Kaupunginhallitus, kokous 3.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 319 Vuoden 2021 kuntavaaleja varten asetettavat vaalilautakunnat ja -toimikunnat

PRIDno-2021-145

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jenni Åman, jenni.aman@pori.fi

Perustelut

Vuoden 2021 kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 18.4.2021. Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 7. – 13.4.2021.

Vaalilain (20.5.2016/361) 15 §:n mukaan: ”Kunnanhallituksen on hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava:

1) kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme; sekä

2) laitoksessa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten yksi tai useampi vaalitoimikunta, joihin kuhunkin kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja yksi muu jäsen sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme.

Sekä vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten että niiden varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita. Kuntavaaleissa jäsenten ja varajäsenten tulee kuitenkin edustaa kunnassa edellisissä kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita äänestäjäryhmiä. Vaalilautakunnan varajäsenet ja vaalitoimikunnan varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan.

Ehdokas ei voi olla vaalilautakunnan jäsenenä eikä varajäsenenä. Ehdokas tai hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa ei voi olla vaalitoimikunnan jäsenenä eikä varajäsenenä. Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä.

Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien puheenjohtajien ja varapuheenjohtajien nimet ja yhteystiedot on ilmoitettava kunnan keskusvaalilautakunnalle.”

Asetettavan toimikunnan tulee vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien jäsenten ja varajäsenten poliittisen edustavuuden tarkastelun lisäksi tarkastella myös tasa-arvolain soveltamista. Sekä varsinaisissa että varajäsenissä on oltava naisia ja miehiä kumpiakin vähintään 40 %. Lisäksi harkittavaksi tulee vaalilain 16 §:n mukaisesti vaaliavustajien nimeäminen. Lain mukaan vaalilautakunta nimeää vaalipäivän äänestystä varten yhden tai useamman vaaliavustajan. Vaalilautakunta voi ottaa avustavaa henkilöstöä äänestyslippujen laskemista ja järjestämistä varten sekä 77 §:ssä tarkoitettua äänioikeusrekisterin ja muiden oikeusministeriön tietojärjestelmien käyttämistä varten.

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 12.10.2020 (§ 541) asettaa toimikunnan valmistelemaan kevään 2021 vaaleja varten asetettavien vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien kokoonpanoa. Toimikuntaan kuuluivat seuraavat henkilöt:

Esko Ahola (SDP), puheenjohtaja
Ville Pääkkönen (KOK), varapuheenjohtaja
Eija Hakala (VAS)
Sari Nyberg-Tuominen (VIHR)
Marjatta Salonen (KD)
Tero Jokiranta (KESK)
Ismo Läntinen (PS)
Eija Järvinen (SIN)
ja Tarja Koskela, sihteeri.

Valtuustossa edustettujen puolueiden lisäksi kevään 2021 vaalitoimielimiin pyydettiin edustajia vuoden 2017 kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneilta äänestäjäryhmiltä. Edustajansa vaalilautakuntaan nimesi seuraava puolue:

Suomen Kommunistinen Puolue r.p.

Toimikunta on valmistellut kevään 2021 vaalitoimielinten kokoonpanon edellä kuvatun mukaisesti. Toimikunta toteaa, että varajäsenet osallistuvat vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien työskentelyyn samoin kuin varsinaiset jäsenetkin.

Ehdotus

Esittelijä

Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää asettaa kevään 2021 kuntavaaleja varten vaalilautakunnat ja vaalitoimikunnat ehdotuksen mukaisesti. 

Lisäksi kaupunginhallitus toteaa, että varajäsenet osallistuvat vaalilautakuntien työskentelyyn samoin kuin varsinaiset jäsenetkin. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Jenni Åman, jenni.aman@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 18.1.2021 nimennyt kevään 2021 kuntavaaleja varten vaalilautakunnat ja -toimikunnat. Sittemmin Kirsti Hallankoski-Koskinen, Tarja Linnanketo, Maire Forss, Tapio Meri ja Mirja Lehtinen ovat ilmoittaneet esteestä osallistua vaalilautakuntien ja -toimikuntien työskentelyyn.

Liitteenä päivitetyt vaalilautakuntien ja -toimikuntien kokoonpanot.

Ehdotus

Esittelijä

Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päivittää vaalitoimielinten asettamista koskevan päätöksensä toimikunnan ehdotuksen mukaiseksi.

Kaupunginhallitus päättää

- myöntää eron Kirsti Hallankoski-Koskiselle 3. vaalitoimikunnan varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varajäseneksi Liisa Alangon.

- myöntää eron Risto Rannalle 13. vaalilautakunnan (Liinaharja ja Tuorsniemi) puheenjohtajan tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi puheenjohtajaksi Henry Merimaan.

- myöntää eron Kirsti Hallankoski-Koskiselle 15. vaalilautakunnan (Lattomeri ja Niittymaa) jäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi jäseneksi Liisa Alangon.

- myöntää eron Maire Forssille 15. vaalilautakunnan (Lattomeri ja Niittymaa) varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varajäseneksi Jaana Sampolahden.

- myöntää eron Tapio Merelle 19. vaalilautakunnan (Reposaari) puheenjohtajan tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi puheenjohtajaksi Heikki Erkinaron.

