seuraavat täyttöluvat:

  • Kirjastonhoitaja pääkirjastoon, vakinainen työsuhde, Pääkirjasto, PORI-03-87-22
  • Koulukuraattori, vakituinen työsuhde, Kasvun ja oppimisen tuen perusyksikkö, PORI-03-76-22
  • Koulupsykologi, vakituinen työntekijä, Kasvun ja oppimisen tuen perusyksikkö, PORI-03-77-22
  • Amanuenssi, vakituinen työntekijä, Satakunnan Museo, PORI-03-86-22
  • Suunnittelija, opetusyksikkö, vakituinen työsuhde, Opetusyksikkö PORI-03-75-22

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

HR-yksikkö, sivistystoimiala