Kaupunginhallitus, kokous 3.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 312 Strategisten tytäryhtiöiden neljännesvuosiraportointi

PRIDno-2021-1882

Valmistelija

  • Jenni Jakovaara, jenni.jakovaara@pori.fi

Perustelut

Kaupunkikonserniin kuuluvat strategiset tytäryhtiöt Länsirannikon Koulutus Oy, Pori Energia Oy, Porin Linjat Oy, Porin Satama Oy, Porin Toimitilat Oy, Porin YH-Asunnot Oy, Prizztech Oy ja Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy ovat konserniohjeen mukaisesti raportoineet toiminnastaan ajanjaksolta 1.1.-31.3.2021 sähköisillä Eemeli-lomakkeilla.

Kaupunginvaltuuston asettamia tavoitteita yhtiöt ovat arvioineet kolmiportaisen asteikon mukaisesti: ei toteudu – toteutuu tilikauden aikana – toteutunut. Lisäksi yhtiöt ovat raportoineet keskeiset talouden tunnusluvut maaliskuun lopun tilanteesta.

Ensimmäisen vuosineljänneksen jälkeen yhtiöiden tilanne näyttää positiiviselta. Viisi yhtiötä ennustaa tilikaudelle 2021 positiivista tulosta ja loput nollatulosta. Lisäksi Länsirannikon Koulutus, Pori Energia ja Satakunnan ammattikorkeakoulu ennustavat tässä vaiheessa, että tilikauden tulos tulee ylittämään budjetoidun tuloksen. Kuluvaan tilikauteen liittyy kuitenkin vielä myös epävarmuutta johtuen vallitsevasta koronatilanteesta.

Myös tavoitteiden toteutumisen osalta näyttää hyvältä. Viisi yhtiötä ennustaa pääsevänsä kaikkiin tilikauden tavoitteisiin. Vain Pori Energia, Porin Linjat ja Porin YH-Asunnot ennustavat, että yksi tavoitteista ei täyty.

Kokonaisuutena tilanne on kuitenkin vielä epävarma ja ennusteet tarkentuvat sekä tavoitteiden että yhtiöiden tulosten osalta tilikauden aikana, kunhan paremmin nähdään miten mm. koronatilanne kehittyy jatkossa. Kattavampi raportti yhtiöistä tehdään puolivuotisraportoinnin yhteydessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää merkitä yhtiöiden raportit tiedoksi sekä antaa mahdolliset evästykset raporttien johdosta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Esteellisyys

  • Esa J. Wahlman

Kokouskäsittely

Esa J. Wahlman (yhteisöjäävi, Porin YH-asunnot Oy, hallituksen puheenjohtaja) poistui kokouksesta esteellisenä asian käsittelyn ajaksi. Esa J. Wahlmanin sijaan kokoukseen saapui Jarno Joensuu.

Strategisten tytäryhtiöiden neljännesvuosiraportin käsittelyn aikana esteelliset poistuivat kokouksesta seuraavasti:
Länsirannikon Koulutus Oy: Diana Bergroth-​Lampinen (palvelussuhdejäävi,​ Länsirannikon Koulutus Oy) ja Juha Vasama (palvelussuhdejäävi,​ Länsirannikon Koulutus Oy).
Pori Energia Oy: Tommi Salokangas (yhteisöjäävi, Pori Energia Oy, hallituksen jäsen).
Porin Linjat Oy: Oili Heino (yhteisöjäävi, Porin Linjat Oy, hallituksen puheenjohtaja) ja Mika Aho (yhteisöjäävi, Porin Linjat Oy, hallituksen jäsen).
Porin Satama Oy: Juha Vasama (yhteisöjäävi, Porin Satama Oy, hallituksen jäsen) poistui kokouksesta asiakohdan käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.
Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy: Raisa Ranta (yhteisöjäävi, Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy, hallituksen jäsen).

Diana Bergroth-Lampisen ollessa esteellinen puheenjohtajana toimi Anne Liinamaa.
Raisa Rannan ollessa esteellinen pöytäkirjan tarkastajana toimi Juha Kantola.

Asian käsittelyn jälkeen kaupunginhallitus käsitteli esityslistan asiat § 321 ja 322.

Tiedoksi

Omistajaohjaus- ja rahoitusyksikkö

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.