Kaupunginhallitus, kokous 25.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 294 Täyttölupapyynnöt, virat ja työsuhteet, Tekninen toimiala

PRIDno-2020-4960

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan vahvistaa rekrytointeja koskevat menettelytapaohjeet. Päätös on voimassa 1.9.2021 - 31.12.2022. Rekrytointia koskevaa menettelytapaa päivitettiin seuraavasti:


Toiminnan suunnitteluun liittyvän henkilöstösuunnitelman ja siihen perustuvan käyttösuunnitelman henkilöstömenojen toteutumista ja sitovuutta tulee vahvistaa. Rekrytoinneissa tulee noudattaa vahvistettua henkilöstösuunnitelmaa. Henkilöstöön liittyvä tulevien vuosien tavoitetaso määritellään talousarvio- ja henkilöstösuunnitteluprosessin sekä Satakunnan hyvinvointialueen valmistelun yhteydessä.


Käyttösuunnitelman henkilömenolaji sekä siihen liittyvä henkilöstösuunnitelma ovat toimialoja, liikelaitoksia sekä Satakunnan pelastuslaitosta sitovia. Henkilöstömenoihin tarvittavat mahdolliset määrärahamuutokset tulee käsitellä talous- ja hallintoyksikön kanssa.


Vuoden kestävät ja sitä pidemmät virat ja toimet täytetään kaupunginhallituksen myöntämän täyttöluvan perusteella. Perusturva lähettää täyttölupaesityksensä kaupunginhallituksen käsiteltäväksi lautakuntakäsittelyn kautta. Muiden toimialojen ja laitosten osalta täyttölupamenettelyn käsittelee henkilöstöjohtaja, kaupunginjohtaja ja lopuksi hänen esittelystään kaupunginhallitus.


Täyttölupamenettelyä ei tule kiertää ketjuttamalla alle vuoden mittaisia rekrytointeja. Määräaikaisuuden asianmukaisiin perusteisiin tulee kiinnittää erityistä huomiota.


Toimialajohtajilla ja laitosten johtajilla sekä konsernipalvelujen osalta rahoitusjohtajalla, talous- ja hallintojohtajalla sekä henkilöstöjohtajalla on oman vastuualueensa osalta toimivalta seuraaviin rekrytointeihin ilman kaupunginhallituksen päätöstä niiden kestosta riippumatta:

 

  • Tehtäväjärjestelyihin perustuvat sisäiset siirrot. Kaupunginhallitukselle esitetään täyttölupa, jos tehtäväjärjestelyn toteuttamisen jälkeen tarvitaan myös vuoden tai sitä pidempi lisärekrytointi.
  • Sisäiset määräaikaiset oppisopimuspäätökset
  • Rekrytoinnit, joita ulkopuolisen tahon kanssa voimassa olevat palvelusopimukset edellyttävät
  • Ulkopuolisella hankerahoituksella tehtävät rekrytoinnit

Tehtävänimikkeiden ja palkkauksen määrittelyn osalta noudatetaan voimassa olevaa ohjeistusta ja toimintasäännöissä määriteltyä toimivaltajakoa.


Kaupunginjohtaja on puoltanut seuraavia täyttölupia:

  • Asiakaspalvelija, vakituinen työntekijä, Jätehuollon yhteiset toiminnot, PORI-04-33-21

    • Kysymyksessä on kierrätyskeskuksessa työskentelevän määräaikaisen työsuhteen vakinaistaminen.

      Porin Jätehuolto hoitaa jätelain mukaisia tehtäviä yhteistoimintasopimuksen perusteella Porin lisäksi myös Eurajoella, Harjavallassa, Kokemäellä, Merikarvialla, Nakkilassa, Siikaisissa ja Ulvilassa. Jätehuolto palvelee kaikkien yhteistyökuntien asukkaita. Palvelujen saatavuus pitää varmistaa.
      Teknisen toimialan infrayksikön alaisen jätehuolto-toimintayksikön tehokkaan ja lainmukaisen toiminnan varmistaminen sekä yhteistoimintasopimuksen mukaisten palveluiden tarjoaminen yhteistyökunnille edellyttää yhden vakinaisen asiakaspalvelijan työsuhteen täyttämistä Porin kierrätyskeskukseen. Kierrätyskeskuksessa on tällä hetkellä kaksi vakituista työntekijää. Avoimena olevaa tehtävää on hoidettu työllistettyjen avulla. Kierrätyskeskuksen toiminnot ovat vakavasti vaarantuneet henkilöstön vähentyessä. Kierrätyskeskuksen toimintaedellytysten turvaamiseksi on välttämätöntä rekrytoida kolmas vakituinen työntekijä. 

