Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 791 Suisto Kiinteistöt Oy:n kassalainan jatkaminen vuodelle 2023

PRIDno-2022-6712

Valmistelija

  • Jouni Lampinen, rahoitusjohtaja, jouni.lampinen@pori.fi

Perustelut

Suisto Kiinteistöt Oy (myöhemmin Yhtiö) on Porin kaupungin 100 %:sti omistama tytäryhtiö ja se kuuluu Porin kaupunkikonserniin.

Yhtiö omistaa n. 100 ha:n kiinteistökokonaisuuden Porin Mäntyluodossa (telakka), jolla sijaitsee n. 54.000 m2 teollisuus- ja toimistorakennuksia sekä n. 6 ha:n kiinteistökokonaisuuden Porin Karjarannassa, jolla sijaitsee n. 18.000 m2 vuokrattavissa olevia teollisuus, varasto- ja toimistorakennuksia sekä 3 ha:n kiinteistökokonaisuuden ja sillä sijaitsevat rakennukset Porin Tahkoluodossa. Lisäksi Yhtiö omistaa Porin Tiilimäellä vanhoja ammattikorkeakoulurakennuksia, jotka ovat vuokrattu Porin kaupungille.

Yhtiö hankki syksyn 2021 aikana kiinteistökokonaisuuden, jonka kiinteistötunnukset ovat 609-65-4-4 ja 609-65-4-18. Kiinteistökokonaisuuden kauppasumma oli 8 M€, joka suoritettiin osin Yhtiön kassavaroin 1,7 M€ sekä Porin kaupunginhallituksen tätä tarkoitusta myöntämällä 6,3 M€:n kassalainalla.  Samalla kaupunginhallitus myöntäessään lyhytaikaisen kassalainan velvoitti  Yhtiön kilpailuttamaan pitkäaikaisen lainarahoituksen ja maksamaan kaupungin em. lyhytaikaisen kassalainan pois viimeistään kassalainan eräpäivänä 31.12.2021. Tästä myönnetystä  kolmen kuukauden kassalainasta Yhtiö maksoi korkoa kaupungille kiinteän summan 7.087,50 euroa. 

Yhtiö kilpailutti pitkäaikaisen lainan ja kaupunginvaltuusto päätti myöntää kokouksessaan (15.11.2021 § 225)  enintään 6.300.000,00 euron Yhtiön lainalle kaupungin omavelkaisen takauksen siten, että kaupungin takaus kattaa 80 % yhtiölle myönnettävästä lainasta ollen siis maksimissaan 5.040.000,00 euroa. Koska tästä valtuuston päätöksestä on kuitenkin tehty valitus ja valitus on siirretty hallinto-oikeuden käsiteltäväksi,  lainan myöntävä pankki ei ole voinut tehdä lainapäätöstä lainvoimaisen päätöksen puuttuessa, eikä Yhtiö ole voinut siksi nostaa tätä pitkäaikaista lainaa. Tästä syystä kaupunginhallitus jatkoi päätöksellään 20.12.2021 § 893 Yhtiölle myönnettyä kassalainaa joko vuoden 2022 loppuun tai kunnes kaupunginvaltuuston myöntämä takauspäätös on käsitelty lainvoimaisesti oikeudessa. Tästä vuodelle 2022 myönnetystä  kassalainasta Yhtiö tulee maksamaan korkoa kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti kaupungille kiinteän summan 44.100,00 euroa.

Koska asiaa ei ole kuitenkaan vielä ratkaistu hallinto-oikeudessa, tulisi Yhtiölle myönnettyä kassalainaa jatkaa vuoden 2023 loppuun tai kunnes kaupunginvaltuuston myöntämä takauspäätös on käsitelty lainvoimaisesti oikeudessa. 

Kuntalain 410/2015 § 129:n mukaan kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vastavakuuksilla. 

Kyseinen laina ei kaupungin arvion mukaan vaaranna kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Suisto Kiinteistöt on myöskin antanut  kassalainan vakuudeksi kaupungille panttaussitoumuksen, jossa Yhtiö on antanut Porin kaupungille pantiksi panttikirjat yhteensä 10.000.000 euroa. Enersense-konserniin kuuluva Enersense Works Oy on ostanut 4.10.2021 allekirjoitetulla kauppakirjalla Pori Offshore Constructions Oy:n osakekannan. Samalla päivämäärällä Yhtiö on ostanut Pori Offshore Constructions Oy:ltä yllä mainitun kiinteistökokonaisuuden ja vuokrannut sen takaisin sale and lease back -järjestelyllä. Kyseessä on pääomavuokrasopimus, jonka perusteella vuokralainen vastaa kaikista kiinteistön ylläpitokuluista. Suisto Kiinteistöt Oy vastaa kiinteistöverosta ja vakuutuksesta. Enersense-konsernin Yhtiölle maksama vuosivuokra on n. 800.000 euroa ja nettokassavirta muodostuu siten, että summasta vähennetään Porin kaupungille maksettava kiinteistövero sekä kiinteistön vakuutusmaksu. Sopimuksen nettokassavirta on siten n. 670 t€/vuosi ja kesto 5 vuotta, jonka jälkeen sopimus jatkuu joko toistaiseksi voimassa olevana tai uudella viiden vuoden sopimuskaudella, johon vuokralaisella on optio. Enersense International Oyj on antanut omavelkaisen takauksen vuokrasopimuksen vastuista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hatanpää, talous- ja hallintojohtaja, tuomas.hatanpaa@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää jatkaa Suisto Kiinteistöt Oy:n 6,3 miljoonan euron voimassa olevan kassalainan eräpäivää 31.12.2023 asti tai kunnes kaupunginvaltuuston aikanaan myöntämä takauspäätös on käsitelty lainvoimaisesti ­tuo­miois­tui­messa. Kassalainan vuosikorko on kiinteä 2,85 % alkaen 1.1.2023 ja se maksetaan lainan erääntyessä.

Pöytäkirja tämän asian osalta päätetään tarkastaa heti kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Esteellisyys

  • Lauri Kilkku

Tiedoksi

Suisto Kiinteistöt Oy /Perttu Taulu, omistajaohjaus- ja rahoitusyksikkö/Leena Halonen

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.