Kaupunginhallitus, kokous 25.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 266 Porin kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma 2021-2025

PRIDno-2021-2187

Valmistelija

  • Timo Jauhiainen, Henkilöstöjohtaja, timo.jauhiainen@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma on uudistettu. Edellinen suunnitelma laadittiin vuosille 2017-2018. Suunnitelman uudistamisen käytännön toteutuksen suoritti kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöryhmä, joka koostuu työnantajan ja henkilöstön edustajista.

Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen kuuluvat kunnan velvollisuuksiin ja niillä on vahva lainsäädännöllinen tausta. Suunnitelman laadinta pohjautuu yhdenvertaisuuslakiin ja tasa-arvolakiin (yhdenvertaisuuslaki 1325/2014, laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain muuttamisesta 1329/2014 sekä laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 609/1986). Vuoden 2021-2025 suunnitelman pohjaksi keväällä 2020 toteutettiin henkilöstö- ja palvelukyselyt, joiden tulosten perusteella yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kehittämisteemat muotoutuivat.

Suunnitelmassa keskeisenä asiana on esitetty Porin organisaatiossa hyväksytyt yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyvät pääperiaatteet, henkilöstöpoliittisen ja toiminnallisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisen teemat, tavoitteet, toimenpiteet, vastuutahot sekä toteutumisen arvioinnin mittarit. Lisäksi suunnitelma sisältää yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyvien käsitteiden määrittelyn sekä keskeisten lakien sisällön kuvauksen. Edellisen suunnitelmakauden kehittämistoimenpiteiden onnistumista on myös arvioitu uudessa suunnitelmassa. Vuosien 2016 ja 2020 henkilöstö- ja palvelukyselyjen tuloksien vertailussa todettiin, että yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kokemuksissa tuli edelleen esille samankaltaisia kehittämistarpeita, joten siksi kehittämisteemat ja tavoitteet ovat osittain samoja aikaisempaan suunnitelmaan verrattuna.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma palautettiin valmisteluun kaupunginhallituksen 17.5.2021 (§ 378) kokouksessa. Uudelleen valmistelussa on huomioitu seuraavia asioita: suorat lainaukset kirjattiin siten, että lainaus käy selkeästi ilmi, työryhmän kokoonpano kirjattiin ja valmisteluprosessi kuvattiin suunnitelmaan, lisättiin porilaisiin toimintatapoihin neljäs periaate (lapset ensin) sekä todettiin sukupuolineutraalien ammattinimikkeiden käyttöönotto ja samalla esimies-nimikkeet muutettiin esihenkilö-nimikkeeksi (esihenkilö-nimikkeen käyttöönotto organisaatiossa).

Korjausesityksiä on käsitelty kaupunginhallituksen suunnittelukokouksessa 28.1.2022.

Ehdotus

Esittelijä

  • XAino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto hyväksyy Porin kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman 2021-2025.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto