Kaupunginhallitus, kokous 3.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 324 Lausuntopyyntö Kokemäenjoen vesistön tulvariskien hallintasuunnitelmaehdotuksesta

PRIDno-2021-621

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Taina Koivisto, taina.koivisto@pori.fi
Markku Koppelomäki, yksikön päällikkö, infrayksikkö, markku.koppelomaki@pori.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen ELY-keskus on pyytänyt Porin kaupungilta lausuntoa ehdotuksesta Kokemäenjoen vesistön tulvariskien hallintasuunnitelmaksi 2022-2027 14.5.2021 mennessä.

Porin kaupungin lausunto ehdotuksesta Kokemäenjoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi vuosiksi 2022–2027

Porin kaupunki haluaa esittää kiitoksensa siitä, että Kokemäenjoen vesistöaluetta koskeva tulvariskien hallintasuunnitelma on laadittu vuosille 2022-2027. Suunnitelmassa esitettyihin toimenpiteisiin ei Porin kaupungilla ole huomautettavaa. Porin kaupunki on ollut mukana laatimassa hallintasuunnitelmaa ja Porin tulvasuojelun näkökohdat on otettu hyvin huomioon suunnitelmaa laadittaessa.

Esitämme kuitenkin toivomuksen, että suunnitelmassa huomioitaisiin tulevaisuudessa keskusta-alueen kunnossapitoruoppauksien lisäksi myös muut ruoppaustoimenpiteet, jotka voivat olla tarpeellisia tulvasuojelun tason parantamiseksi. Tämän suunnitelmakauden yhdeksi toimenpiteeksi on esitetty suiston alueen pienet ruoppaukset ja niitot. Mikäli nämä toimenpiteet eivät ole riittäviä, tulee laajempien ruoppausten hyöty tulvasuojeluun selvittää ja jos katsotaan tarpeelliseksi, myös toteuttaa tulevien hallintasuunnitelmakausien aikana.

Porin tulvasuojelun kehittäminen ja ylläpito ovat erittäin tärkeitä, jotta tulevaisuudessa pystytään välttymään suurtulvilta Porissa. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat jo nähtävissä ja Porissa on ollut haastavia tulvavaaratilanteita useampana vuonna peräkkäin. Suunnitelmassa esitetyt hankkeet tulisi toteuttaa. Toimenpiteet pienentäisivät tulvariskiä koko vesistöalueella ja osaltaan johtaisivat siihen, että Porin tulvasuojelu saataisiin nostetuksi hyväksyttävälle tasolle.

Liite:

Lausuntopyyntö

Oheismateriaali:

Lausuntopyynnön kohteena oleva asiakirja löytyy www-osoitteesta:

www.ymparisto.fi/trhs/Kokemaenjoki

Ehdotus

Esittelijä

Marko Kilpeläinen, toimialajohtaja, tekninen toimiala, marko.kilpelainen@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle yllä olevan lausunnon ehdotuksesta Kokemäenjoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelmasta vuosille 2022–2027.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Taina Koivisto, taina.koivisto@pori.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 20.04.2021.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa teknisen lautakunnan lausunnon mukaisen lausunnon ehdotuksesta Kokemäenjoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelmasta vuosille 2022–2027.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Lausunnon pyytäjä

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.