Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 788 Lausuntopyyntö Digitalisaation edistämisen ohjelman (Digiohjelma) lainsäädäntötyöryhmän koonti ja näkemykset digitalisaation säädöstilanteesta ja muutosehdotuksista

PRIDno-2022-6371

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Valtiovaraiministeriön asettaman Digitalisaation edistämisen ohjelman lainsäädännön soveltamisen ja edistämisen työryhmä on laatinut loppuraportin tekemistään selvityksistä liittyen digitaalisen asioinnin kehittämisen haasteisiin. Työryhmän tavoite on tuoda soveltajien ja palvelukehittäjien haasteita tietoisuuteen kootusti ja ehdottaa ratkaisuja, joita voisi tarkastella digitalisaation edistämisen näkökulmasta. Ehdotusten tarkoitus on toimia keskustelunavaajana eikä työryhmässä ole pohdittu vaikutuksia ja mahdollisuuksia lainvalmisteluun verrattavassa laajuudessa.

Tausta

Digitalisaatioon liittyviä, julkisen hallinnon organisaatiota koskevia, säädöksiä on paljon. Yleislainsäädännön ja erityislainsäädännön ristiriitaisuudet ja tulkinnalliset epäselvyydet vaikeuttavat sähköisen asioinnin edistämistä ja koska olosuhteet sähköisen asioinnin ympärillä ovat muun muassa digipalvelulain voimaantulon myötä olennaisesti muuttuneet ja muuttuvat jatkuvasti, on ollut tarpeen arvioida nykylainsäädännön toimivuutta ja muutostarpeita.

Työryhmän tarkoitus on ollut selvittää sähköisen asioinnin haasteita laaja-alaisesti kuulemalla soveltajia ja palvelukehittäjiä. Käytettävissä olleen informaation pohjalta työryhmä tunnisti toimenpiteet, joilla digitaalista asiointia ja palvelujen kehittämistä ja käyttöä voidaan lainsäädännön näkökulmasta edistää. Yksi tunnistetuista toimenpiteistä oli voimassa olevan lainsäädännön muutostarpeiden arviointi, jota koskevat työryhmän näkemykset on esitetty tässä loppuraportissa.

Eri vaihtoehtoja nykytilanteen helpottamiseksi on tunnistettu ja tuodaan niitä esiin tiedostaen, että ehdotukset tarvitsevat vielä jatkovalmistelua toteutuakseen.

Huomiona, että raportissa mainittu käsikirja on lausuntovaiheessa vielä valmisteltavana.

Tavoitteet

Loppuraporttia ja siitä avoimella lausuntokierroksella kerättävää palautetta voidaan käyttää mahdollisista tulevista lainvalmisteluhankkeista päättämiseen.

 

Lainsäädäntötyöryhmä on pyytänyt lausuntoa loppuraportista. Lausunto pyydettiin antamaan viimeistään 7.12.2022.

Elinvoima- ja ympäristötoimiala ei ole lausunut loppuraportista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää, ettei anna asiasta lausuntoa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.