- myöntää eron Mirja Lehtiselle 21. vaalilautakunnan (Noormarkku) jäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi jäseneksi Anniina Nylundin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Jenni Åman, jenni.aman@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on kokouksissaan 18.1.2021 ja 8.3.2021 nimennyt vuoden 2021 kuntavaaleja varten vaalilautakunnat ja -​toimikunnat. Sittemmin Kirsti Koskela, Titta Strömberg, Susanna Vestervik, Aino-Maija Ruohonen, Tiina Majuri, Rami Lehtikangas, Arja Laine, Pentti Ruohoniemi, Mirva Virtanen, Tapio Nummi, Vappu Grönfors, Riitta Ruusunen, Antti Pakkanen, Jaana Mäkinen, Anne Vuorisalo, Marko Hellman, Jouko Silventoinen, Marita Salmio, Hannu Uusitalo, Leena-Maija Haaparanta ja Arto Huhtanen ovat ilmoittaneet esteestä osallistua vaalilautakuntien ja -​toimikuntien työskentelyyn.

Liitteenä päivitetyt vaalilautakuntien ja -​toimikuntien kokoonpanot.

Ehdotus

Esittelijä

Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päivittää vaalitoimielinten asettamista koskevan päätöksensä toimikunnan ehdotuksen mukaiseksi.

Kaupunginhallitus päättää

-​ myöntää eron Aino-Maija Ruohoselle 6. vaalitoimikunnan varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varajäseneksi Jaana Sampolahden.
- myöntää eron Rami Lehtikankaalle 3. vaalilautakunnan (Riihiketo ja Tiilimäki) varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varajäseneksi Ilkka Vuolteen.
- myöntää eron Pentti Ruohoniemelle 6. vaalilautakunnan (Ruosniemi) varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varajäseneksi Jukka-Pekka Santamäen.
- myöntää eron Vappu Grönforsille 8. vaalilautakunnan (Kalaholma) varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varajäseneksi Silja Kivistön.
- myöntää eron Anne Vuorisalolle 12. vaalilautakunnan (Käppärä ja Musa) varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varajäseneksi Tuija Erkintalon.
- myöntää eron Jouko Silventoiselle 13. vaalilautakunnan (Liinaharja ja Tuorsniemi) varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varajäseneksi Juha Kiukkosen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Jenni Åman, jenni.aman@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on kokouksissaan 18.1.2021, 8.3.2021 ja 19.4.2021 nimennyt vuoden 2021 kuntavaaleja varten vaalilautakunnat ja -​toimikunnat. Sittemmin Jouko Kairtamo, Iiro Ikonen, Nella Pöllänen, Eero Luoma ja Armi Aho ovat ilmoittaneet esteestä osallistua vaalilautakuntien ja -​toimikuntien työskentelyyn.

Liitteenä päivitetyt vaalilautakuntien ja -​toimikuntien kokoonpanot.

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päivittää vaalitoimielinten asettamista koskevan päätöksensä toimikunnan ehdotuksen mukaiseksi.

Kaupunginhallitus päättää

-​ myöntää eron Kirsti Koskelalle 2. vaalitoimikunnan varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varajäseneksi Marja Lagerlundin.
-​ myöntää eron Titta Strömbergille 4. vaalitoimikunnan varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varajäseneksi Anni Halmisen.
- myöntää eron Tiina Majurille 1. vaalilautakunnan (Keskikaupunki ja Itätulli) jäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi jäseneksi Henna Aron.
- myöntää eron Jouko Kairtamolle 4. vaalilautakunnan (Isosanta ja Pormestarinluoto) varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varajäseneksi Pentti Voipion.
- myöntää eron Arja Laineelle 6. vaalilautakunnan (Ruosniemi) varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varajäseneksi Henna Vinbladin.
- myöntää eron Titta Strömbergille 8. vaalilautakunnan (Kalaholma) puheenjohtajan tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi puheenjohtajaksi Lotta Pihlajamäen.
- myöntää eron Tapio Nummelle 8. vaalilautakunnan (Kalaholma) varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varajäseneksi Heikki Malmilan.
- myöntää eron Riitta Ruususelle 9. vaalilautakunnan (Sampola ja Impola) varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varajäseneksi Niina Elon.
- myöntää eron Jaana Mäkiselle 10. vaalilautakunnan (Kartano ja Harmaalinna) varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varajäseneksi Tiia Malmin.
- myöntää eron Nella Pölläselle 11. vaalilautakunnan (Väinölä) jäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi jäseneksi Siiri Santavirran.
- myöntää eron Eero Luomalle 12. vaalilautakunnan (Käppärä ja Musa) varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varajäseneksi Arttu Leppäsen.
- myöntää eron Marko Hellmanille 13. vaalilautakunnan (Liinaharja ja Tuorsniemi) jäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi jäseneksi Joona Lemströmin.
- myöntää eron Marita Salmiolle 15. vaalilautakunnan (Lattomeri ja Niittymaa) varapuheenjohtajan tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varapuheenjohtajaksi Seija Männistön.
- myöntää eron Armi Aholle 15. vaalilautakunnan (Lattomeri ja Niittymaa) jäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi jäseneksi Anneli Kuljun.
- myöntää eron Hannu Uusitalolle 18. vaalilautakunnan (Mäntyluoto ja Kaanaa) varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varajäseneksi Kare Koskisen.
- myöntää eron Arto Huhtaselle 21. vaalilautakunnan (Noormarkku) varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen sijalleen uudeksi varajäseneksi Mikael Keitan.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Tiedoksi

Valmistelija

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.