Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 779 Sopimus kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä vuonna 2023

PRIDno-2022-6603

Valmistelija

  • Tomi Lähteenmäki, strategia- ja hyvinvointijohtaja, tomi.lahteenmaki@pori.fi

Perustelut

Laissa kotoutumisen edistämiseksi kunnalle on asetettu yleis-​ ja yhteensovittamisvastuu maahanmuuttajien kotouttamisen kehittämisestä,​ suunnittelusta ja seurannasta paikallisella tasolla. Velvoitteen täyttämiseksi Porissa on laadittu Porin kaupungin maahanmuuttostrategia 2020 ja Porin kaupungin kotouttamisohjelma 2014-​2020 sekä vuosittain sopimus kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä ELY-​keskuksen kanssa. Porin kaupungin kotouttamisohjelma päivitetään vastaamaan uusia rakenteita ja olosuhteita alkukeväästä 2023.

Kotoutumislain 45 §:n nojalla kunnalle maksetaan valtion varoista laskennallista korvausta kotoutumista tukevan toiminnan järjestämisestä aiheutuviin kustannuksiin kolmelta vuodelta (kiintiöpakolaisten osalta neljältä vuodelta). Kunnalle korvataan kotoutumistuesta ja toimeentulotuesta aiheutuneet kustannukset enintään kolmen vuoden ajalta,​ tulkitsemisesta aiheutuneet kustannukset sekä pitkäaikaisen sosiaali-​ ja terveydenhuollon järjestämisestä tai alaikäisen sijoittamisesta aiheutuvat kustannukset.

Satakunnan ELY-​keskuksella on voimassa oleva sopimus kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä kaikkien Satakunnan 16 kunnan kanssa. Voimassa olevan sopimuksen perusteella Porin kaupunki on sitoutunut vastaanottamaan kiintiöpakolaisia 10-​15 henkilöä ja oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita 30-​35 henkilöä vuonna 2022. 

Vuonna 2022 oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita on sijoitettu Satakunnan ELY-keskukselle tehtyjen kuntasijoitushakemusten perusteella Poriin 2.12. mennessä 34 henkilöä, joista 15 syyrialaista kiintiöpakolaista. Kuntaan on muuttanut pakolaistaustaisia henkilöitä kuluneen vuoden aikana yhteensä noin 100 henkilöä.

Satakunnassa on tällä hetkellä toiminnassa SPR:n Satakunnan piirin ylläpitämä vastaanottokeskus ja yksityismajoituspalvelupiste Porissa, sekä Kankaanpään vastaanottokeskus Medivida Oy. Porin vastaanottokeskuksessa keskusmajoituksessa on 429 tilapäistä suojelua saavaa ja turvapaikanhakijaa, yksityismajoituksessa 168 ja hybridimajoituksessa 71 turvapaikanhakijaa (tilanne 29.11.2022). Kankaanpään vastaanottokeskuksessa on 54 turvapaikanhakijaa ja tilapäistä suojelua saavia yksityismajoituksessa, lisäksi 240 henkilöä hybridimajoituksessa. Yhteensä Satakunnan kunnissa 2 135 turvapaikanhakijaa.

Satakunnan ELY-​keskus esittää Porin kaupungille 8.2.2022 päivätyn sopimuksen päivittämistä siten,​ että Porin kaupungin vuonna 2023 vastaanottama kotoutumislain 2 §:n 2 ja 3 momentin piiriin kuuluvien henkilöiden määrä on 30 henkilöä.​ Vastaanotettavat henkilöt voivat olla joko oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita tai tilapäistä suojelua saavia henkilöitä. Keväällä 2023 tosin pitää varautua siihen, että lukuisat Porissa olevat ukrainalaiset käyttävät kotikuntaoikeuttaan ja tulevat kaupungin palvelujen piiriin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Satakunnan ELY-keskuksen lähettämän sopimuksen kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä 1.1.2023 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

________________

Merkitään, että seuraavaksi käsiteltiin asia § 781.

Tiedoksi

Satakunnan ELY-keskus/Maahanmuutto ja kotoutumisasiat

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.