Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 769 Ehkäisevän päihdetyön tehtävistä vastaavan toimielimen nimeäminen

PRIDno-2022-6604

Valmistelija

  • Tomi Lähteenmäki, strategia- ja hyvinvointijohtaja, tomi.lahteenmaki@pori.fi

Perustelut

Ehkäisevän päihdetyön järjestämistä koskevan lain 5 §:n mukaan kunta huolehtii ehkäisevän päihdetyön tarpeen mukaisesta organisoinnista alueellaan ja nimeää ehkäisevän päihdetyön tehtävistä vastaavan toimielimen.

Toimielimen tehtävänä on:

1) huolehtia kunnan päihdeolojen seurannasta ja niitä koskevasta tiedotuksesta;

2) huolehtia siitä, että päihdehaittoja ja niiden vähentämistä koskevaa tietoa tarjotaan yksityisille henkilöille ja koko väestölle;

3) lisätä ja tukea päihdehaittoja ehkäisevien toimien osaamista kaikissa kunnan tehtävissä;

4) esittää ja edistää ehkäisevän päihdetyön toimia kunnan hallinnossa, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa, sivistys-, liikunta- ja nuorisotoimessa sekä elinkeinotoimessa;

5) huolehtia siitä, että 4 kohdassa tarkoitetut kunnan toimet sovitetaan yhteen poliisin, alkoholilain (1102/2017) ja tupakkalain (549/2016) noudattamisen valvonnan, elinkeinoelämän ja erityisesti ehkäisevään päihdetyöhön osallistuvien yleishyödyllisten yhteisöjen ehkäisevään päihdetyöhön kuuluvien ja sitä tukevien toimien kanssa. (28.12.2017/1119).

Toimielimiä ovat kuntalain (410/2015 § 30) mukaan esimerkiksi kunnanvaltuusto, kunnanhallitus, lautakunta, valiokunta, toimikunta ja jaosto. Kunta voi itsenäisesti päättää, minkä toimielimen tehtäväksi se antaa ehkäisevän päihdetyön. Käytännössä toimielin ei hoida itse ehkäisevän päihdetyön tehtäviä, vaan johtaa, seuraa ja arvioi niiden toteutumista.

Porissa perusturvalautakunta on nimetty kuntalain mukaiseksi ehkäisevän päihdetyön toimielimeksi. Hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa ja perusturvalautakunnan lopettaessa toimintansa 1.1.2023, on nimettävä uusi vastuutoimielin. Ehkäisevä päihdetyö on toiminnallisesti konsernipalvelujen strategia- ja hyvinvointiyksikössä, joten ehkäisevän päihdetyön toimielimeksi on syytä nimetä kaupunginhallitus.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää, että kaupunginhallitus toimii ehkäisevän päihdetyön vastaavana toimielimenä 1.1.2023 lukien.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

_________________

Merkitään, että tämän asian jälkeen käsiteltiin asia § 772.

Tiedoksi

Tomi Lähteenmäki

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.