Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 770 Liikkeen luovutus Satakunnan hyvinvointialueelle 1.1.2023 ja henkilöstön siirtosopimus

PRIDno-2022-6754

Valmistelija

  • Sini Setälä, palvelussuhdepäällikkö, sini.setala@pori.fi

Perustelut

Porin kaupunginhallitus on 6.6.2022 pidetyssä kokouksessa (§ 386) hyväksynyt yhteistoimintaneuvottelussa esitetyt tukipalvelujen henkilöstösiirrot Satakunnan hyvinvointialueelle 1.1.2023 lukien. Porin kaupungilta hyvinvointialueelle siirtyy seuraava henkilöstö:

  • Porin perusturvan koko henkilöstö,
  • Satakunnan pelastuslaitoksen koko henkilöstö,
  • sivistystoimialan kuraattorit ja psykologit,
  • Porin palveluliikelaitokselta erikseen neuvotellun mukainen henkilöstö (neuvottelut päätetty 29.4.2022),
  • konsernipalveluista, elinvoima- ja ympäristötoimialalta ja tekniseltä toimialalta erikseen neuvotellun mukainen henkilöstö (neuvottelut päätetty 27.4.2022) ja
  • elinvoima- ja ympäristötoimialan työllisyyspalveluista erikseen neuvotellun mukainen henkilöstö (neuvottelut päätetty 1.9.2022).

Porin kaupunki on 5.12.2022 käynyt liikkeen luovutusta koskevan yhteistoimintaneuvottelun. Neuvottelussa on selvitetty niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee, työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain (449/2007) 11 §:n mukaiset asiat eli luovutuksen ajankohta, luovutuksen syyt, luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset sekä suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet. Samassa neuvottelussa on käsitelty henkilöstön siirtosopimusta.

Satakunnan hyvinvointialueen aluehallitus on käsitellyt 21.11.2022 kokouksessaan (§ 309) henkilöstön siirtosopimusta. Aluehallitus esitti liitteenä olevan siirtosopimuksen hyväksyttäväksi kuntiin ja kuntayhtymiin. Siirtosopimuksen mukaan henkilöstö siirtyy hyvinvointialueille liikkeen luovutuksen periaatteella, ns. vanhoina työntekijöinä. Henkilöstön siirtosopimus on sisällöltään vapaamuotoinen asiakirja. KT kunta- ja hyvinvointialuetyönantaja on laatinut siirtosopimuksesta asiakirjapohjan, jota hyvinvointialuevalmistelussa on hyödynnetty. Siirtosopimus laaditaan lähtökohtaisesti saman sisältöisenä jokaisen henkilöstöä Satakunnan hyvinvointialueelle luovuttavan kunnan ja kuntayhtymän kanssa. Siirtosopimus tulee laatia henkilöstöä Satakunnan hyvinvointialueelle luovuttavien kuntien ja kuntayhtymien kanssa.

Hyvinvointialuejohtaja on käsitellyt siirtosopimusta kuntaorganisaatioiden kanssa ns. kuntakierroksella. Aluehallituksen käsittelyn yhteydessä siirtosopimukseen ei esitetty muutostarpeita. Siirtosopimus on esitetty liitteenä olevan mukaisena kuntiin ja kuntayhtymiin hyväksyttäväksi.

Siirtosopimuksen kohdassa 10. on todettu seuraavaa: Kunta tai kuntayhtymä maksaa tai antaa vapaana työntekijöille tai viranhaltijoille liukuvan työajan saldot sekä työaikapankin saldot viimeistään 31.12.2022. Liukuvan työajan tunteja eikä työaikapankin tunteja siirry Satakunnan hyvinvointialueelle. Luovuttaja vastaa kaikista tarvittavista toimenpiteistä liukuvan työajan ja työaikapankin osalta.

Työnantaja on pyrkinyt neuvotteluteitse sopimaan liukumasaldojen maksusta pääluottamusmiesten kanssa. Neuvotteluissa ei päästy yhteisymmärrykseen, joten kaupunki ei pysty toteuttamaan  liukuvan työajan saldojen maksatusta 31.12.2022 tilanteesta. HR-yksikkö antaa ohjeistuksen toimialoille ja laitoksille, että liukuvan työajan saldot tulee pitää vapaana ennen hyvinvointialueelle siirtymistä. Mahdollisesti pitämättä jääneet saldot siirtyvät liikkeen luovutuksen yhteydessä Satakunnan hyvinvointialueelle. Porin kaupunki maksaa siirtyvät saldotunnit hyvinvointialueelle laskutuksen perusteella.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan siirtosopimuksen Porin kaupunkia sitovaksi. Porin kaupunki ohjeistaa toimialoja ja laitoksia varmistamaan, että liukuvan työajan saldotunnit pidetään vapaana ennen hyvinvointialueelle siirtymistä. Mahdollisesti pitämättä jääneet saldot siirtyvät liikkeen luovutuksen yhteydessä Satakunnan hyvinvointialueelle ja ne maksetaan erillisen laskutuksen mukaan.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

______________________

Merkitään, että tämän asiakohdan ajaksi kokouksesta poistuivat esteellisinä:

Arja Laulainen (yhteisöjäävi, Satakunnan hyvinvointialue, aluehallituksen varajäsen) 

Sinikka Alenius (yhteisöjäävi, Satakunnan hyvinvointialue, aluehallituksen jäsen)

Aila Haikkonen (yhteisöjäävi, Satakunnan hyvinvointialue, aluehallituksen jäsen)

Mari Kaunistola (yhteisöjäävi, Satakunnan hyvinvointialue, aluehallituksen jäsen)

Merkitään, että Sonja Myllykoski (Arja Laulaisen varajäsen) saapui kokoukseen ennen tämän asian käsittelyä kello 16.04.

Merkitään, että Johanna Rantanen (Sinikka Aleniuksen varajäsen) saapui ennen tämän asian käsittelyä kello 16.04.

Merkitään, että Juha Kantola (Aila Haikkosen varajäsen) saapui ennen tämän asian käsittelyä kello 16.04.

Puheenjohtajana tämän asian käsittelyn ajan toimi Arto Nurmi.

Sampsa Kataja saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn jälkeen kello 16.05.

Esteellisyys

  • Arja Laulainen, Sinikka Alenius, Aila Haikkonen, Mari Kaunistola

Tiedoksi

Satakunnan hyvinvointialue, HR yksikkö

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.