Kaupunginhallitus, kokous 25.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 275 Kumppanuussopimus Porin kaupungin ja Suomen Ilmailunäytös Oy:n välillä Pori Air show 2022 -tapahtuman järjestelyistä

PRIDno-2022-1860

Valmistelija

  • Janne Vartia, vs. yksikön päällikkö, kasvupalvelut ja kaupunkisuunnitteluyksik, janne.vartia@pori.fi

Perustelut

Suomen Ilmailunäytös Oy järjestää 18.-19.6.2022 Porin lentokentällä ulkoilmatapahtuman, Pori Air show 2022, joka on Suomen Ilmailuliiton vuoden 2022 päälentonäytös. Tämä kansainvälinen suurtapahtuma toteutetaan pitkälti samalla konseptilla kuin edellisen vuoden päälentonäytös Kaivari21 toteutettiin Helsingissä elokuussa 2021.

Pori Airshow on koko perheen ilmailutapahtuma, jossa on laaja maanäyttely ja erilaisia lentoesityksiä lennokeista taitolentokoneisiin ja taisteluhävittäjiin. Ohjelman kruunaa Sveitsin puolustusvoimien Patrouille Suisse sotilastaitolento-osasto. Monipuolinen maanäyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua siviili- ja sotilaslentokoneisiin, harrasteilmailuun, ja alan toimijoihin. Lockheed Martin esittelee Suomelle valittua F-35A Lightning II monitoimihävittäjää osastollaan.

Suomen Ilmailunäytös Oy on varannut ja Finavia vahvistanut tapahtuman käyttöön Porin lentokentän. Maanäyttelyn rakentaminen tapahtuma-alueella alkaa 15.6. ja päättyy 21.6. Kolmansien osapuolten hallitsemien, mutta tapahtumalle tarpeellisten alueiden ja tilojen, kuten esim. ilmatilan, varaamisesta tapahtuman käyttöön, vastaa kokonaisuudessaan Suomen Ilmailunäytös Oy. Osapuolet sitoutuvat tekemään yhteistyötä onnistuneen, terveysturvallisen ja yleisöystävällisen kaupunkitapahtuman toteuttamiseksi. Sopimuksen tarkoituksena on määrittää osapuolten velvoitteet tämän päämäärän saavuttamiseksi.

Kaupunki tai mikään muukaan kaupungin omistama yksikkö ei tämän sopimuksen perusteella peri Suomen Ilmailunäytös Oy:ltä vuokraa tai käyttömaksuja tapahtuman käyttöön varattavista kaupungin omistamista maa-alueista. Tarvittavat maa-alueet Isomäen urheilukeskuksen alueelta varataan pysäköintialueiksi. Maauimalan kävijämäärä rajoitetaan 500 samanaikaisesti paikalla olevaan henkilöön 16. - 19.6.2022 välisenä aikana, koska alue jää esityslinjan alle. Maa-alueet maauimalan ja kiitotien väliltä (Moukaripörssi-alue) on suljettava 16. - 19.6.2022 väliseksi ajaksi.

Ilmailutapahtuman vaikutusalue on sen luonteesta johtuen huomattavasti varsinaista tapahtuma-aluetta suurempi. Siksi osapuolet ovat sopineet, että sopimuskohdan 2 velvollisuuksista poiketen, kaupunki tai kaupungin asianomainen yksikkö vastaa seuraavista tehtävistä. Näistä tehtävistä on sovittava asianomaisen yksikön kanssa.

  • Kaupunki voi kutsua omalla kustannuksellaan sidosryhmiään 50 hlöä lauantaina 18.6.2022 kutsuvierastilaisuuteen, jossa Puolustusvoimien ja Suomen Ilmailuliiton kutsuvieraat ovat omalla kustannuksellaan. Sen lisäksi kaupungilla on mahdollisuus järjestää oma kutsuvierastilaisuus tässä tilassa su 19.6.2022 (sovitaan erikseen).
  • Kaupunki tukee tapahtumaa 20 000 eurolla, joka sisältää esim. erilaisia pääsylippuja ja näkyvyyttä tapahtuma-alueella.
  • Tämän lisäksi kaupunki osallistuu 5 000 eurolla lentokentän vuokrakuluihin. Porin lentoasema on normaalisti viikonloppuisin kiinni ja Finavia järjestää ylimääräisesti pelastus- ja muut lakisääteiset palvelut.

Ehdotus

Esittelijä

  • XAino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Porin kaupungin yhteistyökumppanuuden Suomen Ilmailuliiton vuoden 2022 päälentonäytöksessä Pori Airshow 2022:ssa ja hyväksyy pääyhteistyökumppanuutta koskevan sopimuksen Porin kaupungin ja Suomen Ilmailunäytös Oy:n välillä. Kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunginjohtajan allekirjoittamaan yhteistyösopimuksen ja tarvittaessa täydentämään sopimusta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Timo Hyvönen, Suomen ilmailunäytös Oy