  • Kuorma-autonkuljettaja, vakituinen työntekijä, Logistiikkayksikkö, PORI-04-33-22

    • Logistiikkatoimintayksikön kuorma-autonkuljettajan työsuhde päättyy 1.7.2022.

      Logistiikkatoimintayksikön raskaankaluston kuljettajien taloudellisesti ja toiminnallisesti tehokkaan toiminnan perusteena on kaluston ja henkilökunnan joustava käyttö erilaisissa työtehtävissä infran kunnossapidon sekä toimitilojen ylläpitopalveluiden työkohteissa. Rekrytoinnilla varmistetaan imu/paineauton toiminta, mm. sadevesikaivojen ylläpito.

      Logistiikkatoimintayksikön vakituisten raskaankaluston kuljettajien määrä on jo aiemmin vähentynyt (7:ssä vuodessa viidellä (5) työntekijällä).

  • Ammattimies/liikuntapaikat vapaa-ajan kentät, vakituinen työntekijä Vapaa-ajan kentät, PORI-04-32-21

    • Toimintayksikkö/liikuntapaikat henkilöstöresurssi on vähentynyt neljällä henkilöllä Tekniseen toimialaan liittymiseen jälkeen. 
      Resurssi on pienentynyt kahden henkilön irtisanoutumisen myötä, yhden henkilön sisäisen siirron myötä, sekä yhden henkilön jäädessä eläkkeelle ja lisäksi yksi ammattimies/liikuntapaikat siirtyisi logistiikka toimintayksikköön kaluston ylläpitoon, tästä selitys alla.
      Logistiikan toimintayksikön korjaamolta eläköityy 1.1.2022 etumies. Liikuntapaikat toimintayksiköstä on 1.5.2021 eläköitynyt asentaja. Korjaamon etumies on pääasiassa huoltanut ja korjannut vihertöissä käytettäviä rekisteröityjä työkoneita ja niiden lisälaitteita. 
      Liikuntapaikat toimintayksikössä työskennellyt asentaja huolsi ja korjasi heidän käytössään olleen logistiikan työkonekaluston lisälaitteineen. Vuoden 2022 alusta toimitilojen ylläpitopalveluiden kiinteistönhoidon käytössä oleva ajoneuvo- ja työkonekalusto lisälaitteineen (aurat, hiekoittimet, yms.) siirtyy kokonaan logistiikan ylläpidettäväksi. Logistiikan kaluston ylläpitoon osallistunut henkilöstöresurssi vähenee eläköitymisten johdosta yhden (1) henkilötyövuoden (molemmat eläköityneet ovat tehneet 50/50 työaikaa). Vastaavasti työkuorma kyseisen kaluston osalta kasvaa kalustomäärän kasvusta johtuen 31%. Sisäisesti siirrettävä henkilö osallistuisi tarvittaessa myös muiden ajoneuvojen huolto- ja korjaustöihin logistiikan korjaamolla. Lisäksi tulee huomioida että korjaamolta on yksi työntekijä ollut kokoaikaisesti infra kunnossapidon pienvenesatama- ja laituritöissä (veneenkuljettaja).
      Osa edellä kuvatuista korjaamon työtehtävistä johtuu äkillisistä rikkoontumisista, jotka vaativat välitöntä reagointia. Työntekijävaje edellyttää sisäistä siirtoa jokapäiväisen toiminnan ja palvelutason turvaamiseksi.
      Työ on pääsääntöisesti päivätyötä, mutta voi sisältää myös vuorotyötä ja viikonloppuja.
      Haemme täyttölupaa vakinaistaa suoraan pitkäaikainen sijainen ja työllistettynä ollut henkilö joka opiskelee oppisopimuksella liikuntapaikanhoitajan ammattitutkintoa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • XAino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja

Kaupunginhallitus päättää myöntää seuraavat täyttöluvat:

  • Asiakaspalvelija, vakituinen työntekijä, Jätehuollon yhteiset toiminnot, PORI-04-33-21
  • Kuorma-autonkuljettaja, vakituinen työntekijä, Logistiikkayksikkö, PORI-04-33-22

  • Ammattimies/liikuntapaikat vapaa-ajan kentät, vakituinen työntekijä Vapaa-ajan kentät, PORI-04-32-22

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

HR-yksikkö, tekninen toimiala