Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 783 Vähäkatava 75. kaupunginosa (osa). asemakaavan muutos 609 1762

PRIDno-2022-721

Valmistelija

  • Harri Kahelin, Kaavoitusarkkitehti, harri.kahelin@pori.fi

Perustelut

Suunnittelualue sijoittuu Vähäkatavan kaupunginosaan. Alue sijaitsee noin 23 km kaupungin keskustasta Reposaaren maantien pohjoispuolella. Suunnittelualueella on pientalovaltaista asuinaluetta sekä puistoa. Suunnittelualueen korkeusvaihtelut ovat vähäisiä ja alueen maanpinnan korkeus merenpinnasta on pääosin alle 5 metriä. Asemakaava-alueen pinta-ala on noin 7,5 ha.

Suunnittelualueella on erillispientalojen korttelialueita AO-1 ja AO-56, Viheralueita VP, rautatiealue LR ja tieliikennealue LT.

Kaavamuutoksessa poistetaan rautatietasoristeys ja jatketaan Betlehemintien katualuetta viheralueen läpi Väksintielle sekä poistetaan tarpeettomat kaavamerkinnät ja muutetaan puistoalueen merkintä (VP) Lähivirkistysalueeksi, jolla ympäristö säilytetään (VL/s). Betlehemintien katualueen tasoristeyksenpuoleiseen päähän laajennetaan katualuetta kääntymispaikaksi. Samalla kulku poistettavan tasoristeyksen alueelle estetään.

Tällä asemakaavamuutoksella ei tehdä muutoksia voimassaoleviin tonttijakoihin.

Uuden tielinjauksen alueen on todettu olevan osittain 1/250a tulvariskialueella. Tulva-alue tulee ottaa huomioon uuden rakennettavan yhteystien korkeusasemassa.

Kaava-alueella on varattu maankohoamisalueiden puistoalueiden metsikköä Metso-alueiksi, mistä syystä puistoalueiden merkintä (VP) muutetaan olemaan (VL/S).

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (MRL § 63) sekä asemakaavan muutosluonnos (MRL § 62) ovat olleet nähtävillä 19.05.-20.06.2022 (MRA § 30).

Suunnitelman nähtävilläolosta on ilmoitettu kuulutuksella 18.05.2022 sanomalehdissä Satakunnan Kansa ja Satakunnan Viikko sekä kaupungin verkkosivuilla. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä kaavaluonnos on postitettu osallisille.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa sekä kaavaluonnosta koskevat mielipiteet on voitu esittää nähtävilläolon aikana kaupunkisuunnitteluun suullisesti, kirjallisesti ja sähköisesti.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta ei saatu mielipiteitä.

Kaavaluonnoksesta saatiin 5 mielipidettä.

Asemakaavasta saatiin luonnosvaiheen ennakkolausunnot DNA Oyj:ltä, Satakunnan museolta, Porin infrajohtamiselta, Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, Satakuntaliitolta ja Väylävirastolta.

Mielipiteet ja ennakkolausunnot on esitetty tiivistettynä kaavaselostuksessa. Mielipiteet ja ennakkolausunnot ovat kokonaisuudessaan nähtävissä kaavan asiakirjoissa Porin kaupungin asianhallintajärjestelmässä.

Asemakaavaan ei liity maankäyttösopimuksia.

Asiakirjoihin sisältyy asemakaavakartta ja –selostus.

Luettelo asianosaisista on nähtävissä asiakirjoissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää asettaa Vähäkatavan 75. kaupunginosan muutosasemakaavan 609 1762, päivätty 16.11.2022, nähtäväksi vähintään 30 päivän ajaksi ja pyytää siitä lausunnot tekniseltä lautakunnalta, elinvoima- ja ympäristölautakunnalta, Satakunnan museolta, Satakunnan pelastuslaitokselta, Satakuntaliitolta, Varsinais-Suomen ELY-keskukselta ja Väylävirastolta, minkä jälkeen asia tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kuulutus, lausuntopyynnöt ja muut asianosaiset sekä Harri Kahelin, Risto Reipas, Otto Arponen, Tea Bogdanoff ja Tarja Suojala

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.